Reluarea negocierilor de la Cotroceni pentru formarea unui nou guvern. Ce condiții pun partidele

Dora Vulcan | 14.10.2019

Președintele Iohannis reia consultările la Cotroceni pentru desemnarea unui premier, pe care a anunțat că-l va nominaliza luni, cel târziu marți.

Pe aceeași temă

Luni, şeful statului va discuta cu Ludovic Orban (PNL), Victor Ponta (ProRomânia), Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), Eugen Tomac (PMP) şi Varujan Pambuccian (minorităţi).

Mâine, Iohannis va discuta cu Dan Barna (USR) şi Kelemen Hunor (UDMR).

Iohannis a anunțat săptămâna trecută, după consultările cu partidele parlamentare, de la care a lipsit PSD, că luni, cel târziu marți va nominaliza un premier care va veni apoi cu o propunere de guvern de tranziție, guvern care ori va fi făcut de PNL ori în jurul PNL.

”Consultările începute astăzi vor fi continuate luni, poate chiar și marți, într-o formulă mai restrânsă, pentru a clarifica foarte bine ce trebuie făcut și de ce trebuie făcut. Însă vreau să știe toată lumea că eu intenționez să fac repede o desemnare”, a spus șeful statului.


Condițiile partidelor

USR, ALDE, Pro România și UDMR au anunțat deja că nu vor să intre la guvernare.

Chiar și așa, partidele condiționează și susținerea guvernului în parlament.

UDMR condiționează susținerea guvernului de nemodificarea legii electorale, în sensul revenirii la alegerile primarilor în două tururi. și de prezența în guvern a liberalilor care au atacat UDRM, cum ar fi Rareș Bogdan sau Florin Roman, au declarat pentru Hotnews surse politice.

Și ALDE pune condiții pentru susținerea guvernului: alocarea financiară "consistentă" pentru proiectele mari de infrastructură și menținerea în funcțiune a Secției speciale de anchetare a magistraților.

Și USR condiționează acordarea votului de învestitură pentru viitorul guvern: adoptarea legii privind alegerile pentru primari în două tururi - esențială pentru legitimitatea aleșilor locali și recuperarea democrației la nivel local, adică exact condiția opusă impusă de UDMR, votarea inițiativei “Fără Penali în funcții publice” pentru care au semnat peste un milion de români. consultarea parlamentului asupra propunerii pentru poziția de Comisar European ce revine României și desființarea prin lege a recursului compensatoriu care a eliberat din închisori peste 20 000 de infractori dintre care mulți au comis noi fapte de violență.

Alianta USR PLUS și-a motivat refuzul de a intra la guvernare doar după parlamentare prin faptul că orice formulă guvernamentală ar fi instabilă și incapabilă până atunci să facă reforme și ar depinde de PSD care va deveni arbitrul oricărei strategii, după cum a scris chiar liderul partidului, Dan Barna, pe pagina sa de Facebook.

PMP, singurul care nu a exclus o participare la guvernare, ar fi dispus să-și asume acest lucru dacă va primi cel puțin două ministere.


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22