Roșia Montană, declarată sit istoric, printr-un ordin al Ministerului Culturii

Vlad Toma | 13.01.2016

Ministerul Culturii a trecut localitatea Roșia Montană pe lista monumentelor istorice de categorie A, interzicand astfel orice lucrare de exploatare.

Pe aceeași temă

 

Rosia Montană a redevenit astfel sit istoric de clasa A, pe o raza de 2 kilometri, clasare pe care a mai avut-o şi în 1992, transmite Digi24.

 

Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, a scris pe pagina sa de Facebook, ca "situația sitului de la Roșia Montană se află în atenția mea directă din momentul în care am preluat conducerea ministerului... la data de 30 decembrie 2015 am semnat ordinul de ministru de publicare a noii Liste a Monumentelor Istorice 2015, ce urmează să apară în Monitorul Oficial, prin care întreaga localitate Roșia Montană pe o rază de 2 kilometri este clasată ca sit în categoria A."

 

„Din 2001 până la 30 decembrie 2015 practic această listă a monumentelor a fost sistematic ciuntită, conturul a fost limitat la presiunea companiei miniere tocmai pentru a deranja cât mai puţin perimetrul minier”, a subliniat Claudiua Apostol, membru Asociația ARA.

 

„Sper ca autorităţile, care nu şi-au scos de tot din cap proiectul, să ia de bun acest ordin şi să recunoască că Roşia Montană este zonă protejată şi să schimbe strategia de dezvoltare a oraşului”, a precizat Eugen David, localnic și președinte al Asociației Alburnus Maior.

 

Roşia Montana este o zonă bogată în resurse de patrimoniu cultural, cuprinzând 50 monumente istorice clasate, fiind pe lista localităţilor cu monunente istorice de patrimoniu incă din 1991.

 

În anul 2004, cand Ministerului Culturii era condus de Răzvan Theodorescu, lista monumentelor istorice de patrimoniu a fost modificată, iar Roşia Montană a pierdut atunci statutul de monument istoric în ansamblul ei, transmite Digi 24.

 

In 2010, ministrul Kelemen Hunor a susţinut cuprinderea pe lista A, atât a galeriilor romane din Masivul Cârnic, cât şi a galeriilor medievale şi moderne. Mai mult, președintele UDMR a dorit şi includerea localităţii în patrimoniul UNESCO, dar s-a lovit de refuzul autorităţilor locale pe motiv că vor să facă în zonă exploatare minieră.

 

Primarul din Roșia Montană s-a declarat nemulțumit de ordinul Ministerului Culturii.„Pentru o asemenea lege sau ordin trebuia consultate şi autorităţile locale şi cetăţenii care au locuinţe în această zonă. Am fost şi voi rămâne consecvent şi am spus că activitatea de bază este mineritul şi ne dorim un mnerit responsabil”, a declarat Eugen Furdui, primarul localității.

 

Localitatea Roşia Montană a fost atestată documentar în anul 131 d. Hr., cu numele Alburnus Maior.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22