Romania nu este o ruta principala de tranzit pentru simpatizantii ISIS

Dora Vulcan | 15.08.2016

Romania nu este o ruta principala de tranzit pentru combatantii care doresc sa se alature gruparii jihadiste Stat Islamic in Siria si Irak, dar se afla pe "unul dintre traseele secundare de deplasare a acestora", potrivit unui raspuns al Serviciului Roman de Informatii transmis la solicitarea Digi24.

Pe aceeași temă

 

 

"Romania nu este o ruta principala de tranzit pentru "foreign fighters"(n.r. luptatori straini), ci se afla pe unul dintre traseele secundare de deplasare a acestora spre Siria ori Irak, fiind identificate doar situatii punctuale de luptatori straini care au incercat sa tranziteze ori au accesat teritoriul national", se arata in acest raspuns, citat pe site-ul televiziunii de stiri.

 

Potrivit SRI, in Romania nu au fost identificate situatii de asa-numiti "lupi singuratici" care, chiar daca nu sunt membri activi ai gruparii jihadiste, raspund apelurilor facute de liderii ogranizatiei.

 

"Fenomenul actorilor singulari, alaturi de cele ale "foreign fighters" (n.r. luptatori straini) si "returnees" (n.r. luptatori intorsi), ramane o problema majora, in special ca urmare a campaniei propagandistice a Daesh (in mod special cea derulata in mediul virtual) si a indemnurilor repetate la jihad individual in Occident, care au amplificat riscul unor actiuni de tipul "solo terrorism", potrivit SRI.

 

Potrivit Digi24, in ultimele luni expertii antitero au incercat sa creeze un profil al acestui tip de luptator fundamentalist. Printre acesti atacatori care actioneaza singuri in Europa sunt se afla si persoane care nu au reusit sa plece in Siria si Irak pentru a se alatura organizatiei teroriste Stat Islamic.

 

"Atunci cand oamenii vor cu adevarat sa plece in Siria si sa faca ceva, dar din diferite motive nu pot sa o faca, nu au resursele, nu au conexiunile, nu au legaturile sociale care sa faca asta posibil, atunci fac ceva in loc acasa", explica Lasse Lindekild, pofesor la Universitatea Arhus din Danemarca.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22