Sindicatele ANP: Ministrul Justiției are neplăcutul obicei de a dezinforma

Redactia | 09.04.2018

Federația Sindicatelor ANP îi cere ministrului Justiției, Tudorel Toader, să prezinte acte care arată că penitenciarul Iași, Corpul A, e pe lista de reparații capitale pentru 2018.

Pe aceeași temă

 

 

Solicitarea sindicaliștilor vine după ce ministrul a scris pe Facebook că cei 450 deținuți nu au fost evacuați în regim de urgență, potrivit unui comunicat al sindicaliștilor.

 

"Ministrul Toader postează pe pagina de Facebook un mesaj referitor la evacuarea Corpului A al Penitenciarului Iași, precizând că nu este vorba despre o evacuare de urgență a celor peste 450 de deținuți, deși clădirea este un pericol pentru "siguranța vieții" încă din februarie 2017, iar dânsul a fost informat personal despre asta în august 2017. În acest context, cunoscut fiind faptul că Tudorel Toader are neplăcutul obicei de a dezinforma, îl somăm public să prezinte documentele care demonstrează că pe lista de reparații capitale pentru anul 2018 se afla și Corpul A al Penitenciarului Iași, corespondența la care domnia sa face referire nefiind relevantă raportat la gravitatea situației", transmite FSANP, citată de Stiripesurse.ro

 

"Considerăm extrem de grav faptul că la 6 luni de la data la care Tudorel Taoder a luat la cunoștință despre faptul că o clădire a unui penitenciar este un pericol pentru "siguranța vieții" nu a dispus dezafectarea acesteia. Faptul că, în prezent, încă mai sunt 86 de deținuți și personalul care lucrează cu aceștia în acea clădire este o dovadă de extrema iresponsabilitate", precizează Federația.

 

Sindicaliștii vin și cu o cerere către ministrul Justiției.

 

"Cerem, în consecință, ministrului Justiției dezafectarea acelei clădiri și, pentru ca imaginea dezastrului mandatului Toader sa fie completa, ii cerem sa prezinte o lista completa a clădirilor din sistemul penitenciar care la acest moment prezinta un risc similar. Realitatea este ca, desi ministrul anunta modernizari, acestea nu se intampla. Dimpotriva, sistemul penitenciar se prăbușește.", conchid reprezentanții FSANP.

 

Reacția FSANP vine după ce Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a susținut, într-o postare pe Facebook, că mutarea câtorva sute de deținuți de la închisoarea din Iași la alte unități face parte dintr-un plan de redistribuire, la respectivul penitenciar urmând să fie făcute lucrări de modernizare.

 

Postarea de luni dimineață a ministrului Justiției:

 

Precizări referitoare la afirmațiile din spațiul public, potrivit cărora  „450 de deținuți au fost evacuați de urgență din penitenciarul Iași” !

 

Cerința unei informări corecte a opiniei publice !

 

În data de 28 august 2017, efectuam prima vizită oficială în penitenciarul din Iași. Cu acea ocazie am constatat faptul că existau două expertize tehnice referitoare la starea tehnică a corpului A, din respectivul penitenciar.

Prima expertiză, din decembrie 2008, concluziona în sensul că "probabilitatea de prăbușire este redusă, dar sunt așteptate degradări structurale la incidența seismului".

A doua expertiză, din februarie 2016, concluziona în sensul că, pavilionul A intră în categoria clădirilor care "nu satisfac cerințele asociate obiectivului de performanță - siguranța vieții".

În data de 29 august 2017, penitenciarul din Iași a înaintat către Administrația Națională a Penitenciarelor/ANP/ nota de concept pentru edificare unui nou pavilion. Prin adresa nr. 35063 din 28.09.2017, penitenciarul din Iași a transmis la ANP tema de proiectare pentru noul pavilion, temă aprobată la data de 08.11. 2017, aflată în faza studiului de fezabilitate.

La data de 31.01.2018, am solicitat conducerii ANP luarea măsurilor posibile și legale pentru echilibrarea gradului de supraaglomerare a penitenciarelor, în condițiile în care unele penitenciare aveau un grad de supraaglomerare de 180%, iar altele de 110% !

În sensul celor de mai sus, începând cu data de 01.03.2018 s-a desfășurat un plan de redistribuire a deținuților. La data de 04.04.2018, în corpul A din penitenciarul Iași, se mai aflau 84 de deținuți, urmând ca și aceștia să fie redistribuiți.

Acesta a fost contextul în care, conducerea ANP a luat măsuri pentru redistribuirea unora dintre deținuți, nefiind vorba despre "evacuări de urgență" !"

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22