Ședința liderilor Coaliției, întreruptă după trei ore. Miercuri se reiau discuțiile

Laurentiu Gheorghe | 07.12.2021

Ședința partidelor din Coaliție s-a suspendat după trei ore, liderii celor trei partide nereușind să ajungă la o înțelegere privind posturile de prefecți, bugetul pe 2022, certificatul Covid.

Pe aceeași temă

După trei ore de discuții, sedinţa Coaliţiei de guvernare a fost suspendată, iar liderii partidelor și premierul au plecat la Cotroceni pentru a cere medierea președintelui Klaus Ioahnnis. Coaliţia de guvernare a avut pe ordinea de zi a ședinței împărțirea posturilor de prefecți, bugetul pe 2021 și introducerea taxei de solidaritate 1% pentru companiile mari dar și certificatul COVID.

SURSE Liderii coaliției s-au răzgândit: Nu mai reiau ședința, după întâlnirea cu Klaus Iohannis

Liderii PNL, PSD și UDMR au căutat medierea la Palatul Cotroceni după ce timp de trei ore nu aureușit să cadă de acord asupra unor teme principale privind actul de guvernare: împărțirea posturilor de prefecti, bugetul, certificatul verde și taxa de solidaritate de 1% din venit pentru marile companii. La finalul discuțiilor de marți, cei trei lideri ai PNL, PSD și UDMR nu au dat declarați presei, negocierile urmând a fi continuate miercuri.

 

Potrivit unor surse politice, la şedinţă s-a discutat despre taxa de 1 la sută pentru companiile mari, despre certificatul verde, despre împărţirea prefecturilor şi despre bugetul pentru 2022 care se doreşte a fi adoptat până în 23 decembrie.

La Cotroceni au mers Nicolae Ciucă, Florin Cîțu, Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor și Varujan Pambucian. Această întâlnire are loc în contextul în care liderii Coaliției nu se înțeleg pe taxa de solidaritate și pe introducerea unui nou proiect de lege privind certificatul COVID la locul de muncă, susțin sursele HotNews.ro.

 

Ședința s-a desfășurat la Parlament, în biroul lui Marcel Ciolacu unde de altfel au rămas restul de lideri participanți la ședință. Potrivit surselor citate, ședința Coaliției ar urma să se reia în jurul orei 20.00.

 

În spatele ușilor închise, liberalii ar fi refuzat taxarea marilor companii iar premierul Nicolae Ciucă le-ar fi spus social-democrațiilor că nu vrea ca aceasta să fie prinsă în bugetul pentru 2022.

Negocierile pe bugetul anului 2022 dintre principalele partide ale coaliției de guvernare, PSD și PNL, s-au împotmolit în două teme mari: suprataxarea marilor companii și creșterile pensiilor și alocațiilor pentru copii. În timp ce PNL respinge orice taxă nouă și vrea canalizarea banilor spre investiții, PSD are ca principal obiectiv creșterea cheltuielilor sociale.

Coaliția de guvernare și-a stabilit ca țintă pentru agrearea bugetului data de 13 decembrie, iar pentru trecerea prin Parlament – 24 decembrie.

 

Reamintim că președintele PNL, Florin Cîțu a declarat marți că nu se justifică o taxă de solidaritate, chiar dacă UDMR și PSD o susțin. "Din punctul meu de vedere, nu susțin astfel de taxări (suprataxare cu 1% din cifra de afaceri a marilor companii, n.red.). Bineînțeles că am susținut asta în coaliție (...) Așa pe hârtie pot să scriu multe. Ea nu se justifică în context economic, am avut economia închisă 2 luni, bugetul a fost susținut de astfel de companii. Nu-și are loc astfel de taxă. Ea este susținută de partenerii din coaliție, dacă și premierul este de acord. Este vorba de impozitarea pe cifra de afaceri vs impozitarea pe profit”, a declarat Florin Cîțu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22