Sindicatele din Educație: Afișarea ratei de vaccinare din școli e abuzivă! Vom ajunge tot la online

Laurentiu Gheorghe | 05.11.2021

Sindicatele se opun deciziei de a deschide școlile în funcție de rata de vaccinare a personalului și în lipsa testelor școlile devin focare de infectie și în maxim 2 săptămâni se ajunge la sistemul online.

Pe aceeași temă

Decizia de a deschide școlile ținând cont doar de procentul de vaccinare al profesorilor riscă să transforme instituțiile de învățământ în focare de infecție, iar în maxim două săptămâni vom ajunge tot la școala online din cauza numărului mare de cazuri, atrag atenția sindicaliștii din Educație.

Decizia privind modul de reluare a cursurilor şcolare începând din data de 8 noiembrie, în acest moment, trebuie luată de fiecare unitate de învățământ în funcţie de situaţia epidemiologică de la nivelul localităţii, consideră reprezentaţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret".

Conform unui comunicat remis, vineri, cele două organizaţii sindicale solicită Guvernului să reevalueze decizia de a deschide unităţile de învăţământ ţinând cont doar de numărul salariaţilor vaccinaţi.

"Această decizie ar putea transforma grădiniţele, şcolile şi liceele în adevărate focare de infecţie. Putem să înţelegem importanţa predării faţă în faţă şi chiar am susţinut-o de fiecare dată.

Totuşi, în situaţia actuală, în condiţiile în care 70% dintre elevi şi 34% dintre angajaţi nu sunt vaccinaţi, în condiţiile în care nu avem teste pentru depistarea COVID 19 în unităţile de învăţământ, considerăm că soluţia prezentată de către Ministerul Educaţiei este una greşită.

Riscăm ca trendul descendent din ultimele 10 zile să fie anulat de creşterea alarmantă a îmbolnăvirilor.

De asemenea, nici până la ora actuală, nu avem reglementată testarea gratuită, la nivelul cabinetelor şcolare (sau, acolo unde nu este posibil, de către o echipă mobilă din cadrul DSPJ/DSPMB), a salariaţilor din unităţile de învăţământ (ne referim la întregul personal).

Totodată, testarea gratuită, atât a angajaţilor unităţilor de învăţământ, cât şi a preşcolarilor/elevilor, trebuie să se realizeze nu doar atunci când aceştia prezintă simptome, ci să aibă loc periodic (de două ori pe săptămână)", susţin sindicaliştii.

Primele teste Covid de salivă ajung în școli chiar de săptămâna viitoare, iar ministrul Cîmpeanu a explicat azi cum vor fi testați elevii.

Aceştia semnalează şi că, în plus, apare "o discriminare majoră" între angajaţii din învăţământ şi restul societăţii, deoarece unităţile de învăţământ sunt singurele care au obligaţia să prezinte săptămânal numărul de vaccinaţi, în condiţiile în care nicio altă instituţie nu are afişată pe site-ul propriu rata de vaccinare.

"Asemenea măsură - de afişare pe site-ul unităţilor de învăţământ - a ratei de vaccinare a salariaţilor, este abuzivă, în condiţiile în care se cer salariaţilor date cu caracter medical, fără a exista temeiul legal al solicitării acestor date, un consimţământ informat şi valabil exprimat al salariaţilor şi nici informarea acestora conform regulilor GDPR.

Mai mult, aşa cum a arătat Ministerul Sănătăţii, prin adresa S.G. 416/2021: "potrivit dispoziţiilor Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii - accesul la locul de muncă a persoanei încadrate nu poate fi condiţionat de vaccinarea împotriva SARS-COV- 2, persoana angajată are dreptul la egalitate de şanse şi tratament ….niciun angajat nu poate fi condiţionat de către angajator să se vaccineze, vaccinarea este un act medical preventiv bazat de consimţământ, iar impunerea vaccinării împotriva COVID- 19 de către angajator o apreciem în afara cadrului legal…", au mai spus reprezentaţii celor două organizaţii sindicale.

Mai mult, afirmă ei, nu trebuie uitat că un procent semnificativ de salariaţi din învăţământ, au trecut prin boală, astfel încât această categorie trebuie avută în vedere la luarea oricărei decizii, ca şi numărul de salariaţi care, din considerente medicale, nu se pot vaccina, din cauza unor afecţiuni preexistente sau unor contraindicaţii medicale.

"Considerăm că, de fapt, orice decizie care ţine cont exclusiv de rata de vaccinare a salariaţilor unităţilor de învăţământ va duce la redeschiderea acestora doar pentru o săptămână, maximum două, după care, în urma noilor infectări, se va ajunge la soluţia trecerii la predarea online.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" consideră că deciziile luate în ultima perioadă vor duce la o prăpastie între vaccinaţi şi nevaccinaţi şi între părinţi, elevi, pe de o parte, şi angajaţii din învăţământ, pe de altă parte.

În plus, mai mult ca sigur vor începe presiuni asupra unităţilor de învăţământ unde rata de vaccinare este sub 60%, lucru de neacceptat, cu atât mai mult cu cât, la nivel de societate, rata de vaccinare este sub 35%.

În calitate de reprezentanţi ai salariaţilor din sistemul educaţional, considerăm că, în acest moment decizia privind modul de reluare a cursurilor şcolare începând din data de 08.11.2021, trebuie descentralizată la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, în funcţie de situaţia epidemiologică de la nivelul localităţii", mai scrie în comunicat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22