Sondaj CE:Majoritatea românilor crede că guvernul și UE ar trebui să ia decizii în România

E.b. | 27.11.2017

​Majoritatea romanilor (57%) continua sa aiba incredere in UE, la 10 ani de la aderare, arata un sondaj al Reprezentanței CE in Romania. Între 65% si 82% dintre români cred că institutiile care ar trebui sa ia decizii in Romania sunt Guvernul impreuna cu UE și foarte puțini că doar Guvernul singur.

Pe aceeași temă

 

 

La 10 ani de la aderare, românii continuă să aibă încredere în Uniunea Europeană (57%), iar 54% consideră că vocea le este auzită în UE. 86% dintre ei au o părere neutră (40%) sau pozitivă (46%) despre UE, iar 14% una negativă, arată un sondaj al reprezentanței în România a Comisiei Europene.

 

În opinia românilor, principalele atuuri ale Uniunii sunt relațiile bune dintre statele sale membre, democrația și respectarea drepturilor omului și a statului de drept, precum și capacitatea de a promova pacea și democrația dincolo de granițele proprii.

 

Românii consideră, de asemenea, că Uniunea Europeană va deveni mai puternică (56%) și mai unită (58%). Acestea sunt câteva din concluziile sondajului de opinie realizat în luna noiembrie în România și Bulgaria, cu ocazia împlinirii a 10 ani de apartenență la Uniunea Europeană.

 

De asemenea, 86% dintre ai au o parere neutra (40%) sau pozitiva (46%) despre UE si doar 14% una negativa. In opinia romanilor, principalul avantaj al aderarii este gasirea unui loc de munca intr-un al stat membru, iar principalul dezavantaj este scaderea puterii de cumparare.

 

Sondajul mai arata ca 46% dintre romani considera ca aderarea Romaniei la UE a avut mai multe avantaje, 28% au o pozitie neutra, iar 25% spun ca aderarea a avut mai multe dezavantaje.

 

Potrivit sondajului, 56% dintre romani considera ca Uniunea Europeana va deveni mai puternica in urmatorii 5-10 ani, iar 26% dintre ei spun ca va ramane la fel. De asemenea, 58% cred ca Uniunea Europeana va deveni mai unita, iar 23% ca va ramane la fel. 

 

Tot legat de viitorul UE, principalele pericole si provocari in viziunea romanilor sunt lupta impotriva terorismului (65%), relatiile cu Rusia (46%) si politica in domeniul imigratiei (41%).

 

Sondajul mai arata ca cei mai multi dintre romani (intre 65% si 82%) considera ca institutiile care ar trebui sa ia decizii in Romania sunt Guvernul impreuna cu UE, si mai putini (intre 9% si 31%) Guvernul singur. Procentele difera in functie de domeniile in care ar trebui luate deciziile

 

Romanii considera ca principalele trei atuuri ale UE sunt bunele relatii dintre state (48%), respectul pentru drepturile omului, democratie si statul de drept (48%) si capaciatea de a promova pacea si democratia dincolo de granitele sale. 

 

Principalele trei avantaje ale aderarii Romaniei sunt gasirea unui loc de munca intr-un alt stat membru (35%), accesul la mai multe bunuri/piete (33%) si impactul pozitiv al fondurilor europene asupra regiunii in care traiesc (30%).

 

Principalele trei dezavantaje vazute de catre romani sunt scaderea puterii de cumparare (67%), cumpararea de pamanturi de catre straini (57%) si emigrarea specialistilor in alte tari (56%). 

 

Legat de presedintia romana a Consiliului UE, romanii considera ca principalele prioritati sunt mentinerea fondurilor pentru dezvoltarea socio-economica a statelor mai sarace ale UE (66%), viitorul Politicii Agricole Comune (59%), consens in materie de securitate si migratie (58%), intrarea Romaniei in spatiul Schengen (57%) si incheierea Mecanismului de Cooperare si Verificare (56%).

 

Insa, doar 9% dintre respondenti cred ca Romania va intra in spatiul Schengen in mai putin de doi ani, pe cand 39% cred ca niciodata. Alti 36% cred ca va intra in spatiul Schengen in mai mult de doi ani. De asemenea, 8% cred ca Romania va adopta moneda euro in mai putin de 2 ani, 47% in mai mult de doi ani, iar 28% niciodata.

 

Potrivit sondajului, 73% dintre romani sunt de acord cu aderarea Republicii Moldova, 60% cu aderarea Ucrainei si 59% cu aderarea Serbiei.

 

Sondajul a fost realizat in luna noiembrie, in Romania si Bulgaria, cu ocazia implinirii a 10 ani de apartenenta la UE, pe un esantion de 1044 de respondenti.

 

 

Sondajul

 

27/11/2017

 

"Faptul că majoritatea românilor consideră că vocea le este auzită în UE atestă faptul că ei devin cetățeni europeni activi. Cât despre viitorul Europei, ei susțin, la fel ca președintele Juncker, cel de-al șaselea scenariu, «unitate pentru toți»”, a subliniat Angela Cristea, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România.

 

"Într-o perioadă cu evenimente fără precedent în istoria Uniunii, cum ar fi Brexit-ul, criza migranților ș.a., există în continuare un nivel înalt de consens în ceea ce privește faptul că Bulgaria nu dispune de o altă alternativă mai optimistă decât cea a viitorului nostru comun, în Europa", a declarat la rândul său Ognian Zlatev, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în Bulgaria.

 

„Deținerea Președinției Consiliului Uniunii Europene, într-un moment de maximă importanță pentru viitorul Europei, reprezintă o oportunitate majoră pentru România, dar și o responsabilitate pe măsură. În acest sens, ne propunem să corelăm prioritățile Președinției cu așteptările populației, plasând cetățeanul în centrul politicilor pe care le vom promova în plan european“, a subliniat ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu.

 

Sondajul mai arată că, în opinia românilor:

 

- principalele avantaje ale aderării sunt legate de găsirea unui loc de muncă într-un alt stat membru, accesul la mai multe bunuri/piețe și impactul pozitiv al fondurilor europene asupra regiunii în care trăiesc;

 

- principalele dezavantaje sunt scăderea puterii de cumpărare, exodul forței de muncă înalt calificată (brain-drain)  și concurența din partea companiilor internaționale; 

 

- principalele priorități, în timpul celor 6 luni ale Președinției române, ar trebui să fie politica de coeziune, precum și cea agricolă comună, securitatea și migrația, intrarea României în spațiul Schengen și încheierea mecanismului de cooperare și verificare.

 

Datele complete ale sondajului pentru România sunt disponibile AICI, iar cele pentru Bulgaria aici.

 

 

În martie 2017, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a lansat o dezbatere pan-europeană privind viitorul Uniunii Europene cu 27 de state membre, prezentând mai multe scenarii posibile. În discursul anual din septembrie privind starea Uniunii, președintele Juncker s-a pronunțat în favoarea scenariului 6, “unitate pentru toți”, și a invitat România să fie gazda primei reuniuni la vârf a liderilor celor 27 de state membre, organizată după ieșirea Marii Britanii din Uniune, în 2019. 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22