Pîslaru, despre majorările de salarii: Cine râde azi, să se uite cu grijă la ziua de mâine

E.b. | 14.12.2016

Dragoş Pîslaru, ministrul Muncii, susţine, referitor la decizia Curţii Constituţionale care vizează majorările de salarii din educaţie şi sănătate, că aceia care se bucură pe termen scurt de victoria politică obţinută pe salarizare, ”să se bucure”

Pe aceeași temă


 

Însă în scurt timp se va vedea că cineva va suporta ”nota de plata”, fie alte categorii de bugetari, fie toţi contribuabilii. ”Cine râde azi, să îşi aducă aminte de trecut şi să se uite cu grijă la ziua de mâine”, atenţionează Pîslaru, pe pagina sa de Facebook.

 

Astăzi Curtea Constituțională a decis ca modificările din Parlament la OUG 20 sunt constituționale. Ca reprezentant al executivului, firește, accept aceasta decizie ca fiind clarificatoare din punct de vedere al legalității. Era însă de datoria noastră sa indicam atat lacune de procedura, cat si lipsa unei alocări de resurse bugetare pentru măsurile adoptate atât de aproape de campania electorală.


Din punct de vedere al oportunității, este mult mai complicat. Pe de-o parte, ma bucur in mod onest ca asistenta socială, sănătatea si educația vor beneficia de anumite creșteri salariale. Cei care nu vor sa creadă acest lucru, e treaba domniilor lor. Eu nu am fost de acord cu modul in care s-au alocat acești bani, dar am recunoscut nevoia de a finanta mai bine aceste categorii si as fi preferat sa se faca in mod echitabil (spre exemplu, sa crească mai mult pentru asistentul social, nu pentru contabili si cei aflați pe funcții de conducere). 
Ce ma mâhnește profund este ca nu s-a inteles ca prin alocarea in acest mod a 4.85 miliarde pentru aceste majorări, care conțin mai puțin vizibil si anumite cresteri cu dedicatie, complet inechitabile, se omoară probabil primii 1-2 ani de posibila aplicare serioasă a legii salarizării unitare. 
Categoriile care vor ramane pe margine, cum ar fi administrația locală, soldații din armata, personalul din cultura, vor mai avea de așteptat. 

 

Probabil ca mulți vor sari sa spună ca o sa vad eu cum se vor mari si aceste salarii si ca sunt bani pentru toate. Dar lucrurile nu stau chiar asa. Resursele bugetare sunt limitate, iar alegerea de alocare este condiționata de o minima responsabilitate. Ceva o sa crape daca tragi de buget mai mult decât poate duce - fie tai investiții, fie nu respecți tăierile de taxe, fie crești fiscalitatea pentru a aduce noi resurse.
Faptul ca de la anul salariul minim va fi crescut la 1450 lei înseamna ca imediat salariile tuturor bugetarilor de la baza piramidei vor fi puternic comasate. O astfel de crestere va crea o si mai mare nevoie de a avea un proiect fezabil de salarizare unitara. Fezabil înseamna in primul rând implementabil, care sa ia in calcul constrângerile bugetare.

 

 In campanie "se dau" lucruri, nu se "ajustează"

 

In finanțele publice nu exista magicieni, exista reguli si echilibre cu care nu te poti juca fără profesionism.
"Greșeala" noastră ca tehnocrati a fost aceea ca nu am inteles politic aceasta perioada de administrare a tării care avea miza electorală. Am ratat un principiu clar de campanie - in campanie "se dau" lucruri, nu se "ajustează" sau se "reformează". Asa funcționează in Romania si se vede ca funcționează zdravăn. Pe de alta parte, nu regret ca nu am intrat in logica electorală încălcându-mi principiile. Am învățat o lecție dura si am inteles ca trebuia sa comunic mai bine, mai aproape de oameni, pentru a trece de un baraj mediatic evident, care ne-a facut sa părem ca acționăm împotriva poporului.


Dar nu as face nici acum rabat de la adevăr, de la evidente clare pentru orice profesionist.
In concluzie, cei care se bucura pe termen scurt de victoria politica obținută pe salarizare, sa se bucure. Este o victorie legitima si care arata functionarea democratiei. Dar, din păcate, in scurt timp se va vedea ca cineva va suporta nota de plata, fie alte categorii de bugetari, fie noi toți ca si contribuabili. 
As vrea sa nu fie lucrurile asa, dar eu nu îndrăznesc sa cred de dragul de a crede. Eu am învățat ca asumarea individuală a adevărului, dureroasa uneori, este mai importanta decat credința halucinogenă.
Iar cine rade azi, sa iși aduca aminte de trecut si sa se uite cu grija la ziua de maine,
conchide Pîslaru, pe Facebook.#respectlegea #respectbugetarii #notadeplata #democratieDaMinciunaNu

 

Curtea Constituţională a decis că Legea de aprobare a OUG 20/2016, prin care Parlamentul a majorat salariile din educaţie şi din sănătate, este constituţională. Anunţul a fost făcut de către preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu.

Legea de aprobare a OUG 20/2016 a fost atacată la CCR de către Guvern şi PNL, cele două sesizări fiind conexate de judecătorii constituţionali.

”S-au conexat şi a fost respinsă sesizarea de neconstituţionalitate. (...) Sunt constituţionale deci”, a spus Valer Dorneanu în privinţa celor două sesizări.

 

Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a slautat decizia judecătorilor CCR.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22