Refugiatii relocati de Comisia Europeana in Romania vor primi acte de identitate si CNP

Paul Cristescu | 27.10.2015

Coalitia nationala pentru integrarea refugiatilor a decis ieri, ca refugiatii relocati in Romania conform planului Comisiei Europene sa beneficieze de o procedura simplificata de acordare a actelor de identitate si CNP.

Pe aceeași temă

 

Coalitia este formata din ministri, factori de decizie din institutiile statului si ai societatii civile. Intr-o intalnire cu premierul Ponta au fost discutate aspecte concrete, legate de integrarea celor cateva mii de refugiati care vor ajunge in Romania, arata ziare.com


Coalitie incearca sa simplifice procedura de acordare a unor documente de identitate, inclusiv un Cod Numeric Personal, ca prim pas pe care refugiatii trebuie sa-l parcurga pentru a putea fi integrati ulterior.
 

Vor trebui aplicate modificari ale legislatiei si create mecanisme care sa permita accesul refugiatilor la invatarea limbii romane, la accesul gratuit al copiilor, dar si al unora dintre adulti, la educatie, pentru asigurarea unei asistente medicale de baza prin eliberarea unui card special de sanatate, accesul pe piata muncii, dar si la diverse forme de formare profesionala, accesul la servicii bancare, se arata in textul citat.

 

CITITI SI: Diaconescu: Juncker le-a spus statelor care nu au bani pentru refugiati sa se imprumute


Pana pe 10 noiembrie, la nivelul unitatilor administratiei locale, se va finaliza inventarul tuturor spatiile de cazare care ar putea fi destinate primirii refugiatilor.
 

Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice va organiza in saptamanile urmatoare cateva centre teritoriale in care se vor desfasura activitatile specifice de invatare a limbii romane, dupa metode asemanatoare "anului pregatitor" pe care il parcurg studentii straini inscrisi in invatamantul universitar.
 

Urmatoarea reuniune a Coalitiei nationale pentru integrarea refugiatilor va avea loc pe 16 noiembrie. Pana atunci se vor desfasura activitati pregatitoare pe cinci grupuri de lucru: solutii de armonizare legislativa, integrarea sociala, integrarea culturala, integrarea locala, necesarul de logistica primara.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22