Relaxarea restricțiilor în București discutată astăzi. Vlad Voiculescu și Nicușor Dan se opun

Redactia | 22.01.2021

Comitetul pentru Situații de Urgență din București se întrunește vineri de la ora 13:00, pentru a aproba ridicarea unor restricții ce vizează Capitala.

Pe aceeași temă

Decizia vine după ce incidența COVID-19 în București a scăzut sub 3 cazuri la mie.

Bucureștiul este vizat de restricții specifice scenariului roșu din data de 20 octombrie 2020.

Prefectul Bucureştiului, Traian Berbeceanu, a declarat, miercuri seara, într-o intervenţie telefonică la Digi24, că la sfârşitul acestei săptămâni ar putea fi convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Bucureşti, care să ia în discuţie adoptarea unei hotărâri prin care să fie relaxate măsurile sanitare în Capitală.

Cu o incidență a cazurilor se sub 3 la mia de locuitori, Bucureștiul iese din scenariul roșu și intră în scenariul galben.

Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei, spunea, la Digi 24, că dacă rata de infectări în București rămâne sub 3 la mia de locuitori pentru 14 zile, restaurantele, barurile, cinematografele, teatrele și sălile de jocuri de noroc se vor deschide, la o capacitate de 30 la sută, de sâmbătă, de la ora 0:00.

Dacă Bucureștiul rămâne în scenariul galben până la 8 februarie, și elevii din anii terminali, clasa a VIII-a și clasa a XII-a, vor reveni în bănci la școală, așa cum o vor face și școlarii mici.

Ridicarea restricțiilor de circulație pe timpul nopții nu poate fi decisă însă de Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență, întrucât este o măsură decisă de Guvern la nivel național.

Prefectul Capitalei a anunțat miercuri că, dacă scăderea ratei infectărilor în București se va menține sub 3 la mia de locuitori, va redeschide restaurantele și barurile la interior, cinematografele, teatrele și sălile de jocuri de noroc, în limita a 30% din locuri.

În conformitate cu prevederile normative în vigoare, printre măsurile vizate în cadrul relaxării sunt:

  • permiterea funcționarii cu o capacitate de maxim 30% a instituțiilor/sălilor de spectacol și cinematografelor

  • redeschiderea activităților "la interior" a restaurantelor, barurilor, cafenelelor, etc, în limita a maxim 30% din capacitatea unității;

  • permiterea activităților cu publicul, până în limita a 30% a spațiului destinat, a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a transmis o scrisoare către Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență, în care solicită menținerea restricțiilor în București, subliniind că, în contextul național și european, „măsurile de relaxare constituie un risc major ce ar putea duce la un noul val de infecții”, mai ales că a fost confirmat un caz cu o tulpină mai contagioasă de COVID, chiar în apropierea Capitalei, au declarat pentru G4Media.ro surse oficiale.

Ministrul Voiculescu aduce ca argumente faptul că tulpina de coronavirus despistată în UK a fost confirmată în România și chiar astăzi în zona limitrofă a Capitalei, precum și raportul de joi al ECDC care arată că riscul epidemiologic european și național este ridicat, din cauza celor trei noi mutații ale virusului.

Vlad Voiculescu subliniază că orice alte măsuri de relaxare luate în paralel riscă să pună în pericol redeschiderea școlilor în București, potrivit surselor citate.

Și primarul Capitalei, Nicușor Dan, a spus joi la RFI că ar mai trebui așteptat câteva zile înainte de a se lua decizia relaxării restricțiilor impuse în București, după ce incidența a scăzut sub 3 la mie.

La această oră este convocată ședința Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență pentru a discuta despre ridicarea unor restricții în București.

Este vorba despre permiterea funcţionării cu o capacitate de maxim 30% a sălilor de spectacole şi cinematografelor, redeschiderea activităţilor în interior a restaurantelor, cafenelelor şi barurilor, în limita a maxim 30% din capacitatea unităţii şi permiterea activităţilor cu publicul, până în limita a 30% a spaţiului destinat, a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22