Scandalul Udrea-Coldea, in Parlament. Comisia pentru controlul SRI constata drept NEFONDATE acuzatiile Elenei Udrea: Nu exista abateri de la cadrul legal

T.d. | 09.02.2015

Pe aceeași temă

Dupa aproximativ cinci ore de audieri, directorul interimar al SRI, Florian Coldea, a parasit sedinta Comisiei de control al Serviciului Roman de Informatii, declarand in fata presei ca respinge in mod “categoric” afirmatiile lansate de Elena Udrea la adresa sa. Coldea a subliniat ca a prezentat Comisiei “toate informatiile solicitate”. De altfel, seful Comisiei, deputatul PSD Georgian Pop, a iesit public si a spus ca acuzatiile lansate de Udrea sunt nefondate, in contextul in care Pop a aratat ca raspunsurile date de oficialii SRI au fost sustinute de documente oficiale.

UPDATE:  Comunicatul Comisiei pentru Controlul SRI:

 1. Implicarea in activitatea politica si in campania electorala

"Comisia parlamentara a determinat faptul ca nu au fost inregistrate abateri de la cadrul legal si neutralitatea impusa prin lege institutiei si reprezentantilor acesteia", se arata in comunicatul de presa transmis de Comisia permanenta comuna a Parlamentului pentru exercitarea controlului asupra activitatii SRI.

"Referitor la acuzele de nerespectare a echidistantei si neutralitatii politice, Comisia parlamentara a constatat ca sub mandatul domnului George Cristian Maior au fost create si dezvoltate politici si mecanisme de securitate orientate prioritar catre respectarea, de catre toti angajatii SRI, a acestor cerinte legale.

De asemenea, domnul Maior si domnul general Coldea au atentionat constant intregul personal cu privire la respectarea acestor exigente legale, concomitent fiind consolidata componenta de securitate interna.

Reprezentantii SRI audiati au prezentat Comisiei secvente video din cadrul a 23 de videoconferinte cu toate efectivele de comanda ale SRI, pe durata anului 2014, in care domnul Maior si domnul general Coldea atentionau explicit, recurent, intregul personal cu privire la obligatia legala si profesionala de a respecta cu strictete cerintele de neutralitate, echidistanta si neimplicare in viata politica. A fost reiterata determinarea institutiei de a manifesta toleranta zero pentru astfel de abateri."

2. Imixtiune in justitie, interventii in dosare ale magistratilor

"Comisia parlamentara a determinat faptul ca nu s-au inregistrat elemente de nelegalitate in modul de interactiune intre SRI sau reprezentantii Serviciului si magistrati", arata comisia.

"SRI a cooperat si coopereaza cu organele de aplicare a legii in conformitate cu legislatia in vigoare, in baza si in limitele legii, precum si conform protocoalelor interinstitutionale. Comisia a constatat ca in anul 2014 cooperarea SRI - DNA si SRI - DIICOT s-a derulat, in ambele cazuri, in conditii foarte bune, fiindu-ne prezentate date statistice care evidentiaza o crestere semnificativa a numarului de informari transmise de SRI catre cele doua institutii, atat la nivel central, cat si teritorial.

Astfel, in raport cu acuzatiile exprimate in spatiul public, Comisia a constatat ca numarul informarilor transmise de SRI la DIICOT, in 2013,  a crescut cu 53% fata de media anilor 2011 - 2012, iar in 2014, SRI a transmis DIICOT 818 informari (crestere cu 34% fata de media 2011 - 2013)."


3. Relatii ale conducerii institutiei cu o serie de persoane invocate public

"Comisia parlamentara a determinat faptul ca nu exista nici un indiciu privind relatii sau interactiuni nejustificabile legal sau imputabile profesional intre reprezentanti ai institutiei si oameni de afaceri sau fosti beneficiari ai informarilor furnizate de institutie", potrivit comunicatului.

