Stelian Ion: SIIJ va fi desființată în martie, dar aceasta nu înseamnă că problemele s-au terminat

Laurentiu Gheorghe | 05.01.2021

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat la B1TV, că desființarea Secției Speciale va fi desființată până la sfârșitul lunii martie printr-o procedură de urgență în Parlament.

Pe aceeași temă

Stelian Ion a mai adăugat că desființarea SIIJ nu înseamnă că magistrații nu vor mai răspunde penal în viitor, dar acest lucru se va întâmpla prin anchetarea în funcție de tipul de infracțiune comisă.

Ion a mai declarat că desființarea SIIJ nu înseamnă nici că problemele din Justiție s-au terminat.

Principalele declarații ale lui Stelian Ion:

  • „SIIJ a avut marea șansă să dovedească contrariul, că nu poate face lucruri care să dovedească motivele pentru care a fost înființată. S-au folosit de unele idei care au fost bune în prima fază, dar s-a distorsionat această idee de a avea un corp separat de procurori din multe motive.

  • A fost acea anchetă pornită împotriva fostei șefe a DNA și a părut că a fost un scop în sine când a candidat la șefia EPPO. Apoi a fost cazul Sorina, foarte multe clasări. Pe de-o parte am văzut că nu a produs ceea ce dorea să producă, adică rechizitorii pentru cei care încalcă legea.

  • Desființarea acestei secții nu înseamnă că magistrații nu vor răspunde pe viitor. Dimpotrivă, oricine încalcă legea trebuie să răspundă. Apoi, superimunitatea acestor procurori SIIJ, nu putea nimeni să îi tragă la răspundere. Este foarte important ca fiecare categorie de infracțiuni să fie anchetată de magistrați specializați.

  • Nu este singura urgență din Justiție, este doar una dintre ele (…) Printr-o procedură de urgență în Parlament, în maximum 2 luni, se poate adopta o astfel de lege.

  • DNA a făcut o treabă bună, s-au făcut și greșeli, dar SIIJ a făcut de zece ori mai multe.

  • Maximul luna martie cred că este un termen rezonabil pentru desființarea SIIJ. Dar nu înseamnă că problemele din Justiție s-au terminat.

  • Voi fi un ministru care voi milita pentru limitarea politicului în activitatea procurorilor.”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22