Raed Arafat, atac la ministrul Sănătății. Mărul discordiei: ambulanţe pentru SMURD

E.b. | 28.05.2017

Scandal la Antena 3 între secretarul de stat Raed Arafat şi Florian Bodog, ministrul Sănătăţii. Arafat acuză că rezultatul avertizărilor şi tentativelor de a găsi soluţii concrete şi urgente pentru achiziţia de ambulanţe pentru SMURD s-a limitat doar la nivel de declaraţii.

Pe aceeași temă

 

Raed Arafat , coordonatorul departamentului pentru situaţii de urgenţă, susţine că rezultatul avertizărilor şi tentativelor de a găsi soluţii concrete şi urgente pentru achiziţia de ambulanţe pentru SMURD s-a limitat doar la nivel de declaraţii ale ministrului Florian Bodog.

 

Arafat și Bodog și-au aruncat cuvinte dure. Primul îl acuză pe ministru Sănătăţii  că a blocat achiziția de ambulanțe și că pune în pericol viața pacienților. În replică, Bodog spune că Arafat dezinformează

 

Bodog pare enervat și de acuzaţiile lui Arafat de pe Facebook.
 

Florian Bodog, la Antena3: Vom demara achiziţia. Am găsit problemele care erau şi dăm drumul la achiiții. Restul sunt achiziţii gratuite. Arafat vă dezinformează. I-am explicat că îmi asum răspunderea. Nu v-am întrerupt. Lăsați-mă să vorbesc, da?

 

Rade Arafat: O să vă arăt documentele când mă întorc. A fost un protocol care a fost cuiul lui pepelea. Avem două adrese foarte interesante. Ministerul nu ne lasă să continuăm. Problema sistemului devine critică. Vorbesc de şapte luni degeaba.

 

Florian Bodog: Eu am pregătit protocolul.

 

Rade Arafat: Aţi venit cu acuzaţii la adresa mea. În afară de culoare nu aţi găsit nimic. Ce faceţi? Cât mai aşteptaţi. Nu e o fugă de responsabilitate. Eu deschid gura şi spun deschis care este problema.

 

Florian Bodog: Nu ne certăm pe tema asta, da? Eu vreau ca achiziţia să se facă cu respectarea legii. Până la finalul acestui an vin noile ambulanţe. Nu cresc în pom ambulanţele. Din februarie suntem blocaţi.

 

 

Ce scria Raed Arafat pe Facebook 


 

Anuntul domnului Ministru al Sanatatii, Florian Bodog, facut Vineri la Craiova, referitor la achizitia ambulantelor pentru SMURD si serviciile de ambulanta, mentionand ca acordul semnat in 2016 intre cele doua ministere, cel al al sanatatii si cel al afacerilor interne, nu mai este valabil in baza noii legislatii, ascunde multe adevaruri nespuse si este de fapt, pentru cei care cunosc bine situatia si evolutia ei, un anunt al intarzierii achizitiilor de ambulante pentru SMURD si serviciile de ambulanta si nu al demararii procedurilor, care au fost deja demarate de fapt dar nu sunt “agreate" dorinta fiind de a repeta totul de la zero lasand la o parte munca realizata de comisii mixte care au muncit cateva luni deja pe acest subiect la nivelul IGSU, scrie Raed Arafat pe pagina sa de Facebook.


La revenirea mea din misiunea oficiala pe care o am la intalnirile ONU si NATO din mexic si SUA, am sa explic public toate demersurile efectuate in ultimii ani pana inclusiv saptamana trecuta cand am trimis la inceputul saptamanii domnului ministru o scrisoare explicand situatia in care ne aflam acum, la care anul acesta a inceput sa contribuie din pacate si dansul, blocajele si modul in care am fost sabotati, in mod deosebit la nivelul Ministerului Sanatatii, si ma refer aici la functionari din cadrul Ministerului Sanatatii care au sabotat procesul de dotare al serviciilor de ambulanta si SMURD in mod continuu, ca sa ajungem intr-o situatie fara precedent in sistemul de urgenta , situatie care incepe sa puna viata pacientilor in pericol.

 

Am asteptat si am sperat ca semnalele de alarma date, de mine si de unii colegi din sistemul de urgenta, in ultima perioada sa fie intelese si sa stam la masa sa gasim solutiile optime pentru a rezolva urgent situatia critica in care ne aflam si care chiar daca nu a inceput deja sa ucida oameni si sa produca victime, va incepe sa aiba acest impact intr-un timp foarte scurt.
Rezultatul avertizarilor si tentativelor de a gasi solutii concrete si urgente s-a limitat doar la nivel de declaratii ale domnului ministru care nu reprezinta solutii reale ci doar intarzieri suplimentare si o incercare de a linisti personalul din sectorul de urgenta si mass media care preia informatiile respective ca atare la acest moment!

 

Nu vreau, pe cat acest lucru este posibil, sa intru in polemica cu domnul Ministru al sanatatii, fiind adeptul unor solutii constructive, insa intre ce doreste sa faca dansul si gasirea unor solutii reale in interesul public raman cel care isi va exprima punctul de vedere luand in considerare doar interesul populatiei si al sistemului de urgenta!
 

Sper ca totusi intelepciunea si interesul real pentru beneficiarii fara voie a sistemului de urgenta sa-l determine pe domnul ministru sa-si revizueasca abordarea astfel incat sa putem incepe remedierea situatiei in cel mai scurt timp posibil, lasand la o parte aspectele ce nu au de a face cu realitatea, conchide Raed Arafat, pe Facebook.


 

Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, a declarat, vineri, la Craiova, că urmează să fie demarată procedura de achiziţie atât pentru ambulanţe, cât şi pentru dotările necesare SMURD, după ce Ministerul Sănătăţii reînnoieşte protocolul cu Ministerul Afacerilor Interne, conform noilor proceduri de achiziţie publică.

 

"Protocolul pe care îl aveam încheiat cu MAI nu mai era corespunzător conform noii legi a achizițiilor și i-am transmis doamnei ministru de Interne protocolul și am avut o discuție cu dumneaei și cu domnul premier, după care vom demara procedura de achiziție atât pentru ambulanțe, cât și pentru SMURD-uri", a spus ministrul Sănătății, conform Agerpres.

 

 

Licitația a fost anulată de ANAF

 

 

Florian Bodog a declarat într-o intervenție telefonică la Digi24 că licitația a fost anulată de ANAF.

 

IGSU a ponit o achiziţie la începutul anului şi ea a fost anulată ca urmare a unor contestații, dată jos la cererea ANAF. Fiscul a spus că, pentru că s-a modificat legislaţia achizițiilor publice, protocul nu mai e valabil, așa că am demarat un alt protocol şi l-am dat ministrului de Interne săptămâna trecută. Luni sau marţi îl semnăm şi demarăm procedura de achitiție”, a spus ministrul Sănătăţii.

 

Florian Bodog a mai spus că au fost probleme legate de hârtiile IGSU.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22