PSD vrea să pedepsească cu închisoare refuzul prezenței la comisiile parlamentare de anchetă

Dora Vulcan | 22.01.2018

PSD va modifica legislația care reglementează prezența la comisiile parlamentare de anchetă. Preşedintele comisiei parlamentare pentru alegerile din 2009, deputatul Oana Florea, a anunțat luni, într-o conferință de presă, ce riscă cei care refuză să se prezinte la audierile din comisie.

Pe aceeași temă

 

 

 

 „Cu privire la sancțiuni. Refuzul persoanelor citate la comisia de anchetă de a se prezenta la audieri, de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţia acesteia celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, utile activităţii comisiei, este considerat împiedicare a aflării adevărului, constituie infracţiune, se pedepseşte cu închisoarea de la 8 zile la 3 luni sau cu amendă penală între 5.000 și 10.000 lei şi cu pedeapsa complementară de interzicere de a ocupa o funcţie publică timp de 3 ani de la data condamnării prin hotărâre definitivă”, a declarat Oana Florea, citată de stiripesurse.ro.

 

 Oana Florea, şefa Comisiei Alegeri 2009, a anunţat că raportul final şi concluziile vor fi discutate mâine în cadrul şedinţei comisiei. Dar acesta a venit cu un proiect de lege legat chiar de „buna funcţionare“ a comisiilor de anchetă.

 

Depunerea iniţiativei legislative vine ca urmare a faptului că între Comisia „Alegeri 2009“ şi „parchete a fost o colaborare zero“. Florea precizează că „anul trecut, în doar patru luni am avut 4 decizii ale CCR, pentru că nu avea un cadru clar în ceea ce priveşte comisiile de anchetă“.   

 

Deputatul PSD subliniază faptul că legea preia în proporţie de 80% sintagme şi principii din cele patru decizii ale CCR, dând Parlamentului posibilitatea de a avea „drept de control şi anchetă“. Scopul anchetei nu ar fi de a verifica persoane, „ci împrejurări, evenimente şi fapte. Mai mult, ancheta parlamentară poate coexista cu ancheta judiciară. Fiecare are scop diferit“, a mai spus Oana Florea în conferinţa de presă, citată de Adevărul. 

 

 

 

Comisia a fost înfiinţată după ce PSD şi ALDE au cerut, în aprilie 2017, anchetă parlamentară pentru clarificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009, dar şi de rezultatul scrutinului prezidenţial, ca urmare a seriei de articole ale jurnalistului Dan Andronic cu privire la noaptea alegerilor şi persoane aflate în anturajul lui Traian Băsescu.

 

Andronic a publicat materiale în care susţinea că în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2009 a mers la locuinţa lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alţii, George Maior, şef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, şi Laura Codruţa Kovesi, la momentul acela procuror general al României.   La 20 aprilie 2017 s-a înaintat conducerii celor două Camere proiectul de constituire a Comisiei speciale de anchetă, având 17 obiective, printre care şi determinarea posibilei implicări a unor instituţii sau persoane, altele decât prevăzute de lege, în organizarea procesului electoral din 2009. 

 

 În data de 24 aprilie, PÎCCJ a solicitat o anchetă in rem privind existenţa unor suspiciuni în procesul electoral din 2009 şi implicarea unor autorităţi publice şi/sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege. Până la urmă dosarul a fost clasat.    Dintre persoanele solicitate pentru a veni la audieri singurii care au refuzat au fost Laura Codruţa Kovesi, Florian Coldea şi Gabriel Oprea.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22