Spitale din Germania, Belgia si Olanda vor prelua mai multi raniti din incendiul Colectiv

Iulian Popescu | 06.11.2015

Mai multe state europene - Germania, Belgia, Olanda - s-au oferit să primească pacienți aflați în stare critică și gravă după incendiul din clubul Colectiv, a anunțat joi seara secretarul de stat Raed Arafat.

Pe aceeași temă

"Vorbim de Belgia, cel puțin 8 pacienți din care 3 foarte grav și 5 intermediar — adică neventilați — , vorbim de Olanda, care a anunțat că primește 4 pacienți de terapie intensivă ventilați și 3 mai puțin grav, dar care necesită terapie pentru arși. În Olanda, vom mai primi alte date pentru paturi suplimentare. Vorbim de Germania, în care am intrat cu primul contact și o să aflăm în seara asta câte paturi ne pun la dispoziție. (...) Eu am discutat cu domnul ambasador al Marii Britanii inclusiv ieri și alaltăieri și se analizează câte paturi vor fi sau cum o să ne sprijine (...) Deja avem un medic britanic care participă, alături de colegii noștri, în România, la îngrijirea pacienților. (...) Din Franța, e posibil să vină colegi chirurgi să mai completeze echipele noastre de aici și colegi anesteziști", a anunțat Arafat, la Palatul Victoria.

 

Acesta a precizat că este important ajutorul oferit de aceste state întrucât "vorbim de îngrijire care va dura, la unii pacienți, luni de zile", iar "numărul lor mare înseamnă că e nevoie de echipe complexe".

 

În ceea ce privește transportabilitatea pacienților, Raed Arafat a precizat că acest aspect se evaluează încă de către medici și se poate schimba "din minut în minut".

 

"Se decide înainte de plecare dacă este sau nu transportabil", a explicat Arafat.

 

"Avioanele pe care le avem la dispoziție sunt două avioane Spartan din partea Ministerului Apărării Naționale și mai avem cele două avioane care funcționează în cadrul Ministerului Afacerilor Interne în serviciul SMURD, dar acolo vorbim de capacități de câte un pacient pe avion, pe când la avioanele Spartan putem să ajungem până la 12, chiar și mai mulți pacienți într-un avion, depinde de starea lor și câți dintre ei necesită ventilație", a explicat oficialul MAI, adăugând că în prezent sunt în jur de 40-45 pacienți intubați-ventilați.

 

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a explicat că tratamentul pentru cei transferați la spitalele din străinătate va fi asigurat pe baza formularului E 112 și decontat de CNAS, iar pentru pacienții care rămân în țară tratamentul e asigurat de statul român în baza programelor pe care le are Ministerul Sănătății în derulare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22