R. Moldova. Noul premier desemnat incepe consultarile pentru formarea guvernului

T.d. | 16.02.2015

Pe aceeași temă

Noul premier desemnat al Republicii Moldova, omul de afaceri Chiril Gaburici, demareaza luni negocierile privind pregatirea programului de guvernare si a componentei viitorului Executiv.

Potrivit mass-media de la Chisinau, Chiril Gaburici va avea intalniri cu liderii fractiunilor parlamentare, dar si cu reprezentantii societatii civile si ai mediului de afaceri. Conform legislatiei Republicii Moldova, premierul desemnat are la dispozitie 15 zile pentru a-si forma echipa si a cere votul de incredere al parlamentului, termenul limita fiind data de 9 martie.

Chiril Gaburici (38 de ani), un economist de profesie care a condus timp de cativa ani una dintre companiile de telefonie mobila din Republica Moldova, a fost propus drept candidat la functia de premier de catre Partidul Liberal Democrat dupa esecul de saptamana trecuta in parlament al guvernului Leanca 2. Sambata, printr-un decret semnat de presedintele Nicolae Timofti, Gaburici a fost insarcinat oficial sa formeze noul guvern, potrivit Hotnews.

Chiril Gaburici nu este membru de partid, dar este considerat un apropiat al liderului liberal-democrat Vlad Filat, dar si al liderului comunist Vladimir Voronin. El are in prezent doar sustinerea coalitiei minoritare formate din Partidul Democrat-Liberal si Partidul Democrat. Liderul liberal Mihai Ghimpu a declarat ca formatiunea pe care o conduce nu va vota un guvern condus de Gaburici decat in cazul in care liberalii vor fi cooptati la guvernare.

Coalitia minoritara de la Chisinau a fost formata dupa lungi si dificile negocieri intre cele trei partide proeuropene care au castigat alegerile de la 30 noiembrie - Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat si Partidul Liberal, negocieri care in cele din urma au dus la excluderea din alianta a liberalilor. Actuala coalitie detine doar 42 de mandate in parlamentul cu 101 locuri, iar pentru confirmarea unui guvern sunt necesare cel putin 51 de voturi.

Potrivit Constitutiei Republicii Moldova, daca si echipa pe care noul premier desemnat Chiril Gaburici va fi respinsa de parlament, seful statului va trebui sa dizolve legislativul si sa anunte alegeri anticipate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22