SUA au un angajament juridic obligatoriu in a apara toti aliatii, inclusiv Romania, afirma ambasadorul SUA la NATO

T.d. | 21.06.2015

Pe aceeași temă

Prin tratatul de la Washington, SUA au un angajament juridic obligatoriu sa-si apere aliatii NATO in cazul unui atac, sustine ambasadorul american la Alianta Nord Atlantica, Douglas Lute.

Oficialul american a subliniat faptul ca SUA vor raspunde militar la orice atac asupra unui aliat, inclusiv Romania.

"Da, Statele Unite vor raspunde la un atac armat asupra oricarui aliat din cei 27. O lectura atenta a Tratatului de la Washington (...) indica faptul ca fiecare membru (NATO) are o responsabilitate individuala si in mod concertat cu alti aliati pentru a raspunde unui atac armat"”, a spus Douglas Lute, potrivit HotNews.

Ambasadorul american la NATO a mai aratat ca "Statele Unite au un angajament obligatoriu din punct de vedere juridic prin Tratat sa raspunda individual si in mod concertat cu cei 27 de aliati.

Este important sa amintim ca avem o responsabilitate individuala si colectiva, iar SUA iau foarte in serios acest lucru. Si cred ca cea mai buna dovada ca luam foarte in serios obligatia noastra de a ne apara aliatii, inclusiv Romania, este ca suntem aici", a spus Lute, cu referire la prezenta trupelor americane alaturi de aliati in Europa de Est.

Oficialul a mai punctat ca Aliatii pot avea toata increderea in capacitatea si vointa de raspuns militar a Statelor Unite.

"Prin umare nu doar spunem (ca ne aparam aliatii) prin intermediul Tratatului de la Washington si a articolului 5, dar o si facem prin prezenta noastra continua”, a mai aratat diplomatul american.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22