Pîslaru: Bugetul nu îşi permite creşteri salariale făcute înaintea campaniei electorale

E.b. | 06.11.2016

Dragoş Pîslaru, ministrul Muncii, afirmă că toate creşterile salariale din sistemul sanitar şi cele din învăţământ făcute înainte de campania electorală presupun un total de aproximativ 4,85 de miliarde de lei în sumă brută care nu poate exista în condiţiile în care ţinta de deficit bugetar asumată de România în faţa instituţiilor europene este de 3%.

Pe aceeași temă

 

 

„Toate aceste creşteri sunt 4,85 de miliarde de lei în sumă brută, deci creşteri de masă salarială”, a spus Dragoş Pîslaru la emisiunea „În faţa ta”, difuzată duminică la Digi24, conform News.ro.

 

Întrebat dacă îşi permite bugetul României să suporte aceste creşteri, Pîslaru a spus: „Răspunsul clar este că nu. Suntem deja cu prognoza pe 2017 la marginea acelui 3% de deficit bugetar. În codul fiscal aveam prevăzute scăderi de fiscalitate: încă un procent din TVA, taxa pe stâlp, accize. Toate aceste lucruri iau resurse din buget”.

 

Ministrul Municii spune că întregul calcul făcut de PSD care susţine că există resursele financiare pentru creşterile salariale porneşte de la premise false deoarece şi dacă se ia în calcul faptul că aproximativ 40% din creşterile salariale se vor întoarce în buget sub formă de impozite aplicate acestor salarii, tot nu se ajunge la un impact bugetar, tot rămâne o presiune pe buget de 2,9 miliarde de lei.

 

„Ei au calculat taxele, au ajuns la 2.9 miliarde de lei şi au introdus un element care este absolut novice şi incorect în calculul bugetar, au introdus efectele de runda a doua (reintrarea sumelor în circuitul economic - n.r.)”, mai spune Pîslaru.

 

Ministrul spune că aceste creşteri salariale făcute înainte de campania electorală cumulate cu taxele care vor scădea din 2017 vor face imposibilă atingerea ţintei de deficit bugetar şi vor scădea sumele destinate investiţiilor sau va fi necesar ca România să contracteze noi împrumuturi.

 

„Dacă vor fi trecute aceste amendamente, viitorul guvern va fi pus într-o situaţie aproape imposibilă în care va avea de optat fie să respecte ţinta de 3% deficit şi asta înseamnă să diminueze cheltuieli de investiţii sau să crească veniturile printr-o fiscalitate în creştere sau să treacă de 3% deficit. Şi ultima variantă, să spună «vai, uite ce mi-au lăsat tehnocraţii şi nu putem plăti»”, a adăugat ministrul Muncii.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22