Statutul de refugiat politic în Costa Rica îi poate salva de extrădare pe cei care-l obțin

Dora Vulcan | 13.04.2018

În declarația dată presei la ieșirea de la Curtea Supremă, avocatul Elenei Udrea a scăpat o informație care este de natură a devoala jocul făcut de clienta sa cu privire la obținerea statutului de refugiat politic în Costa Rica.

Pe aceeași temă

 

 

 

Site-ul Serviciului pentru Imigraţie din Costa Rica arată că “odată completată cererea de azil sau de recunoaştere a statutului de refugiat, se suspendă procesul de extrădare a persoanei până când procedura de acordare a statutului e finalizată printr-o decizie definitivă”.

 

 

Informaţia a fost făcută publică chiar de avocatul Elenei Udrea, în discuțiile pe care le-a avut cu jurnaliștii la Curtea Supremă. Veronel Rădulescu a fost cel care a explicat că obținerea statutului de refugiat politic ar putea să o salveze pe clienta sa de eventuale cereri de extrădare. Statutul de refugiat ”o protejează de eventuale cereri de extrădare”, a spus Veronel Rădulescu. Declarația a fost transmisă integral de Digi 24. 

 

 

”Cu alte cuvinte, dacă un imigrant depune o cerere de azil sau de recunoaştere a statutului de refugiat politic, cererea de extrădare din partea statului de origine a respectivului imigrant se suspendă până când autorităţile din Costa Rica iau o decizie finală”; explică G4Media.ro, care preia informația făcută publică și de jurnalista Ramona Avramescu pe pagina proprie de Facebook. 

 

 

Și mai bine explică chiar jurnalista de la TVR:  ”La o minima documentare despre conditiile in care se obtine statutul de refugiat in Costa Rica, constat ca smecheria e urmatoarea: nu e nevoie sa il obtii, e suficient sa il ceri, pentru ca pe perioada procesarii aplicatiei, orice cerere de extradare se suspenda. Si cum de aplicatie se ocupa niste functionari din diverse ministere, iar Costa Rica nu e chiar Germania, tot ce are de facut doamna Udrea este sa ii persuadeze cumva pe respectivii functionari sa nu se grabeasca sa ia o decizie, ca, na, cazul e complicat si merita analizat cu atentie. Si sa se dea cu crema cu factor de protectie ridicat cat asteapta in tensiune verdictul, ca in Caraibe e soare puternic.

 

 

Procedura poate dupa între 8 luni și un an.  Exact această prevedere e utilizată de Elena Udrea, al cărei avocat a anunţat că nu poate fi extrădată, deşi abia a depus cererea de azil. Practic, deşi nu are o decizie definitivă a autorităţilor din Costa Rica, Elena Udrea e protejată de extrădare de legislaţia din statul central-american, mai scrie G4Media.ro.

 

 

 

***

 

 

Elena Udrea a sustinut si personal, vineri dupa-amiaza, ca are statutul de refugiat in Costa Rica, informatie facuta publica inca de dimineata de avocatul sau la proces.

 

"Magistratii sunt pe varianta 'nu' orice este legat de Elena Udrea pentru ca culoarul este creat, ordinul este dat si au un singur scop finalizarea. Da, am acest statut, legislatia din Costa Rica prevede ca acest statut se da in doi pasi: la momentul solicitarii primesti un astfel de statut provizoriu pe un an de zile, urmand ca apoi sa il primesc definitiv. Am solicitat acest statut in luna februarie, am fost audiata in martie. Am primit acest statut provizoriu pe 21 martie. (...) Una din obligatii este de a nu parasi Costa Rica. Tara asta si-a asumat protectia in ceea ce ma priveste. Eu nu am vrut sa invoc acest statut, pentru ca aveam o multime de alte probe pe care le puteam administra in acest dosar (...) ", a declarat Elena Udrea, intr-o interventie telefonica la Antena 3, preluată de ziare.com. 

 

Aceasta sustine ca le-a oferit autoritatilor din Costa Rica exemple de cazuri despre oameni care au fost condamnati doar pentru ca ar fi fost adversarii sistemului.

