Raluca Pruna, ministrul Justitiei: Iau in calcul reinvestirea Codrutei Kovesi la DNA

Vlad Toma | 23.12.2015

Ministrul justitiei, Raluca Pruna, a declarat, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca nu a respins ideea de a o reinvesti in functia de procuror sef al DNA pe Laura Codruta Kovesi, în 2016, dupa expirarea actualului mandat al acesteia.

Pe aceeași temă

 

In interviul dat Hotnews, ministrul a respins informatiile care au aparut în presa ieri, când lasase sa se inteleaga ca ar fi posibil sa nu mai faca această numire pentru a nu antagoniza societatea românească.

 

Cred ca s-a inteles gresit. Eu nu sunt aici nici sa multumesc o parte a societatii, nici pe toata lumea. Nu sunt aici ca ministru sa fiu o persoana pe care sa o iubeasca societatea. Am venit aici sa fiu responsabila. Ce am declarat ieri, dar din pacate nu s-a inteles foarte bine am spus ca suntem o societate antagonizata, in care exista suspiciuini. Asta este perceptia pe care o am eu. Si ca in aceste conditii este greu sa aplici procedura care este prevazuta de lege si care permite reinvestirea unei persoane, in cazul de fata procurorul sef al DNA. In mod normal el putea, pe baza rezultatelor acestei institutii care, sigur, fara sa intram in detalii de statistica, sunt de necontestat, intr-o societate normala ai putea reinvesti aceasta persoana fara nici o problema.

 

Am spus ieri ca nu inteleg la acest moment sa intru in detaliile - voi reinvesti, nu voi reinvesti – pentru ca, o data, sunt la inceput de mandat si apoi, strategic vorbind, chiar in situatia in care decizia mea ar fi sa reinvestesc, nu exclud acest lucru, pentru ca este foarte posibil sa fac asta, imi da voie legea, si inteleg sa folosesc tot ce legea imi da voie sa fac, chiar daca as decide acest lucru nu inteleg sa spun  la acest moment. Ma voi decide, nu stiu, in aprilie, mandatul expira la jumatatea lunii mai. Si in sensul asta nu vreau sa  pun o persoana, doamna Kovesi ati numit-o, in situatia in care de acum, din decembrie pana in aprilie, va fi subiectul unei critici constante a unei parti din societate, care din pacate cu asta se ocupa. "

 

Pruna a spus ca Laura Codruta Kovesi "are cele mai bune rezultate din istoria DNA, mai bune chiar decat ale predecesorului domniei saleRepet, afirmatia pe care am facut-o ieri in nici un caz nu trebuie sa fie citita in cheia aceasta ca m-as gandi sa nu reinvestesc o persoana ca doamna Kovesi, care are cele mai bune rezultate din istoria DNA, mai bune chiar decat ale predecesorului domniei sale, fara indoiala."

 

Intrebata direct daca in calcul reinvestirea Codrutei Kovesi la DNA, Prună a răspuns: "Da, iau categoric in calcul reinvestirea doamnei Kovesi."

 

Ministrul a mai spus ca va exista o modificare a regulamentului in penitenciare astfel incat calitatea stiintifica a unei carti scrise de condamnati sa fie stabilita de o comisie de specialisti din mediul academic, pentru a bloca astfel încercarea celor închişi de a-şi reduce pedeapsa cu ajutorul cărţilor scrise: "Ar trebui sa propunem pur si simplu modificarea legii de executare a pedepselor. In sensul de a nu mai permite ca scrierea unei carti sa constituie un element care sa conduca la reducerea pedepsei. Nu exclud nici ordonanta de urgenta, dar nu pot confirma acum acest lucru. Pentru ca suntem in situatia - eu vorbesc de mine la ministerul justitiei - in care trebuie sa repar o multime de legi prost adoptate, de dispozitii care nu se pot aplica, prin ordonanta de urgenta. Si cred ca politica Guvernului in general nu este sa aiba nenumarate ordonante de urgenta."

 

Raluca Pruna a afirmat de asemenea ca lupta anticorupţie se numără printre priorităţile sale: "Lupta anticoruptie este o alta prioritate a mea. Putem fi o tara in care jumatate din cetateni sunt la DNA si cealalta jumatate sunt subiecte ale dosarelor, probabil nu va fi suficient. Este important sa incepem si cu preventia."

 

Cititi interviul integral pe Hotnews.ro

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22