Salariile demnitarilor vor crește cu până la 1.410 lei/Ciolacu: A fost o decizie pur tehnică

L. G. | 08.06.2022

Parlamentarii au adoptat o lege prin care sunt majorate indemnizațiile tuturor demnitarilor, de la subprefecți la președintele României, deşi salariile acestora erau îngheţate prin legea salarizării.

Pe aceeași temă

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a susținut miercuri că a fost o "decizie pur tehnică" și că astăzi coaliția ar urma să decidă că nu se vor mări salariile pentru demnitari, în cazul în care legea aprobată ieri de Camera Deputaţilor va fi promulgată. El a spus că se va da o Ordonanţă de prorogare a acestui termen privind majorarea salariilor demnitarilor.

Deputatul Cristian Seidler (USR), membru în comisia de muncă din Camera Deputaţilor, a declarat, la Profit News TV, că în Parlament a trecut un proiect de lege prin care toţi demnitarii, de la prefect la preşedintele României, primesc între 880 de lei şi 1.410 lei brut lunar în plus la salariu, deşi salariile demnitarilor erau îngheţate prin legea salarizării.

Prin nota de corectare a erorii materiale pentru un proiect de lege adoptat săptămâna trecută în plenul Camerei Deputaţilor, citită marţi în plenul aceleiaşi camere, se includ, de fapt, printre cei care beneficiază de creşterea indemnizaţiilor atât preşedintele României, membrii Parlamentului, cât şi cei care ocupă funcţii de demnitate publică numită - membrii Guvernului, Avocatul Poporului, prefecţii etc, conform USR.

„Exista o îngheţare a salariilor demnitarilor. Noi demnitarii suntem plătiţi în baza legii salarizării, un coeficient în dreptul fiecărei funcţii, care se înmulţea cu salariul mediu pe economie. Îngheţarea era la 2.080 de lei a salariului mediu. Astăzi, prin citirea în plen a unei erori materiale (..) creşterea, care s-a discutat pentru profesori, de exemplu, de o pătrime din diferenţa faţă de valoarea pe care trebuiau să o aibă, practic toţi demnitarii, de la prefect, la preşedintele României, primesc între 880 de lei şi 1.410 lei brut lunar, în plus”, a spus Seidler, citat de News.ro.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, la Parlament, că astăzi coaliția va lua o decizie că nu se vor mări salariile pentru demnitari, în cazul în care legea aprobată ieri de Camera Deputaţilor va fi promulgată. El a explicat că se va da o Ordonanţă de prorogare a acestui termen privind majorarea salariilor demnitarilor.

„Cu certitudine, astăzi în coaliţie vom lua decizia, dacă legea va trece de Curtea Constituţională, se va proroga termenul de aplicare pentru demnitari”, a spus preşedintele PSD.

Despre modificarea făcută în Camera Deputaţilor, prin includerea şi a salariilor demnitarilor în această majorare salarială, Ciolacu a susținut că, altfel, legea ar fi fost neconstituţională şi ar fi fost respinsă la CCR, fiindcă se intervenea pe anexa 9.

„Nu mai putea fi pusă în aplicare legea 153, cu acea pătrime pentru toată lumea. A fost o decizie pur tehnică, am vrut să ştiu şi eu de ce s-a făcut acea erată şi am înţeles-o. Vă repet, astăzi, în coaliţie, vom ieşi cu o decizie că nu se vor mări salariile pentru demnitari, în cazul în care legea va fi promulgată. Se va da Ordonanţă de prorogare a acestui termen”, a adăugat liderul PSD.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22