 

"Motivatia pe care eu am oferit-o, am probat-o in fata autoritatilor din Costa Rica fiind abuzurile care se petrec in Romania, atat la modul general, o grupare care foloseste justitia pentru a-si elimina adversarii, am aratat cazuri concrete, oameni care au fost condamnati doar pentru ca au fost adversarii acestui sistem, am aratat cum judecatorii sunt numiti in functie la solocitarea generalilor SRI. Dar si cazul meu particular: de ce eu afirm ca in Romania imi sunt incalcate drepturile", a punctat Udrea, fara sa precizeze exact ce dovezi a adus autoritatilor din Costa Rica in sprijinul acuzatiilor sale.

 

Ea a adaugat ca poate sa revina oricand in Romania, "doar daca motivele pentru care mi-a fost acordat refugiul dispar".

 

Fostul ministru a negat ca ar detine vreo proprietate in Costa Rica si spune ca nu are si familia acolo, precizand ca doar mama sa si iubitul sau au vizitat-o de Paste.

 

"Sunt prostii din Romania. E mai important sa vorbim de lucruri serioase. Nu mi-am luat proprietate aici, nu mi-am deschis companie, m-am preocupat de statut si de proces. Nu am mari cheltuieli. Sunt singura acum. Nu am familia aici. A fost mama de Paste, dar a plecat ieri sau alaltaieri. Sunt o persoana singura care nu are multe ocazii sa cheltuie. Trebuie sa platesc o cazare si chirie si ma hranesc. Alte cheltuieli nu am. Imi doresc ca lucrurile sa se termine acasa si o sa ma intorc. Nu imi pun problema acum sa imi fac o viata aici. Daca situatia va continua, sunt obligata sa o fac fata de statul Costa Rica", a mai spus Udrea.

 

Despre sarcina sa, fostul ministru a mentionat ca acum totul decurge bine.

 

"Acum bine. Nici asta nu conteaza pentru instanta. Se grabeste. Nu a contat ca trebuie sa stau la pat, ca am pierdut unul din copii. Acum e bine. Eu am fost foarte cuminte, am fost la control. Sunt bine, doar ca nu imi permit sa fiu la fel de activa cum as vrea. Medicul a fost foarte multumit la ultimul control. Ma bucur ca starea de sanatate e buna. Iubitul a fost de Paste si s-a intors in tara", a adaugat ea.

 

 

 

  • Curtea Supremă nu achiesează la farsa lui Udrea cu refugiata politic

 

 

„Din înscrisurile prezentate, emise de autorităţile din Costa Rica, nu rezultă că a primit statutul de refugiat sau de refugiat politic, ci doar că a formulat o solicitare către autorităţi de a primit statutul de refugiat, a spus preşedintele completului de judecată, citat de Digi 24, confirmând astfel exact remarca procurorului DNA.

 

 

Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, a depus vineri un memoriu în instanţă, prin care Elena Udrea solicita să fie audiată prin videoconferinţă sau comisie rogatorie în procesul "Gala Bute", susţinând că a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica, ţară unde şi-a stabilit reşedinţa.

 

 

Avocatul cerea judecătorilor amânarea dezbaterilor în proces şi acordarea unui nou termen pentru audierea Elenei Udrea.

 

 

„Doamna Udrea mi-a transmis azi dimineaţă un memoriu adresat instanţei prin care solicită să fie audiată utilizând mijloace de comunicare la distanţă sau comisia rogatorie, motivat de faptul că în prezent statutul Elenei Udrea este de refugiat politic în Costa Rica. (...)  Având în vedere statutul pe care Elena Udrea îl are din 21 martie, în virtutea lui, solicităm insistent instanţei să fie audiată şi să i se acorde ultimul cuvânt. Indicăm un precedent în acest sens, chiar de la Înalta Curte, în situaţia lui Sebastian Ghiţă, care are alt statut, nici nu are statut de refugiat. El a fost audiat de mai multe ori de ÎCCJ în dosarele sale utilizând mijloacele de comunicare electronică la distanţă”, a precizat avocatul fostului ministru, Veronel Rădulescu, în sala de judecată 

 

 

„În prezent, doamna Elena Udrea a primit din partea statului Costa Rica statutul de refugiat politic în baza Convenţiei pentru refugiaţi din 1956. (...) În 21 martie, s-a acordat acest statut, care o protejează de eventualele cereri de extrădare. (...) Pe de altă parte, odată ce a primit carnetul de refugiat, are acest statut. Este adevărat că e pe un an de zile. Urmează să se efectueze în continuare verificări. După un an de zile, va primi statut de refugiat politic permanent. Este provizoriu pentru că aşa este procedura. Are aceleaşi drepturi ca şi cel de statut permanent. (...) Doamna Udrea nu a fost chiar un om de rând”, a explicat Rădulescu, citat de Digi 24.

