Rise Project: Firma SCL a fost implicată în organizarea vizitei lui Meleșcanu în SUA

Redactia | 05.04.2018

​Charles Andreae, de la compania americană de lobby Andeae & Associates, a spus că a lucrat în 2017 pentru SCL care organiza vizita ministrului de Externe Teodor Meleșcanu la Washington, relatează Rise Project.

Pe aceeași temă

 

 

„În februarie 2018, Charles Andreae a devenit oficial angajat al SCL și a declarat pentru Politico, referindu-se la același contract, că a fost angajat anul trecut de SCL pentru a contribui la organizarea vizitei ministrului de externe al României la Washington. A mai spus că a fost rugat să ajute datorită practicii îndelungate pe care o are în politica externă, inclusiv în România și că vizita ministrului român s-a axat pe probleme legate de NATO, Uniunea Europeană și anti-corupție”, scrie site-ul de investigații Rise Project.

 

Reamintim că în 2017 firma Andreae & Associates a încheiat un contract care viza "educarea membrilor Congresului SUA şi membrilor Administraţiei SUA în problemele legate de corupţia din România" și “lupta anti-corupție din România” cu SCL. Un amendament la contractul incheiat intre SCL si firma de consultanta americana Andreae& Associates si care viza lupta anticoruptie din Romania a fost depus in urma cu cateva saptamani la Departamentul de Justitie al SUA/ Divizia de Securitate Nationala/Unitatea de Inregistrare a Agentilor Straini (FARA), după cum scria în martie Sorina Matei, pe blogul ei.

 

Firma de marketing Strategic Communication Laboratories (SCL) se afla in prezent in centrul unui scandal cu ramificații globale, dupa ce filiala sa Cambridge Analytica a fost acuzată de mai multe mari ziare ca a influențat alegerile prezidențiale americane și votul pentru Brexit folosind date private obțtinute de la zeci de milioane de utilizatori Facebook.

 

Rise Project arată miercuri că atât SCL cât și firma din Washington, DC, Andreae & Associates, au refuzat să divulge numele celor care au finanțat și au beneficiat de operațiunea de lobby de la Washington.

 

„Reprezentantul Andreae & Associates, Charles Andreae, ne-a spus că, din motive de confidențialitate, nu poate să comunice numele clienților, adăugând că munca sa sub acel contract s-a terminat pe 1 iunie 2017 și că a derulat cea mai mare parte din activități în martie anul trecut”, potrivit sursei citate.

 

Contactat de RISE, Andreae și-a susținut declarația dată Politico și a spus că deși contractul inițial era centrat pe lupta anti-corupție din România, “după cum se întâmplă în multe cazuri cu clienții, am sfârșit prin a sprijini doar vizita ministrului de externe, după cum ne-a fost cerut. Nicio altă sarcină nu a fost dusă la capăt”.

 

Contactat de RISE, Teodor Meleșcanu, ministrul de externe al României, a negat orice fel de implicare a SCL, respectiv Andreae & Associates, în organizarea vizitei sale din SUA, în martie anul trecut. Ministrul de externe spune că a participat la întrunirea coaliției internaționale anti-Daesh (Statul Islamic), la care a fost invitat de către Departamentul de Stat al SUA.

 

“Nu avea cum să fie implicat în organizarea vizitei pentru că am participat la o reuniune internațională”, a declarat ministrul de externe. El spune că nu știe nimic despre contractul SCL legat de România și nici de legăturile ginerelui său, Peter Imre, cu SCL. “Nu știu să existe o filială SCL în România. Dacă știți dumneavoastră e bine să aveți probele. Dacă dumnealui are o colaborare cu cineva e problema lui nu e problema mea”, a mai menționat Meleșcanu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22