PSD, atac la primarii susținuți de PNL după ce o femeie a fost ucisă de câini în Sectorul 6

L. G. | 23.01.2023

Partidul lui Marcel Ciolacu cere anchete extinse la Primăriile Municipiului București și Sectorului 6: „Prin indiferența și inactivitatea lor, au permis producerea acestei tragedii”

Pe aceeași temă

PSD solicită o anchetă extinsă pentru stabilirea și sancționarea celor responsabili de moartea femeii ucisă de câini în zona Parcului Morii din București, se arată într-un comunicat transmis de social-democrați

Potrivit comunicatului, aceste investigații trebuie demarate atât la nivelul departamentelor de specialitate din Primăria Municipiului București și din Primăria Sectorului 6, cât și la nivelul conducerii celor două instituții. PSD îi acuză pe cei doi edili, Nicușor Dan și Ciprian Ciucu, ambii susținuți de PNL că „prin indiferența și inactivitatea lor, au permis producerea acestei tragedii”.

„Este o gravă neglijență în serviciu care trebuie sancționată dur, conform prevederilor Codului Penal, cu atât mai mult cu cât persoana decedată fusese anterior victima atacului câinilor din zona Parcului Lacul Morii, iar autoritățile responsabile nu au luat măsuri pentru îndepărtarea acestui risc.

Este revoltător că nici după două zile de la tragedie nu există vreo demisie și vreo demitere la Primăria Capitalei și la Primăria Sectorului 6!
Pasarea răspunderii de la o instituție la alta este inacceptabilă. Ambele primării poartă o răspundere directă pentru tragedie. Primarul General, Nicușor Dan, nu a alocat resursele necesare și nu a fost preocupat de slaba activitate a Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), aflată în subordinea sa.

Iar, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, nu a luat vreo măsură pentru înlăturarea haitelor de câini din Parcul Lacul Morii, în pofida plângerilor și sesizărilor care i-au fost adresate în acest sens.
Instituțiile statului trebuie să acționeze cu maximă fermitate pentru anchetarea și condamnarea celor vinovați de această tragedie, care ar fi putut fi evitată dacă cei responsabili și-ar fi făcut datoria”, se mai arată în comunicatul PSD.

Reacția PSD vine după ce o femeie care alerga pe malul Lacului Morii a fost găsită moartă după ce a fost atacată de câini. Poliția a fost alertată prin 112 iar echipajul medical care a ajuns la fața locului a constatat decesul. Aceeași femeie fusese internată în urmă cu un an după ce a fost atacată de o haită de maidanezi în aceeași zonă a Lacului Morii.

Femeia a fost dusă la spital conștientă, dar cu răni multiple la mâini și picioare din cauza mușcăturilor.

Incidentul a fost confirmat de Poliția București, care arată că femeia a fost salvată de o persoană care a sunat la 112.

Nicușor Dan e atacat și de o parte a liberalilor

Președintele PNL Sector 4 Pavel Popescu a reacționat în cazul tragediei de la Lacul Morii și i-a cerut voalat primarului Capitalei Nicușor Dan să demisioneze dacă nu reușește să gestioneze primăria.

Pavel Popescu l-a criticat pe Nicușor Dan, despre care spune că are o „politică cretină”

„În astfel de cazuri, politicienii slabi tind să se ascundă în birouri fugind de responsabilitate. Îmi pare rău, nu am cum să nu pronunț nume: Nicușor Dan și politica absolut cretină a instituțiilor aflate în subordinea sa. Vă invit să intrați pe site-ul Autorității pentru supravegherea și protecția animalelor București. În momentul în care administrația locală transformă radical o instituție din una de supraveghere într-un ONG de protecție a animalelor, ajungem unde ajungem”, a transmis deputatul într-un mesaj pe Facebook.

Mai departe, liberalul îi transmite primarului general să demisioneze dacă nu reușește să-și „facă ordine în primări”. Totodată, acesta îl atacă pe edil, precizând că are o echipă de „pokemoni incompetenți”.

„Nicușor, ieși naibii odată din universul tău paralel, fă-ți ordine în primărie și condu! Dacă nu poți, pleacă. Pleacă pentru că ne-am săturat să așteptăm să vă treziți tu și echipa ta de pokemoni incompetenți care negociază pe viețile oamenilor. Vă spun foarte clar: nu e un mesaj politic, astăzi nu este despre cărui partid politic îi aparține primarul Bucureștiului. Este despre incompetența care omoară oameni și lașitatea unora de a-și asuma responsabilitatea acoperindu-se de adrese la fel de tâmpite ca politicile pe care le promovează”, a conchis Pavel Popescu.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FPopescuPublic%2Fposts%2Fpfbid0RHu5vpE55uQcTJBESegKGrRehNbbSvg4duwdvnWaReC3c9wtbpbgdd2qGCPvikvCl&show_text=true&width=500" width="500" height="277" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>

Ciucu promite măsuri eliminarea maidanezilor de pe străzi

Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a anunțat luni, 23 ianuarie, ce măsuri va lua astfel încât să nu se repete tragedia de sâmbătă, când o femeie a fost omorâtă de câini în zona Lacul Morii.

Ciucu susține că va cere înființarea unui unui serviciu de ecarisaj la nivelul Sectorului 6, dar și că va extinde competențele Poliției Locale a Sectorului 6, astfel încât să aibă toate instrumentele legale necesare pentru a verifica microciparea și sterilizarea.

Mai mult, cere modificarea legii pentru ca și Poliţia Locală a Sectoarelor Municipiului București să aibă competențe similare cu Politia Animalelor.

”Această tragedie nu trebuie să rămână fără urmări! Și trebuie acționat acum, înainte ca moartea în condiții terifiante a Anei Oroș să fie dată uitării, așa cum s-a întâmplat în cazurile precedente. Așa ceva nu trebuie să se mai întâmple niciodată! Ce și cum vom face:

Voi cere imediat Consiliului Local al Sectorului 6 și apoi Consiliului General să aprobe înființarea unui serviciu de ecarisaj la nivelul Sectorului 6 (dacă este nevoie, serviciul să fie delegat inclusiv Sectoarelor)!

De asemenea, vom extinde competențele Poliției Locale a Sectorului 6, astfel încât să aibă toate instrumentele legale necesare pentru a verifica microciparea și sterilizarea! Voi contacta parlamentarii pentru a modifica legea pentru ca și Poliţia Locală a Sectoarelor Municipiului București să aibă competențe similare cu Politia Animalelor. Astfel, vidul legislativ trebuie înlăturat. Concret, voi cere Parlamentului sa modifice OUG 155/2001, scrisa cu 9 ani înainte de înființarea Politiei Locale trebuie coroborată cu Legea 155/2010 după care funcționează Poliția Locală. Primăriile de sector nu sunt UAT, ci subdiviziuni de UAT, iar legislația actuală prevede aceste competențe la nivel de UAT, in cazul nostru, Municipiul București, în alte cazuri comune, orașe, municipii.

Voi bugeta pentru următorii ani acțiuni temeinice de verificare și campanii reale de conștientizare cu privire la sterilizare! Vom bugeta inclusiv costuri cu sterilizarea.

Vom bugeta achiziția de servicii de adăpost pentru câinii care vor fi capturați. Câinii vor fi PERMANENT luați de pe raza Sectorului 6 (nu doar de luni până vineri, de la 8.00 la 16.00) și ținuți în condiții decente, umane”, a scris Ciprian Ciucu pe Facebook.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22