Pe aceeași temă
Programului Naţional „Creşe pentru copiii României” a fost respins în Camera Deputaților chiar de către inițiatori, adică parlamentarii de la PSD și ALDE, conform EuropaFM.
Documentul prevedea că guvernul va construi, în următorii 4 ani, 554 de creșe în întreaga țară, cu bani de la bugetul de stat. Costurile se ridicau la 775 de milioane de lei.
Deputații PNL, Florin Roman și Dumitru Oprea s-au plâns că proiectul respins de colegii de la putere a fost lansat, anul trecut, doar pentru că era campanie electorală.
Deputații PSD, Simona Oprescu și Nicolae Bacalbașa au explicat că guvernul nu va renunța la construirea creșelor, dar pentru a pune în practică un astfel de proiect va încerca să atragă fonduri europene.
Proiectul respins de parlamentarii puterii prevedea că numărul creșelor era stabilit în funcție de numărul de locuitori. Astfel, în localitățile cu 10.000-15.000 de locuitori, guvernul urma să construiască cel puțin o creșă, iar în orașele mari, cu peste 300.000 de locuitori, câte 10 creșe.
Cu sprijinul majorității PSD-UNPR
Comisia de specialitate a votat un raport de respingere a proiectului, deși acesta fusese promovat în legislatura trecută cu sprijinul majorității PSD-UNPR, conform Profit.ro
Proiectul a fost respins miercuri de și de plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional al Parlamentului, deși fusese adoptat în iunie anul trecut de senatori. Opoziția a calificat atitudinea coaliției guevrnamentale drept una pur electorală, pentru că a susținut anumite proiecte înainte de alegeri, iar acum, având propriul guvern, este nevoită să le respingă, argumentând neasigurarea surselor de finanțare în proiect. De altfel, doar parlamentarii opoziției au fost cei care au votat în favoarea proiectului.
Parlamentarii PSD și din fostul UNPR au inițiat și susținut în legislatura trecută propunerea legislativă prin care creșele ar fi trebuit construite în fiecare localitate cu peste 10.000 de locuitori, prețul unei singure creșe fiind estimat la 1,4 milioane lei. Majoritatea senatorilor și deputaților PSD susțineau, în proiectul de lege, derularea Programului Național “Creșe pentru Copiii României”, argumentând că locurile în creșe și grădinițe sunt insuficiente, iar părinții care doresc să revină în câmpul muncii după concediul legal de creștere a copilului sunt nevoiți să apeleze la serviciile neprofesionalizate și nefiscalizate furnizate de bone sau la creșe particulare mai scumpe.
Construcția tuturor creșelor ar trebui finalizată în patru ani, începând din acest an, terenurile necesare urmând a fi puse la dispoziție de către autoritățile locale. Membrii comisiei de specialitate din Camera Deputaților au aprobat, însă, un raport nefavorabil la proiectul de lege, care va fi transmis spre aprobare plenului Camerei Deputaților. Deputații din comisie au ținut cont de părerea Guvernului Grindeanu, care, printr-un secretar de stat din Ministerul Muncii, a arătat că nu susține proiectul.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, a precizat, într-un comunicat de presă, că PSD a respins proiectul de lege care prevedea construcția a 554 de creșe deoarece Guvernul va construi de cinci ori mai multe creșe și grădinițe.