Senatul: Nariskin a venit in Romania pentru preluarea presedintiei APCEMIN

Iulian Popescu | 27.11.2015

Preşedintele Dumei de Stat a Adunării Federale a Federaţiei Ruse, Serghei Narîşkin, a fost prezent în România în scopul preluării preşedinţiei rotative a APCEMN, se justifică Senatul într-un comunicat de presă.

Pe aceeași temă

 

"Preşedintele Dumei de Stat a fost prezent în România în scopul preluării preşedinţiei rotative a APCEMN. Invitaţia de participare a fost transmisă de preşedintele Senatului, în virtutea atribuţiilor ce-i revin în calitate de preşedinte în exerciţiu al APCEMN. Decizia Senatului României de a adresa invitaţia de participare preşedintelui Dumei de Stat a avut în vedere faptul că România are o obligaţie de drept internaţional de a permite intrarea pe teritoriul său a celor care, în temeiul unui acord multilateral, se bucură de privilegii şi imunităţi", se arată în comunicat.

 

Decizia UE prin care au fost introduse restricţiile impuse unor oficiali ruşi stabileşte în mod clar că acestea nu se aplică în situaţia în care un stat membru, cum este şi România, are o obligaţie de drept internaţional decurgând dintr-un acord multilateral care conferă privilegii şi imunităţi, mai precizează comunicatul.

 

România este parte, din 2006, la Protocolul adiţional privind privilegiile şi imunităţile APCEMN - document internaţional cu valoare juridică care obligă statele părţi să acorde privilegiile şi imunităţile reprezentanţilor celorlalte părţi.

 

Între privilegiile avute în vedere este inclusă scutirea de formalităţi la intrarea în ţară, ceea ce înseamnă dreptul de a intra pe teritoriul statului organizator.

 

"Pe cale de consecinţă, România are obligaţia de a scuti reprezentanţii Federaţiei Ruse, care participă la lucrările APCEMN, de la restricţiile privind intrarea pe teritoriul său, această obligaţie izvorând din cuprinsul unui acord multilateral care conferă privilegii şi imunităţi", se indică în comunicat.

 

MAE român a informat partenerii UE cu privire la acest caz.

 

Senatul României, prin preşedintele acestei Camere, a deţinut în perioada iunie-noiembrie preşedinţia în exerciţiu a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN). Conform Regulamentului şi calendarului de activităţi ale Adunării, la finalul acestui mandat, Senatului României i-a revenit sarcina de a organiza cea de-a 46-a sesiune plenară a Adunării Generale a APCEMN, la încheierea sesiunii, preşedinţia Adunării fiind preluată de preşedintele Dumei de Stat a Adunării Federale a Federaţiei Ruse.

 

***

 

Serghei Narîşkin, preşedintele Dumei ruse, aflat pe lista demnitarilor ce au interdicţie de intrare în UE, a ajuns astazi la Bucureşti pentru a participa la a 46-a Adunare Generală a Cooperării Economice a Mării Negre, eveniment găzduit de Senatul României.

 

In timpul alocutiunii oficialului rus din Senatul Romaniei reprezentantii Ucrainei la Adunarea Parlamentara a Cooperarii Economice la Marea Neagra au protestat. Calin Popescu Tariceanu le-a cerut reprezentantilor Ucrainei sa ia loc, dar acestia nu au dat curs invitatiei. Pe o pancarta afisata de acestia se putea citi: "2008 Georgia. 2014 Ucraina. Who's next. Putin stop", transmite Hotnews.

 

Ministerul Afacerilor Externe arată că apartenenţa Federaţiei Ruse la Adunarea Cooperării Economice la Marea Neagră este mai importantă decât interdicţia impusă de UE. MAE precizează că acordul încheiat de România, Federaţia Rusă şi alte state din jurul Mării Negre primează în faţa deciziei UE de a interzice unor oficiali ruşi să mai păşească pe teritoriul UE ca urmare a anexării Crimeei.

 

CITEȘTE ȘI: Proteste in Senatul Romaniei, in timpul alocutiunii unui oficial rus cu interdicţie în UE

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22