PSD cere demisia vicepremierului Costin Borc pentru esecul Romaniei la targul de la Paris

Dora Vulcan | 19.10.2016

PSD cere demisia ministrului Economiei, Costin Borc, gasit responsabil pentru organizarea defectuoasa a participarii producătorilor români din industria alimentară la SIAL 2016, unul dintre cele mai mari târguri de produse alimentare din lume care are loc în această perioadă la Paris.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

''Peste 30 de producători români au fost înşelaţi de Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri care s-a angajat iniţial că va plăti deplasarea şi costurile de cazare pentru participare, dar şi-a retras sprijinul la startul evenimentului. Rezultatul este că România nu este reprezentată la un târg important, iar producătorii românii pierd şansa de a prezenta produsele româneşti. (...) Acum, România suferă o ruşine internaţională din cauza unui guvern preocupat mai mult de campania electorală, decât să îşi facă treaba'', au transmis social-democraţii prin intermediul unui comunicat de presă remis in exclusivitate agentiei Mediafax.

 

 

 

PSD susţine că Guvernul a fost ''mult mai preocupat să susţină companiile străine şi producătorii din afara României, ignorând interesele legitime ale românilor''.

 

 

 

Adrian Hădean, chef cunoscut în România, a postat un video pe Facebook în care a afirmat că România s-a făcut de râs la cea mai mare expoziţie alimentară din lume din cauza Ministerului Economiei, care nu a mai facilitat banii necesari micilor producători pentru expunerea produselor. 

 

 

 

In replică, vicepremierul Borc a postat pe Facebook mai multe fotografii cu producători români de la SIAL.

 

''  Poate ca standurile nu sunt cum am vrea sa fie, sigur ca sunt multe probleme si ca a fost mult efort sa se ajunga acolo. Dar Ministerul Economiei nu a cerut bani nimanui, mai mult de atat, a platit cei 300 de mii de euro pentru chirie si utilitati.

Trebuie insa sa invatam din fiecare greseala, imi cer scuze fata de cei pe care i-am suparat sau i-am enervat cu birocratia din minister.

Nu pot decat sa-i asigur ca fac in fiecare zi tot ce pot ca lucrurile sa fie mai usoare pentru firmele cu care interactionam. Cateodata cu succes, cateodata cu esecuri....'', a scris Borc. 

 

 

 

Felul in care a fost organizat targul alimentar de la Paris de catre ministerul Economiei este investigat de Corpul de control al prim-ministrului, a anuntat purtatorul de cuvant al guvernului, Liviu Iolu. In urma cu o seara, Chef Adrian Hadean a fost cel care a adus acuzatii foarte grave ministerului Economiei intr-o emisiune consacrata de Realitatea TV esecului organizarii pavilionului national la SIAL Paris.

 

 

 

"Nu avem stand al Romaniei la Paris, avem cateva standuri mici si mizere impartite si imprastiate prin tot targul asta si mai avem niste reprezentanti ai guvernului care dau vina pe firma organizatoare", spune Hadean intr-o postare video pe contul sau de Facebook.

 

 

Acesta sustine ca firma organizatoare nu a fost platita de Ministerul Economiei, desi a castigat o licitatie in acest sens.

 

 

Ministerul Economiei spune ca s-a intarziat atribuirea contractului din cauza unei contestatii.

 

"Organizarea acestui pavilion romanesc ar fi trebuit sa fie in sarcina unei firme, o firma care a participat la licitatie drept unica firma si care a si castigat, doar ca din partea ministerului Economiei nu a fost nimeni la celalalt capat sa plateasca pentru ce a castigat si ce s-a angajat firma asta ca face. Firma a ajuns aici la Paris cu marfa in camion, a stat cu ea doua zile in parcare si daca a vazut ca nu plateste nimeni s-a luat si s-a carat", scrie Adrian Hadean.

 

Acesta mai povesteste ca Ministerul Economiei a anuntat producatorii cu cateva zile inainte de targ ca nu a reusit sa sa se organizeze destul de bine. Producatorii au fost indrumati sa plateasca fiecare cate 1.500 euro pentru participarea la targ. "Pentru un producator mic sunt bani destul de multi, mai ales daca ii socotim si pe ceilalti care inseamna transport, cazare si toate celelalte", a adaugat Hadean.

 

 

Ministerul Economiei sustine ca firma desemnata prin licitatie, VISA SA, "si-a declinat capacitatea de a organiza in bune conditii in timpul ramas participarea Romaniei la SIAL 2016 si nu a semnat contractul de atribuire". Aceasta dupa ce oferta acesteia "a fost declarata neconforma in prima instanta, iar ulterior contestarii rezultatului comisia de solutionare a contestatiilor a admis contestatia si a comunicat atribuirea contractului firmei VISA SA".  

 

Pentru participarea firmelor romanesti la targul SIAL Paris desfasurat in perioada 16-20.10.2016, MECRMA a platit chiria spatiului de 654,32 mp pentru 55 de firme selectate in urma inscrierii voluntare, taxele obligatorii, bransament electric, racord apa si conexiune internet, in valoare de circa 1,2 milioane lei, mai precizeaza Ministerul Economiei.

 

Pentru restul serviciilor, MECRMA a organizat procedura de selectie a organizatorului intern.

 

"In aceste conditii, 41 de firme romanesti din industria alimentara impreuna cu patronatul de ramura au decis sa beneficieze de spatiul achitat de MECRMA si sa participe la aceasta expozitie. Shema de ajutor de minimis pentru programul de promovare a exporturilor prevede acordarea unor facilitati pentru participarea firmelor sub pavilion national in colaborare cu patronatele de ramura. Asadar, Ministerul Economiei nu a solicitat nicio suma firmelor pentru deplasarea acestora la Paris", mai precizeaza Ministerul Economiei.   

 

Si Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) acuza Ministerul Economiei de ratarea a aproape 50% din actiunile externe de promovare. ANEIR solicita prim-ministrului demiterea conducerii Ministerului Economiei. ANEIR sustine ca Ministerul Economiei a destabilizat functionarea Departamentului de Comert Exterior, prin desfiintarea sa in urma cu o luna, si a blocat reteaua de consilieri economici externi ai Romaniei, plecarile la posturile respective  fiind sistate de la instalarea noii echipe ministeriale. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22