Stelian Ion susține că de la ministerul Dezvoltării i-a venit doar o copie pe care n-o putea aviza

Laurentiu Gheorghe | 01.09.2021

Stelian Ion se apără și spune că la Ministerul Justiției a venit o copie a programului Anghel Saligny deși în document se specifica că-i original: „Proiectul nu putea fi aprobat miercuri seară.”

Pe aceeași temă

Ministrul Justiției Stelian Ion a explicat miercuri seară, 1 septembrie, că documentul înaintat de ministrul Dezvoltării privind avizarea proiectului de investiție Anghel Saligny nu era cel original, deși în document se specifică că este originalul. Stelian Ion a concluzionat apoi că proiectul nu are cum să fie aprobat în această seară.

„De la ministerul Dezvoltării nu a venit decât o copie a acelui document. Ultima instituție avizatoare în acest lanț este Ministerul Justiției. De fiecare dată ne vin proiecte de avizare cu toate avizele. Deși adresa de înaintare a conținut în mod eronat, nu-mi imaginez că a fost cu intenție acea mențiune că a fost transmis originalul, în realitate a fost transmisă doar o copie. În registrele noastre figurează că e o copie. Nu pot fi în același timp două copii”, a explicat miercuri seară Stelian Ion.

Acesta a adăugat apoi că angajații din ministerul Justiției sunt profesioniști și că mereu au ajutat, indiferent de cine a fost premier sau ministru, să nu se încalce legea.

„În același timp s-au transmis și la Ministerul Transporturilor, deci nu putea fi originalul în două locuri. Nu avea cum să fie transmis către Consiliul Legislativ un original, de vreme ce la noi a fost originalul. Sunt o serie de chestiuni foarte importante. Ministerul Justiției, întotdeauna, prin angajații și profesiuniștii de la minister au făcut în așa fel încât angajații au ajutat să nu se încalce legea. Asta fac și eu, îl sprijin pe premier să se asigure că legalitatea în cadrul procedurilor este respectată”, a adăugat ministrul.

Întrebat apoi la insistențele jurnaliștilor de ce pe documentul de la ministerul Dezvoltării apare mențiunea că documentul respectiv, înaintat către cabinetul său este cel original, Stelian Ion a explicat ca în acea zi au fost transmise mai multe acte cu titlul de original.

„În data de 25 august au fost transmise mai multe acte cu titlul de original. În realitate ele nu sunt originale. Toți juriștii celorlalte ministere apreciză activitatea ministerului Justiției și se bazează pe avizele acesteia. Inclusiv premierul ar trebui să asculte de aceste opinii ale ministerului Justiției pentru că e cel mai avizat să vorbească despre asta”, a adăugat ministrul.

Mai departe, Stelian Ion a afirmat că, din punctul său de vedere, chiar dacă Florin Cîțu decide să organizeze ședință de guvern în această seară, în absența USR PLUS care a anunțat că nu va participa, proiectul Anghel Salingy nu are cum să fie adoptat deoarece are nevoie de semnătura sa.

Ministrul Dezvoltării, Atilla Cseke, îl contrazice și spune că programul Anghel Saligny a fost trimis pentru avizare la ministerul Justiției în urmă cu o săptămână. Digi24 afirmă că a citit această solicitare, în care se arată că documentul a ajuns în original în 25 aprilie la Ministerul Justiției.

Contactat de Digi24, Cseke Attila a spus că documentul a fost trimis în original în 25 august la Ministerul Justiției.

Și premierul Florin Cîțu a spus că a discutat despre acest subiect cu ministrul Dezvoltării.

„A fost trimis originalul acestei ordonanțe la Ministerul Justiției pe 25 august”, a spus el.

Întrebat dacă va fi aprobat acest proiect cu riscul ca USR PLUS să iasă de la guvernare, premierul a răspuns: „Acest proiect va trece. Dacă are toate avizele şi procedurile îndeplinite, trece”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22