România condamnă ferm atacurile rusești asupra instalațiilor portuare ucrainene de pe Dunăre

Redactia | 24.07.2023

Președintele României a avut, luni, prima reacție după atacurile rusești care au avut loc în această dimineață în apropierea graniței României. Au urmat premierul Ciolacu și MapN.

Pe aceeași temă

Reacția președintelui vine la circa trei ore după ce presa română a relatat pe larg acest incident.

„Condamn în mod ferm recentele atacuri ale Rusiei împotriva infrastructurii civile a Ucrainei pe Dunăre, foarte aproape de România. Acestă escaladare recentă prezintă riscuri grave pentru securitatea în Marea Neagră. De asemenea, afectează în continuare tranzitul cerealelor ucrainene și, prin urmare, securitatea alimentară globală", este mesajul de pe contul de Twitter al președintelui român.

Atacul rusesc cu drone kamikaze a vizat cu precădere infrastructura din Reni, unul dintre cele trei porturi principale ale Ucrainei la Dunăre.

Atacul a durat patru ore și s-a soldat cu șase persoane rănite și cu distrugerea unui depozit de cereale și avarierea altor elemente de infrastructură.

Marcel Ciolacu: Subminarea exporturilor de cereale ucrainene

Și premierul Marcel Ciolacu a reacționat, el spunând că ţintirea obiectivelor de infrastructură portuară este încă o dovadă a intenţiei Rusiei de a submina exporturile de cereale ucrainene către pieţele globale, deteriorând grav securitatea alimentară mondială.

  • „Aceste acţiuni continuă seria atacurilor aeriene ale forţelor armate ruse asupra obiectivelor civile din regiunea Odesa, intensificate după decizia unilaterală a Federaţiei Ruse de a-şi suspenda participarea la Iniţiativa privind Cerealele la Marea Neagră. Facem apel la Federaţia Rusă să înceteze atacurile aeriene asupra infrastructurii portuare ucrainene”, a transmis premierul.

Ciolacu mai spune că „ţintirea obiectivelor de infrastructură portuară reprezintă încă o dovadă a intenţiei Federaţiei Ruse de a submina exporturile de cereale ucrainene către pieţele globale, deteriorând grav securitatea alimentară mondială şi punând astfel în pericol numeroase persoane”:

  • „Deteriorarea securităţii alimentare la nivel global reprezintă una dintre multiplele consecinţele ale războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei. România va continua să sprijine Ucraina în vederea identificării de soluţii practice pentru continuarea exporturilor de cereale suplimentare către pieţele globale”.

MapN: Nu rezultă posibilitatea unor amenințări militare directe

Ministerul Apărării din România a reacționat după ce Rusia a atacat noaptea trecută porturile ucrainene de la Dunăre: Reni, aflat la doar câțiva kilometri de Galați și Izmail, pe brațul Chilia la circa 17 kilometri distanță în linie dreaptă de Tulcea.

 „Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă în Ucraina și atacurile nejustificate și ilegale care vizează, împotriva tuturor regulilor internaționale și normelor morale și umanitare, populația civilă și elemente din infrastructura critică a Ucrainei”, transmite MApN.

Declarația MApN:

„În ceea ce privește situația de securitate din apropierea granițelor României, din evaluările structurilor cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale, nu rezultă, la acest moment, posibilitatea unor amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României. Armata României continuă implementarea măsurilor de vigilență întărită în spațiul național terestru, maritim și aerian, și a celor de consolidare a posturii de apărare și descurajare pe flancul estic, stabilite conform planurilor naționale și aliate. Ministerul Apărării Naționale, împreună cu structurile similare din țările aliate, va continua consolidarea apărării comune pe întregul flanc estic și descurajarea oricăror agresiuni împotriva teritoriului aliat. De asemenea, Armata României rămâne fermă în aplicarea tuturor măsurilor necesare pentru asigurarea siguranței și libertății de navigație în zona de responsabilitate din Marea Neagră.”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22