România a propus organizarea unei întâlniri a miniștrilor de Externe din UE la Kiev

L. G. | 24.01.2022

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a propus Consiliului de Afaceri Externe să fie organizată o reuniune a miniștrilor de Externe la Kiev, în semn de solidaritate cu Ucraina.

Pe aceeași temă

„În timpul celei de-a doua zi a Consiliului Afaceri Externe privind situația de securitate îngrijorătoare din vecinătatea Ucrainei, am reiterat poziția României pentru nevoia de dialog dar și descurajare. Avem nevoie de progrese rapide în pregătirea sancțiunilor ferme și credibile de către UE. Am sugerat să examinăm posibilitatea organizării unei întâlniri a CAE în Kiev, în solidaritate cu Ucraina”, arată mesajul ministrului de Afaceri Externe, Bogdan Aurescu.

 

Miniștrii de externe ai statelor membre UE au adoptat luni un document în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles, în care condamnă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și au convenit accelerarea pregătirii de sancțiuni împotriva Moscovei, în cazul unei invazii.

 

Șefii diplomațiilor au adoptat un document în care „condamnă agresiunea continuă și amenințările Rusiei la adresa Ucrainei și cheamă la dezescaladarea situației, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului UE.

 

Uniunea Europeană își „confirmă sprijinul neclintit pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a celorlalți parteneri din Vecinătatea Estică”.

 

În concluziile reuniunii, Consiliul reiterează că „orice agresiune militară a Rusiei împotriva Ucrainei va avea consecințe masive și costuri severe. Acestea includ o gamă largă de măsuri restrictive sectoriale și individuale, care vor fi adoptate în coordonare cu partenerii. UE a accelerat pregătirile în această direcție”.

 

Ministrul român de externe a declarat, luni, înaintea reuniunii, că sancțiunile reprezintă „cel mai puternic instrument la îndemâna UE pentru a descuraja o agresiune viitoare din partea Rusiei. De aceea, consider că trebuie să grăbim pregătirea sancțiunilor și sper că și Concluziile Consiliului pe care le vom adopta astăzi vor evidenția acest lucru, în mod hotărât.

 

Apoi, bineînțeles, trebuie să sprijinim în continuare reziliența Ucrainei și a celorlalți parteneri din Vecinătatea Estică. Trebuie să continuăm să dezvoltăm instrumente și eforturi ale UE pentru a ne implica mai mult în soluționarea celorlalte conflicte prelungite din regiune”.

 

NATO trimite mai multe nave și avioane în Europa de Est

NATO anunță că își va suplimenta forțele în Europa de Est cu mai multe nave și avioane de luptă. Anunțul Alianței vine în condițiile în care Rusia refuză să renunțe la activitatea amenințătoare în apropierea granițelor Ucrainei.

 

„În ultimele zile, un număr de Aliați au făcut anunțuri cu privire la desfășurările noastre prezente și viitoare – Danemarca trimite o fregată în Marea Baltică și urmează să desfășoare patru avioane de luptă F-16 în Lituania ca formă de sprijin pentru misiunea mai veche a NATO din regiune.

 

Spania trimite nave care se vor alătura forțelor navale NATO și ia în considerare desfășurarea de avioane de luptă în Bulgaria.

 

Franța și-a exprimat disponibilitatea de a trimite trupe sub comandă NATO în România.

 

Țările de Jos vor trimite două avioane de luptă F-35 în Bulgaria, începând din aprilie, pentru a susține activitatea de control aerian a NATO din regiune.

 

Statele Unite au spus, de asemenea, în mod clar, că iau în considerare accentuarea prezenței militare în partea estică a Alianței”, se arată în mesajul transmis de Alianța Nord-Atlantică.

 

Evoluția din ultimele săptămâni a situației conflictului din Ucraina nu arată că lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună. La granița Ucrainei se află, în prezent, 127.000 de militari ruși, iar Rusia își menține poziția intransigentă cerând din partea SUA și Occidentului să-i accepte condițiile și garanțiile de securitate, despre care NATO și Occident

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22