SRI raspunde Comisiei parlamentare:Cazul Condrea nu era de interes national. Nu a fost filat

Vlad Toma | 25.05.2016

Comisia de Control a SRI a redactat luni o solicitare catre serviciu in care ii solicita sa informeze daca a existat un filaj in cazul lui Dan Condrea, patronul firmei Hexi Pharma, mort duminica seara intr-un accident rutier.

Pe aceeași temă

 

Un comunicat transmis de Georgian Pop, presedintele Comisiei parlamentare de Control a SRI, arata ca serviciul nu l-a filat pe Dan Condrea precizandu-se ca la nivelul SRI sunt in derulare mai multe cazuri de securitate nationala in problematica infectiilor nosocomiale si intraspitalicesti, din care au rezultat date si informatii relevante, inclusiv cu privire la Hexi Pharma, dar compania Hexi Pharma sau reprezentanti ai acesteia nu au constituit, in sine, "un caz de securitate nationala".

 

Pop mai arata ca "in urma Controlului realizat de Comisie a rezultat ca, in cazul Hexi Pharma, nici compania si nici persoanele mentionate in solicitarea Comisiei nu au facut obiectul unor mandate de securitate nationala sau masuri de supraveghere operativa."

 

Cititi comunicatul transmis de Georgian Pop, presedintele Comisiei parlamentare de Control a SRI:

 

"In baza controlului Comisiei declansat in data de 23.05.2016, va facem cunoscute urmatoarele precizari:

Prin prisma obiectivelor nationale de securitate stabilite de Strategia Nationala de Aparare a Tarii, corelat cu Planul National de Prioritati Informative pe anul 2016, activitatea derulata de Serviciul Roman de Informatii are in vedere, printre alte obiective, si deficientele din sistemul national de sanatate (in cadrul unui obiectiv specific - prevenirea/contracararea afectarii grave a dreptului la ocrotirea sanatatii). 

Din aceasta perspectiva, precizam faptul ca problematica infectiilor nosocomiale a retinut atentia Serviciului Roman de Informatii in contextul investigarii unor deficiente sistemice in domeniul sanatatii care favorizau, alaturi de alte consecinte negative, si riscul producerii de astfel de infectii intraspitalicesti.

In activitatile de investigare a amenitarilor pe care le reprezinta infectiile nosocomiale, Serviciul Roman de Informatii a obtinut si valorificat un numar semnificativ de date si informatii (asa cum rezulta din comunicatul de presa anterior al Comisiei, care sintetizeaza controlul efectuat pe problematica infectiilor intraspitalicesti/nosocomiale, in general, si pe cazul HEXI PHARMA, in particular), inclusiv cu privire la activitati ilicite ale mai multor persoane fizice si entitati comerciale, printre care si firma Hexi Pharma, respectiv responsabili din cadrul acesteia.

Datele  care puneau in evidenta savarsirea unor fapte cu caracter penal au fost valorificate prin informarea organelor de urmarire penala. 

Cu referire clara la solicitarea pe care Comisia a adresat-o Serviciului Roman de Informatii (in ce masura se poate integra cazul Hexi Pharma ca "un caz de securitate nationala"): 

Specific, referitor la cazul Hexi Pharma, din verificarile Comisiei a rezultat ca in prezent Serviciul Roman de Informatii este angajat, potrivit legislatiei in vigoare, in cooperarea cu organele de urmarire penala. Aceasta cooperare se realizeaza conform legislatiei in vigoare si cu respectarea conditionarilor impuse de Decizia 51/2016 a CCR. 


Pe de o parte, aceasta situatie exclude competenta Serviciului Roman de Informatii in implementarea masurilor autorizate de magistrati, in cadrul dosarului penal. Pe de alta parte, ulterior informarilor transmise catre organele de aplicare a legii, nu au rezultat temeiuri operative suplimentare care sa fundamenteze oportunitatea si legalitatea deschiderii unei noi operatiuni informative la nivelul Serviciului.

In concluzie, la nivelul SRI au fost si sunt in derulare mai multe cazuri de securitate nationala (operatiuni informative) in problematica infectiilor nosocomiale si intraspitalicesti, din care au rezultat date si informatii relevante, inclusiv cu privire la Hexi Pharma, dar compania Hexi Pharma sau reprezentanti ai acesteia nu au constituit, in sine, "un caz de securitate nationala".