 

 

În replică, procurorul de şedinţă a spus că, din documentele depuse de avocat la dosar, nu rezultă că Elena Udrea a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica.

 

 

„Nu rezultă nicăieri din acel document că i s-a dat statutul de refugiat. A fost prezentat un carnet provizoriu al solicitantului Elena Udrea, care atestă că, în 22 februarie, ea a făcut cerere de refugiat, iar în 21 martie a avut un interviu, perioadă în care transmitea instanţei că este în imposibilitate de a se prezenta la proces. Documentele au titlu provizoriu şi evidenţiază că i se permite şederea şi nicidecum că are statut de refugiat. Luaţi act de natura tendenţioasă de traducere a documentelor. Se vorbeşte în actul respectiv de un carnet provizoriu”, a semnalat procurorul.

 

 

 

 

***

 

Background

 

 

  • Udrea recunoaște că nu se întoarce în țară dacă instanța menține condamnarea sa la pușcărie

 

 

Elena Udrea a lăsat să se înțeleagă, într-o intervenție telefonică la postul B1TV, că nu va reveni din Costa Rica dacă instanța va menține condamnarea sa cu executare în dosarul „Gala Bute”.

 

 

Udrea a făcut și o parafrază din Petre Țuțea, comparație prin care riscă masiv ridicolul dacă nu insultarea valorilor naționale. Nu doar pentru comparația cu un martir al regimului comunist, fost deținut politic - înainte de toate un gânditor, filosof, economist și om politic și prea puțin politician - ci dat fiind și contextul condamnării sale penale în primă instanță și al fugii sale rușinoase peste hotare. Amintim că Udrea și-a justificat printr-o sarcină gemelară - din care ar fi pierdut deja unul dintre gemeni pe parcurs, fix înainte de termenul de la instanță - imposibilitatea comiterii deplasării sale pe drumul de întoarcere spre instanța care ar putea să o condamne definitiv la pușcărie pentru fapte penale și nu pentru principii și crezuri. Și câtuși de puțin pentru iubire de popor. Udrea și-a insultat, indirect, concetățenii care revendică o condamnare penală a sa pentru faptele de corupție comise, printr-o parafrază din Petre Țuțea, martir al temnițelor comuniste, care a făcut pușcărie în plin regim opresiv pentru principiile sale și nu pentru șperțuri, șpăgi și comisioane intrate în poșetuțe de partid. Și a cărui modestie a rămas legendară, Țuțea sfârșind într-o garsonieră din apropierea Parcului Cișmigiu, ajutat de câțiva prieteni care au reușit să obțină pentru el un mic ajutor bănesc și mâncare de la Casa Scriitorilor.

 

”Eu nu aș vrea să ajung să îl citez pe Țuțea, care spunea: cât de prost că am fost să sufăr 13 ani în pușcărie pentru un popor de idioți”, a spus Udrea, într-o parafrază nerușinată și extrem de chinuită intelectual din filosoful martir.

 

” N-aș vrea să cred că pentru niște oameni care, doar că sunt plini de frustrări și că nu au reușit în viață, eu să ajung să fac pușcărie nevinovată să fiu. Am fost unul dintre cei mai buni miniștri pe care i-a avut această țară. Nimeni nu ar fi putut să facă Gala Bute. Eu nu vreau să le fac pe plac judecătorilor. Eu nu am de gând să spun că nu știam de Gala Bute doar ca să mă apăr în fața unei instanțe croite să mă execute. Nu! Eu am fost un ministru bun, care s-a implicat. Am făcut lucruri pe care mi le asum. Unde am încălcat legea? Că a boxat Bute în România?”, a spus Udrea, citată de Evenimentul zilei și preluată de stiripesurse.ro.

 

 

Pentru că răspunsul său nu a fost unul tranșant în sensul revenirii sale în țară, la insistențele moderatorului emisiunii Udrea a spus:

 

 „Eu cred că v-am răspuns la întrebare. Momentan, am aceste probleme medicale. O să vedem ce decide instanța”.

 

 

În dosarul Gala Bute, Elena Udrea a fost condamnată, în martie 2017, la şase ani de închisoare pentru mai multe fapte, decizia nefiind definitivă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22