Șomajul tehnic pentru bugetari și tăierea salariilor demnitarilor ”nu mai sunt de actualitate”

Redactia | 23.04.2020

Premierul Ludovic Orban a spus joi, într-o conferință de presă, că șomajul tehnic și tăierea, cu 20%, a salariilor demntarilor nu mai este de actualitate pentru că ne apropiem de finalul stării de urgență.

Pe aceeași temă

Măsurile ar fi urmat să fie implementate printr-o ordonanță de urgență, anunțată chiar de premier.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat ulterior că nu este de acord cu această măsură și că nu există un proiect de OUG în acest sens.

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că în privința măsurilor de relaxare de după 15 mai deocamdată este sigur că românii vor putea să se deplaseze fără declarație, dar nu în grupuri mai mari de 3 persoane.

Întrebat despre redeschiderea restaurantelor sau a saloanelor de cosmetică, premierul a spus că se face o analiză pentru fiecare activitate economică și că orice ridicare de restricție va fi însoțită de reguli.

„Deocamdată e sigur că se va întâmpla ceea ce a anunțat președintele Klaus Iohannis, și anume că vor fi ridicate restricțiile de circulație, adică românii nu vor mai trebui să dea declarație pe proprie răspundere, nu vor mai fi obligați să stea în case, să iasă din case numai pentru motivele care au fost enumerate în ordonanțele militare. Vor fi liberi să se deplaseze, sigur, respectând regulile de a nu crea mulțimi, adică prin spațiul public să nu fie mai mult de trei persoane care să se adune, astfel încât să evite cât mai mult contactul”, a declarat Ludovic Orban.

Întrebat când vor fi redeschise restaurantele, barurile sau saloanele de cosmetică, premierul a replicat:

„În privința fiecărei activități economice se face o analiză și în funcție de această analiză se va lua o decizie când se va renunța la restricția respectivă. Deocamdată nu s-a anunțat nimic. Suntem în analiză, pregătim un plan, vom anunța orice ridicare de restricții cu o perioadă de timp înainte și fiecare ridicare de restricție va fi însoțită de un plan de măsuri aferente, de reguli care vor trebui respectate după momentul ridicării restricției respective”.

În ceea ce privește deschiderea școlilor, premierul Orban a precizat că această decizie va fi luată împreună cu președintele Iohannis, cu echipa de la Ministerului Educației și cu Ministerul Sănătății.

„Se analizează care sunt nevoile, în cazul în care se ia decizia, măsurile specifice. Obligatoriu va trebui să asigurăm măști pentru toți copiii și pentru toate cadrele didactice”, a precizat el.

Ludovic Orban a amintit faptul că după 15 mai va fi obligatorie purtarea măștilor în spațiile publice închise.

Întrebat dacă România este pregătită cu stocuri de măşti, premierul a spus: „Cu siguranţă am discutat această chestiune de aproximativ o săptămână. Purtarea măştii în spaţii închise este foarte utilă pentru că reduce posibilitatea de infectare. Preocuparea noastră a fost să susţinem producători români care să producă astfel de măşti. Avem utilaje noi care au o capacitate să producă o cantitate însemnată. Vom încerca să asigurăm capacitatea deplină”.

Ludovic Orban a afirmat că se va gândi o formulă de distribuire a măştilor către persoanele cu venituri foarte mici.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22