Scandal pe tema creșterilor de salarii și pensii anunțate de PSD / Premierul: Propunere populistă

L. G. | 01.09.2022

Premierul Ciucă l-a criticat pe ministrul Muncii Marius Budăi că a ieșit public cu propunerea PSD de creștere a salariilor și pensiilor fără consultare în coaliție și despre care a spus că e „populistă”.

Pe aceeași temă

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că nu s-a discutat în coaliție propunerea PSD de creșterea a pensiilor și salariilor de la 1 ianuarie 2023, și că nu poate să răspundă cu da sau nu la întrebarea dacă acest lucru se va întâmpla.

”Nu am discutat în coaliție, nu avem încă proiectul de buget pentru anul 2023, nu pot să răspund cu da sau nu. Eu sunt convins că domnul Budăi cunoaște foarte bine ce scrie în fișa postului guvernului, cred că și în fișa postului ministrului Muncii. Când venim cu astfel de propuneri, trebuia să aibă în vedere că trebuia consultarea Consiliului Național Tripartit și la nivelul coaliției și guvernului. Vom avea o clarificare la nivelul guvernului. Este vorba de responsabilitate”, a declarat Ciucă.

De asemenea, premierul a catalogat propunerile PSD ca fiind „populiste”. „Este vorba de responsabilitate, de ce așteaptă oamenii de la noi, că guvernul e în măsură să ia decizii reale și nu vorbe”, a mai spus premierul.

UDMR: Un anunț „prematur”

Și din partea UDMR au fost lansate critici față de prezentarea publică a propunerilor PSD fără ca anterior să se fi discutat în interiorul coalției. Unul dintre liderii UDMR, ministrul Mediului, Tanczos Barna a declarat tot miercuri că promisiunile privind majorarea de pensii de la începutul anului viitor reprezintă un gest ”prematur”.

„Este greu să faci previziuni pentru 2023 şi eu spun că ar trebui să mai aşteptăm câteva luni să vedem cum evoluează această problemă şi pe plan naţional, dar şi pe plan european”, afirmă oficialul UDMR cu privire la eventuale majorări de venituri de anul viitor.

„După 1 ianuarie eu aş aştepta să văd prognoza bugetară pe 2023. Nu m-aş pronunţa acuma. Să facem promisiuni de majorare de pensii în condiţiile în care nu ştim cum se va termina acest an, cum va afecta perioada de iarnă bugetul de stat, este un pic prematur. Eu aş propune să aşteptăm previziunile bugetare ale Ministerului de Finanţe, pentru că acolo este cheia. Cu siguranţă, este nevoie de majorări de pensii, pentru că sunt foarte mulţi pensionari care au pensiile mici, dar atitudinea responsabilă, mai ales într-o perioadă de criză, cu războiul la graniţa României, cu preţurile la energie imprevizibile, cu situaţia stocurilor de resurse nu neapărat la nivelul României, la nivelul celorlalte state, este greu să faci previziuni pentru 2023 şi eu spun că ar trebui să mai aşteptăm câteva luni să vedem cum evoluează această problemă şi pe plan naţional, dar şi pe plan european”, a afirmat Tanczos Barna, miercuri seară, la Euronews România.

Budăi: Eu nu am ieșit de capul meu

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat miercuri seară, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că propunerile PSD privind majorarea pensiilor și a salariului minim „sunt extrem de justificate și calculate”. El a mai precizat că nu este vorba de presiuni făcute asupra partenerilor de coaliție, ci de „o bază de plecare într-o discuție ulterioară”.

 „Nu sunt în măsură să răspund” dacă se va rupe coaliția de guvernare, a spus Marius Budăi miercuri seară la Antena 3, ținând însă să precizeze că nu a făcut propunerile de majorare a pensiei și a salariului minim în nume propriu. „Eu nu am ieșit de capul meu. Nu am făcut nimic. Noi nu am discutat la coaliție pe presiuni. E o bază de plecare într-o discuție ulterioară. Sunt propunerile PSD, pe care le vom expune la masa dialogului în coaliție. Noi considerăm că propunerile sunt extrem de bine justificate și calculate. Am stat multe ore cu pixul pe hârtie, cu specialiștii noștri”, a afirmat ministrul Muncii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22