"Domnul George Maior a impus ca la nivelul SRI relationarea cu celelalte institutii, beneficiari, demnitari, diplomati, oameni de afaceri sau societatea civila, sa fie realizate exclusiv de catre domnia sa sau, in situatii exceptionale, de cadre de conducere ale SRI, desemnate nominal de domnia sa.

La nivelul conducerii SRI au fost receptionate solicitari exprese pentru astfel de intalniri, exprimate de reprezentanti ai categoriilor mentionate. Domnul director Maior a raspuns in cea mai mare parte favorabil, intalnirile fiind organizate in sedii si spatii de protocol, iar in functie de problematica discutata, la parte din aceste intalniri au fost invitati si alti membri ai conducerii institutiei, potrivit competentelor de coordonare ale acestora."

 

Georgian Pop a mai spus, totodata, ca Elena Udrea nu a depus nicio sesizare sau informare la Comisie, in sprijinul afirmatiilor facute.

Dupa audieri-maraton in Parlament, Comisia pentru controlul activitatii Serviciului Roman de Informatii a decis ca acuzatiile facute de Elena Udrea la adresa sefului interimar al Serviciului, Florian Coldea, sunt “nefondate si defaimatoare”.

Potrivit unui comunicat al Comisiei pentru controlul SRI, audierile de luni au vizat urmatoarele teme:

  • evaluarea stării de securitate naţionala a României la începutul anului 2015; analiza principalelor riscuri (riscuri geopolitice, asimetrice - terorism, trafic de armament - cibernetice, spionaj, criminalitate organizată transnaţională etc.)
  • perspectivele de evoluţie ale principalelor riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale a României in anul 2015 si pregătirea SRI pentru contracararea acestor riscuri;
  • analiza situaţiei generate de demisia domnului George Maior din funcţia de director al SRI;


Concluziile Comisiei

La final audierilor de luni, ”comisia parlamentară a determinat faptul că nu au fost înregistrate abateri de la cadrul legal şi neutralitatea impusă prin lege instituţiei şi reprezentanţilor acesteia”.

Referitor la o posibilă implicare a Serviciilor în anchetele Justiţiei, Comisia parlamentară a concluzionat că relaţia dintre SRI şi DNA şi DIICOT este una legală şi s-a desfăşurat ”în condiţii foarte bune”. În plus, numărul de informări transmise de SRI a crescut

Astfel, în raport cu acuzaţiile exprimate în spaţiul public, comisia a constatat că numărul informărilor transmise de SRI la DIICOT, în 2013,  a crescut cu 53% faţă de media anilor 2011 – 2012, iar în 2014, SRI a transmis DIICOT 818 informări (creştere cu 34% faţă de media 2011 – 2013). Comisia parlamentară a determinat faptul că nu s-au înregistrat elemente de nelegalitate în modul de interacţiune între SRI sau reprezentanţii Serviciului şi magistraţi”, se arată în concluziile comisiei, potrivit Gandul.
 

Florian Coldea reactioneaza la acuzatiile Elenei Udrea

Audiat luni in Parlament, seful interimar al Serviciului Roman de Informatii (SRI) Florian Coldea a facut primele declaratii in contextul acuzatiilor lansate de Elena Udrea la adresa sa. “Am pus la dispozitia comisiei toate informatiile solicitate”, a spus Coldea, subliniind ca respinge in mod “categoric acuzatiile denigratoare” lansate de Udrea.

Florian Coldea a subliniat caracterul de “neutralitate si echidistanta” a Serviciului Roman de Informatii, in contextul anului electoral 2014, seful interimar al SRI vorbind despre o colaborare interinstitutionala “strict in limitele legii”.

Acesta a solicitat Comisiei de control a Parlamentului permisiunea de a se retrage din sedinta in perioada in care directorul general pentru securitate al SRI, care a realizat o verificare interna in cadrul SRI, sa prezinte concluziile raportului.

