Scandal pentru șefia Senatului. Tăriceanu: Considerați că Meleșcanu nu face parte din ALDE

Dora Vulcan | 10.09.2019

Tăriceanu a anunțat în plen că nu pot exista două propuneri din partea aceluiași grup parlamentar pentru șefia Senatului iar dacă PSD își menține propunerea, atunci Meleșcanu nu mai este membru ALDE.

Pe aceeași temă

„ Domnule președinte de ședință, stimați colegi, avem o problemă procedurală serioasă întrucât regulamentul Senatului prevede clar că alegerea președintelui se face pe baza propunerilor grupurilor parlamentare în ordinea mărimii grupurilor, câte o propunere de fiecare grup. Vreau să luați act că grupul ALDE își exercită dreptul de a avea propria propuere, în persoana domnului Iani Popa. Nu pot exista două propuneri din partea aceluiași grup. Domnul Meleșcanu poate fi candidatul PSD nu condiția să nu facă parte din grupul ALDE”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, în plen.

Tăriceanu a amintit că singura propunere valabilă făcută de ALDE este senatorul Ion Popa și a avertizat că, în cazul în care PSD își menține propunerea, atunci Meleșcanu se poate considera în afara ALDE, adică exclus.

„Vreau oficial să anunț în plenul Senatului că propunerea ALDE este domnul senator Iani Popa. dacă dumneavoastră persistați cu propunerea, atunci vă rog să considerați că domnul Meleșcanu nu face parte din grupul ALDE și prin urmare în distribuirea posturilor din BP noi avem dreptul să ne exercităm opțiunea conform coeficientului pe care îl avem”, a adăugat Tăriceanu.

PSD a anunțat în plen că propunerea partidului pentru funcția de președinte al Senatului este Teodor Meleșcanu.

Președintele de ședință, Șerban Valeca, a amintit că „fiecare grup parlamentar poate face o singură rpopunere conform articolului 23 (1) din regulamentul Senatului”.

Potrivit articolului 23 din regulamentul Senatului: „Preşedintele Senatului este ales, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupului parlamentar, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de liderii grupurilor parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorităţii senatorilor prezenţi. Dacă niciun candidat nu a întrunit numărul de voturi necesar se organizează noi tururi de scrutin, la care participă primii 2 candidaţi care au obţinut cel mai mare număr de voturi sau, după caz, toţi candidaţii care s-au clasat pe primul loc, la egalitate de voturi, ori primul clasat şi toţi candidaţii care s-au clasat pe locul al doilea, cu un număr egal de voturi. Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a obţinut votul majorităţii senatorilor prezenţi. Constatarea rezultatelor votului şi întocmirea procesului-verbal se fac de către o comisie constituită din câte un reprezentant al fiecărui grup parlamentar”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22