Statutul juridic al Casei Regale urmează să fie decis miercuri, în ședința de guvern

Dora Vulcan | 10.01.2018

Guvernul ar putea da în şedinţa de miercuri un punct de vedere referitor la propunerea legislativă pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale, au declarat, pentru AGERPRES, surse guvernamentale

Pe aceeași temă

 

Premierul Mihai Tudose a spus, deja, că nu este de acord cu proiectul de lege iniţiat de Călin Popescu Tăriceanu privind Statutul Casei Regale, iar avizul va fi unul negativ din partea Executivului, care nu ar vrea sa renunţe la Palatul Elisabeta. 

 

  „Trebuie să ținem cont că modernizarea României a început în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, a fost în mare măsura și cu contribuția Regelui Carol. Cred că proiectul pe care l-am inițial nu face decât să recunoască o data în plus rolul pe care l-a avut monarhia și Casa Regala în România. Îmi doresc ca urmașii Regelui Mihai să poată în continuare să reprezinte România, prin acțiunile pe care le fac să ajute România. E un gest de apreciere de a da un statut public Casei Regale”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

 

„Proiectul nu pune la îndoială forma de guvernământ a României. Legat de finanțare, să fie foarte clar: Nu dăm niciun ban Casei Regale. Va exista un aparat de lucru care să ajute Casa Regală să-și desfășoare activitățile, la fel ca până acum, nu va fi niciun fel de excepție sau derogare pentru acest proiect”, precizează Călin Popescu Tăriceanu.

 

„România nu este monarhie, ci republică. Palatul Elisabeta trebuie să revină statului român. Membrii Casei Regale pot să stea la Săvârşin sau în altă parte”, a afirmat replicat Tudose în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii, potrivit Agerpres.

 

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, au depus, pe 7 noiembrie, la Parlament iniţiativa legislativă pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României.

 

Propunerea legislativă prevede recunoaşterea acesteia ca persoană juridică de drept privat şi acordarea statutului de utilitate publică. În plus, legea propune recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României, ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat, şi cuprinde o serie de prevederi care vor asigura desfăşurarea optimă a activităţilor şi funcţiilor de reprezentare ale acesteia, se arată într-un comunicat

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22