Florian Coldea a precizat ca "orice persoana responsabila care are cunostinta de incalcari ale legii poate si trebuie sa se adreseze institutiilor abilitate ale statului" si i-a "asigurat pe membrii comisiei si pe toti cei intersati ca SRI isi face datoria in continuare cu buna credinta in interesul apararii sigurantei nationale si a cetatenilor ei".
 

De unde a plecat scandalul

“Mi-a spus (Dorin Cocos – n.r.) ca la solicitarea domnului Coldea a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghita, pentru a-si finanta televiziunea RTV”.

Declaratia ii apartine Elenei Udrea, care a vorbit recent, intr-un interviu pentru Hotnews, despre un denunt pe care l-a facut impotriva sefului interimar al SRI, Florian Coldea, si in care “o aminteste” pe Laura Codruta Kovesi, sefa DNA. “Ulterior am aflat ca banii au fost remisi lui Ghita de Alin Cocos”, a mai afirmat Udrea. Ea mai vorbeste si despre “un parteneriat intre dl Coldea si dna Kovesi”.

Potrivit sursei citate, Udrea il acuza pe Coldea ca ar fi instrumentat campania impotriva sa si ca i-ar fi cerut fostului sau sot, Dorin Cocos, sa ii dea 500.000 de euro lui Sebastian Ghita pentru a-i sustine televiziunea Romania TV. Udrea sustine ca banii au fost dati de Dorin Cocos prin intermediul fiului sau, Alin Cocos.

Intrebata care sunt dovezile pe care isi bazeaza denuntul la DNA, Elena Udrea a spus ca e vorba despre declaratiile lui Dorin Cocos, Gheorghe Stefan - ambii urmariti penal in dosarul Microsoft si aflati in arest preventiv, ale lui Culita Tarata (fostul sef al CJ Neamt, acum decedat) si pe informatii de la Sebastian Ghita.

De altfel, Udrea mai sustine ca Florian Coldea ar fi amestecat in numirea lui Kovesi la sefia DNA.

Singurul nume care interesa era Codruta Kovesi; fusese o propunere a domnului Coldea, doamna Codruta Kovesi”, mai arata Udrea, in contextul numirilor procurorului general al Romaniei si al procurorului-sef al DNA, la acea vreme.

Politicianul mai afirma ca cel care a propus revenirea lui Kovesi de la Bruxelles a fost acelasi Florian Coldea, directorul interimar al SRI.

Elena Udrea aduce in discutie si dosarul Microsoft. Ea sustine ca fostul sot, Dorin Cocos, i-ar fi cerut sa ii intermedieze o intalnire cu George Maior (fostul sef al SRI) si cu Florian Coldea, in acest context.

“Pai, spre exemplu, stiu, in momentul in care a aparut dosarul Microsoft si s-a vehiculat numele fostului sot, eram in plina campanie electorala. A venit, se spunea acolo, numele meu era evident legat de dosar si mai ales se spunea despre un credit pe care sotul - si care este si proba in dosar - fostul sot il luase de la Dinu Pescariu si pe care il declarasem in declaratia de avere. In contextul acesta complex, a venit la mine fostul sot sa ma roage sa ii fixez, sa intermediez o intalnire cu dl Coldea si dl Maior, spunandu-mi ca nu doreste sa il apeleze direct in situatia data”, continua Udrea.

In expunerea sa, Elena Udrea il aduce in discutie si pe fostul presedinte Traian Basescu.

“Cumva o sa incep cu ceva ce pentru mine a reprezentat o luminare asupra a ceea ce mi se intampla. La o cafea cu dl Sebastian Ghita, undeva in vara trecuta, va spun si unde: la cafeneaua Sofa de pe Barbu Vacarescu, dl Sebastian Ghita - un apropiat al SRI-ului si o persoana care se vede des cu dl Florian Coldea - mi-a spus ca dl Coldea ma uraste. Am intrebat de ce, si mi-a spus un lucru pe care eu apoi l-am spus public - dar bineinteles nu am citat, la vremea aceea: pentru ca am fost permanent o sursa alternativa de informatii la presedinte”, a aratat Udrea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22