Rusia amenință România. Dacă primește avioane militare ucrainene va fi implicată în conflict armat

Redactia | 06.03.2022

Rusia a avertizat, duminică, ţările vecine cu Ucraina cu privire la primirea avioanelor de luptă ale Kievului care vor fi apoi folosite împotriva ruşilor. România este menționată explicit.

Pe aceeași temă

“Ştim sigur că avioane ucrainene de luptă au zburat în România şi în alte ţări învecinate. Folosirea reţelei de aerodromuri din aceste ţări ca bază pentru avioanele militare ucrainene şi folosirea ulterioară a acestora împotriva forţelor armate ale Rusiei se poate considera o implicare a acestor ţări într-un conflict armat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konachenkov, citat de agenția de presă Interfax.

 Amenințarea vine în contextul în care România a returnat Ucrainei avionul de vânătoare Suhoi Su-27 în urmă cu câteva zile după ce aterizase pe aeroportul din Bacău.

CITESTE ȘI Putin va declara război oricărei țări care va contribui la crearea „no-fly zone” deasupra Ucrainei


 O altă problemă care deranjează Kremlinul este aceea că prin Polonia și România, țări direct vecine cu Ucraina, sunt așteptate să fie transportate ajutoarele militare din partea Vestului, nefiind specificat pe ce cale se fac aceste transporturi - aeriană sau la sol.

Polonia este în discuții cu SUA pentru a găsi o variantă prin care să ofere Ucrainei avioanele sale de vânătoare MiG-29, o variantă vehiculată ar fi ca piloții ucraineni să vină să le preia de pe aeroporturile poloneze dacă va fi cazul unui asemenea scenariu.

Oficialii SUA iau în considerare trimiterea de avioane în Polonia dacă Varșovia ar ajuta Ucraina cu aeronave de luptă de fabricație sovietică în Ucraina. Declarația îi aparține secretarul de stat al SUA Antony Blinken lua fost făcută astăzi, 6 martie, în cadrul vizitei sale în Republica Moldova.

„Ne uităm în mod activ la problema avioanelor pe care Polonia le-ar putea furniza Ucrainei și ne uităm la modul în care am putea umple golul în cazul în care Polonia decide să furnizeze acele avioane. Nu pot vorbi despre o cronologie, dar pot spune doar că o privim foarte, foarte activ”, a precizat Blinken, potrivit digi24.

Vladimir Putin a amenințat, sâmbătă, că institutuirea unei zone de excludere aeriană în Ucraina ar face Federația Rusă să considere țările care se alătură acestui demers ca parte la conflict.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22