PSD și UNPR, liste comune la parlamentare. UNPR va vota împotriva localelor în 2 tururi

Iulian Popescu | 02.02.2016

UNPR a ales: miercuri, la ora 09.30, partidul va semna cu PSD protocolul de colaborare dintre cele două formațiuni, Vor merge pe liste comune la parlamentare și, la schimb, partidul condus de Gabriel Oprea va vota în Parlament împotriva revenirii la locale din două tururi.

Pe aceeași temă

 

''Miercuri, 3 februarie 2016, la ora 9.30, la grupul PSD din Camera Deputaţilor, preşedintele UNPR, Gabriel Oprea şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, vor semna protocolul privind colaborarea celor doua partide în alegerile locale, votul într-un singur tur şi candidatura pe liste comune la alegerile parlamentare din această toamnă'', a anunţat UNPR într-un comunicat de presă.

 

Protocolul conține, potrivit declarațiilor făcute marți de Oprea, inclusiv numărul de locuri eligibile pe care le va primi pe liste UNPR.

 

Așadar, UNPR a decis, după ce în ultimele două zile a oscilat (pentru a-și maximiza câștigurile obținute în negocieri) între propunerea PNL  - de a se alătura unei majorități ad-hoc care să voteze în Parlament modificările legislative necesare revenirii la alegerile locale în două tururi, și cea a PSD – de a rămâne alături de ei, cu beneficiile de rigoare - intrarea sigură în Parlament a formațiunii lui Oprea, la sfârșitul anului, pe listele cu PSD, așa cum s-a întâmplat mereu.

 

În lipsa ofertei PSD, UNPR probabil nu ar fi reușit să intre în Parlament, așa însă va obține, potrivit politologului Cristian Pîrvulescu, 30 de locuri eligibile pe listele comune de candidați.

 

În această ecuație pe care a jonglat în ultimele zile UNPR a intervenit și problema ridicării imunității.

 

Miercuri la ora 10.00, imediat după semnarea protocolului PSD – UNPR, plenul Senatului va decide dacă îi ridică sau nu imunitatea lui Gabriel Oprea. Avizul consultativ al Comisiei juridice a fost dat cu 9 voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi o abţinere.

 

Nu ar fi de mirare ca la negocierile privind alianța electorală, cele două părți să fi inclusv și votul pe încuviințarea urmăririi penale a fostului ministru de Interne.

 

Gabriel Oprea a declarat la ieșirea de la audierile Comisiei juridice că își menține solicitarea făcută săptămâna trecută către senatori de a vota în favoarea începerii urmăririi penale, așa cum a solicitat DNA.

 

Cu o seară înainte de a se prezenta la Comisia juridică, unde era programată discuția despre ridicarea imunității sale, Gabriel Oprea a transmis senatorilor o scrisoare în care cere trimiterea dosarului la DNA. Fostul ministru contestă cererea de urmărire penală împotriva sa. Anterior, Oprea anunțase că renunță la imunitate.

 

Liderul UNPR le-a cerut senatorilor, săptămâna trecută, printr-o scrisoare deschisă adresată președintelui Senatului, să voteze pentru aprobarea solicitării DNA, menționând că nu dorește să beneficieze de ”imunitatea de procedură”, deși această sintagmă este inexistentă în legislație.

 

"Vă aduc la cunoştinţă faptul că nu doresc să beneficiez de această imunitate de procedură, socotind că se va stabili adevărul, adică nevinovăţia mea. În consecinţă, solicit colegilor mei senatori să voteze cererea de urmărire penală, pentru a nu se prelungi perioada necesară stabilirii adevărului", arăta Oprea în scrisoarea deschisă.

 

Gabriel Oprea este acuzat de procurorii DNA , în dosarul coloanelor oficiale, că a săvârșit două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul în perioada în care a deținut funcția ministerială, mai precis, ”infracțiunea de abuz în serviciu constând în folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliției rutiere” și ”infracțiunea de abuz în serviciu constând în încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a beneficiat, în mod nelegal, de însoțirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliției rutiere”, după cum arată comunicatul DNA.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22