Reactia Ambasadei Marii Britanii dupa votul Senatului in cazul Sova. Exista un principiu democratic fundamental: Nimeni nu este mai presus de lege. Apreciem si sustinem eforturile DNA

T.d. | 25.03.2015

Pe aceeași temă

Institutiile judiciare precum Directia Nationala Anticoruptie (DNA) sustin un principiu fundamental – “Nimeni nu este mai presus de lege” -, principiu cu care Ambasada Marii Britanii la Bucuresti este de acord, transmite misiunea diplomatica britanica, dupa votul Senatului in cazul Dan Sova.

Potrivit Hotnews, Ambasada face trimitere la cel mai recent raport MCV, care arata o intensificare a eficientei luptei anticoruptie. Totusi, este punctat si faptul ca DNA continua sa aiba o relatie deficitara cu Parlamentul.

Ambasada britanică monitorizează evoluțiile din domeniul justiției, inclusiv deciziile Parlamentului în ceea ce privește imunitatea parlamentară. Ultimul raport al Comisiei Europene referitor la progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) notează faptul că România a devenit mai eficientă în lupta împotriva corupției la nivel înalt”, transmite misiunea diplomatica britanica.

CITESTE SI: Parlamentul il scapa pe Dan Sova de arest. SUA transmit un nou semnal catre Bucuresti: Alesii trebuie sa raspunda pentru actiunile lor. Justitia sa judece

Ambasada vorbeste “cu ingrijorare” despre “succesul limitat” al DNA in incercarea de “a convinge Parlamentul sa raspunda pozitiv cererilor sale pentru ridicarea imunitatii unor parlamentari”, in vederea derularii investigatiilor penale si a aplicarii masurilor prevazute de lege.

Ambasada Marii Britanii subliniaza eforturile depuse de DNA in lupta anticoruptie.

Apreciem rolul pozitiv al DNA în lupta împotriva corupției și sprijinim eforturile sale constante în această direcție. Organismele judiciare ale României, cum ar fi DNA, pun bazele unui principiu fundamental și anume că nimeni nu este mai presus de lege. Suntem total de acord cu acest principiu”, mai arata sursa citata.
 

Scut in jurul lui Sova

Senatul Romaniei a votat impotriva arestarii preventive a lui Dan Sova. Au fost 151 de voturi exprimate, din care 79 pentru, 67 contra si 5 voturi anulate. Sova nu poate fi arestat pentru ca votul nu a intrunit majoritatea calificata necesara.

Senatul Romaniei i-a ridicat imunitatea lui Darius Valcov, fost ministru de Finante, aproband cererea DNA de incepere a urmaririi sale penale. Din 150 de voturi exprimate, 97 au fost  "pentru", 48  "contra" si 5 au fost anulate.

DNA a cerut retinerea si arestarea preventiva a lui Dan Sova, in dosarul complexurilor Rovinari si Turceni. In cauza, anchetatorii vorbesc despre un prejudiciu total de peste 71 de milioane de lei, cauza in care Sova este acuzat de trei fapte de complicitate la abuz in serviciu.

De cealalta parte, procurorii anticoruptie cer aviz pentru retinerea si arestarea preventiva a senatorului Darius Valcov. Potrivit unui comunicat, procurorul sef al DNA, Laura Kovesi, a trimis catre procurorul general referatul in vederea sesizarii Senatului, in dosarul in care Valcov este acuzat de trafic de influenta si luare de mita.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22