In ceea ce priveste o alta solicitare a Comisiei noastre, respectiv posibilitatea utilizarii unui mandat de securitate nationala, in acest caz, pentru persoanele implicate si, in particular, pentru dl. Condrea, precizam urmatoarele:  

In activitatile  Serviciul Roman de Informatii, mandatul de securitate nationala este utilizat proportional cu gradul de manifestare a amenintarilor concrete la adresa securitatii nationale si in situatii in care sunt epuizate posibilitatile de documentare prin alte mijloace si metode specifice activitatii informativ operative. In speta Hexi Pharma si in cazul particular al domnului Condrea nu au fost intrunite conditiile care sa fundamenteze juridic o astfel de solicitare, in conditiile in care o astfel de solicitare implica restrangerea temporara a unor drepturi si libertati fundamentale.

In concluzie, in urma Controlului realizat de Comisie, a rezultat ca, in cazul Hexi Pharma, nici compania si nici persoanele mentionate in solicitarea Comisiei nu au facut obiectul unor mandate de securitate nationala sau masuri de supraveghere operativa.

Precizam, spre informarea opiniei publice, ca in cadrul actualului control, Serviciului Roman de Informatii a pus la dispozitia Comisiei o prezentare privind metodele/reglementarile/legislatia dupa care se definesc operatiunile informative ("cazurile de securitate nationala").

Reiteram (cum am precizat si in comunicatele de presa anterioare)  ca, datorita faptului ca in momentul de fata este in desfasurare o ancheta penala si, pe de alta parte, la nivelul obiectivului asumat de SRI "prevenirea/contracararea afectarii grave a dreptului la ocrotirea sanatatii" exista operatiuni in desfasurare ( art.7 alin 2 din Hotararea Parlamentului nr. 30/1993) competentele de  control si de comunicarea publica ale Comisiei sunt supuse acestor conditionalitati legale."

 

***

 

Sebastian Ghita, membru in Comisia de Control a SRI, a declarat acum cateva zile pentru Tolo.ro ca va cere in Parlament ca "echipa de filaj sa faca publice raportul si filmul accidentului" in care a fost implicat Dan Condrea. 

 

Ghita a declarat ca, dupa un asemenea scandal era imposibil sa nu existe o echipa de filaj pe urmele lui Condrea: "După un asemenea scandal public să nu existe este imposibil. Aici nu vorbim despre cineva care a furat din rația de mîncare, ci care a participat la o operațiune criminală de pe urma cărora au murit, probabil, zeci de mii de oameni prin infecțiile nosocomiale... Nu ne putem asuma riscul ca România să fie considerată un stat mafiot … indiferent cine l-a făcut (filajul, n.red.), Parchetul, DNA, cei de la MI sau SRI, echipa de filaj trebuie să spună oamenilor ce s-a întîmplat..."

 

Declaratiile lui Ghita au fost respinse insa de Cezar Preda, membru in comisia parlamentara de control al SRI, acesta precizand ca SRI nu ar fi avut dreptul de filaj in acest caz, conform Digi 24.

 

C.P. Tariceanu, presedintele Senatului, a declarat saptamana trecuta ca este posibil ca un serviciu de informaţii sa fie implicat in activitatile Hexi Pharma deoarece exista numeroase semne de intrebare in privinta modului in care aceasta firma a reusit sa obtina atat de multe contracte fara licitatie si sa nu fie verificata de autoritati, functionand fara nicio problema desi dezinfectantii pe care ii vindea erau diluati.

 

"E evident că sunt niște nereguli care s-au produs, că practicile de liberă competiție nu au fost respectate, sunt suspiciuni că în spate s-ar afla inclusiv un serviciu secret, care folosește firma ca sursă de venituri, deci e un paravan comercial pentru alte activități. Lucru care iarăși nu este normal.

 

Știți că în România e o veche discuție, dacă serviciile de informații e bine sau neindicat să facă activități comerciale... o să discut și cu colegii noștri din PSD – una dintre ideile pe care le am este de a cere comisiei de supraveghere a activității serviciilor să verifice dacă aceste informații au sau nu un fundament în ceea ce privește firma Hexi Pharma. Dacă sunt sau nu anumite legături care duc la serviciile de informații”, a spus Tariceanu, citat intr-un comunicat ALDE.

 

Patronul firmei Hexi Pharma, Dan Condrea, si-a pierdut viata duminica seara, in urma unui accident produs pe un drum din judetul Ilfov. Moartea lui Condrea va fi investigata de Parchetul General, de acelasi procuror care investigheaza si cazul Hexi Pharma.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22