Serghei Guriev: Kremlinul are de castigat dupa moartea lui Boris Nemtov

A.g | 02.03.2015

Pe aceeași temă

Puterea de la Kremlin are de  profitat dupa disparitia lui Boris Nemtov de pe scena politica, relateaza Romania Libera.

Fostul director de la Scoala de Economie de la Moscova, Serghei Guriev, sustine intr-un articol publicat in Financial Times ca nu poate vedea asasinarea lui Nemtov in termeni analitici.Guriev scrie ca Nemtov era increzator ca aceste idei simple vor cuceri pana la urma Rusia, asa cum s-a intamplat in alte tari. A inteles totusi ca aceasta schimbare nu va avea loc de una singura si va necesita curajul si efortul oamenilor ca el.Iar acest lucru spune foarte multe despre Rusia de astazi.

Nemtov, important politician al Opozitiei, a fost ucis din cauza discursurilor sale impotriva presedintelui rus Vladimir Putin investigatiilor sale anticoruptie si rolului jucat in opozitia politica, mai scrie publicatia citata.


Acest lucru s-a intamplat intr-un loc in care nu se poate ca Kremlinul sa nu auda. Piata Rosie este mereu pazita de zeci de politisti in uniforma si civil. Politia rutiera are posturi permanente la fiecare capat al podului unde a fost ucis. Zona este puternic monitorizata si, cu numai doua zile inainte de mitingul pe care il pregatea Nemtov, pare evident ca politicianul insusi era supravegheat de autoritati.

Guriev mai precizeaza ca daca erau ucigasi obisnuiti l-ar fi asteptat acasa sau intr-un loc in care nu ar fi fost pazit nicidecum in plina strada. De altfel el sustine ca politicanul a avut paza asigurata.

Purtatorul de cuvant al lui Putin a insistat ca regimul nu avea interesul sa il ucida pe Nemtov, pentru ca popularitatea sa era prea scazuta comparativ cu a presedintelui.

Este o eroare, explica profesorul. In primul rand, popularitatea lui Putin ramane ridicata din cauza cenzurii, propagandei si fraudei electorale. Nu e niciun dubiu ca Nemtov l-ar fi depasit pe Putin intr-o dezbatere in direct si nu e nicio surpriza ca asemenea dezbateri nu au avut loc.


Mai mult, in conditiile in care economia Rusiei intra in recesiune, Guvernul rus si-a intarit si mai mult controlul asupra presei si gruparilor de opozitie. O scadere economica genereaza presiune pentru o propaganda mai intensa si represiune politica sporita.


 

Regimurile dictatoriale stiu ca supravietuiesc atata vreme cat publicul este convins ca dictatorul este mai bun decat alternativa si din acest motiv este cruciala amutirea Opozitiei, mai ales cand problemele economice arata esecurile regimului.

 

Aici apare si a doua problema cu argumentul Kremlinului. Nemtov era nu numai prea vocal si prea eficient in discursurile sale critice, ci facea si legatura intre valurile noi si vechi de politicieni rusi pro-occidentali. El a castigat alegeri regionale si parlamentare si combina credibilitatea unui politician de rang inalt cu sinceritatea fara precedent a unui critic al lui Putin.


Datorita succesului electoral din trecut, partidul sau era singurul grup cu adevarat anti-regim care urma sa aiba permisiunea legala de a participa la alegerile parlamentare din 2016. Participarea lui Nemtov la alegeri ar fi devenit, in mod natural, o platforma pentru unirea diverselor forte de opozitie anti-Putin si pro-Occident. Uciderea lui Nemtov a rezolvat aceasta problema pentru Kremlin. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22