Sulfina Barbu: Guvernul pregateste o ordonanta ce introduce pe ascuns noi taxe si scumpeste carburantii, bauturile alcoolice si reciclarea deseurilor

Fara Autor | 20.08.2015

Pe aceeași temă

Vicepreședintele PNL Sulfina Barbu a acuzat joi Guvernul că a pregătit o ordonanță de urgență care "introduce pe ascuns noi taxe periculoase" și prevede scumpirea carburanților, a reciclării deșeurilor și a anumitor băuturi alcoolice.

 

"Dorim să tragem un semnal de alarmă cu privire la intenția Guvernului de a introduce pe ascuns noi taxe periculoase pentru economia României. Guvernul Ponta nu joacă corect cartea relansării fiscale. Este vorba despre o Ordonanță de Guvern pentru modificarea Ordonanței 196/2005 privind fondul pentru mediu. Modificarea acestei Ordonanței va duce la scumpirea benzinei, motorinei, reciclarea deșeurilor, depozitarea deșeurilor și diverse băuturi alcoolice", a spus Sulfina Barbu, într-conferință de presă, citată de Agerpres.

 

Noile taxe, spune Barbu, sunt impuse pentru constituirea unor surse de bani pentru bugetul de stat supus unei "avalanșe de cheltuieli publice promise de premierul Ponta".

 

"Guvernul Ponta a folosit fondul pentru mediu pentru a-și completa bugetul de stat", amintind că în 2014 de la acest fond a fost transferată suma de 562 de milioane de lei către bugetul de stat.

 

"Noile taxe propuse prin Ordonanță sunt dovezi clare că premierul promite diverselor categorii sociale creșteri salariale cu bani pe care astăzi nu-i are. Nu există nicio urgență pentru mod legii privind fondul de mediu", a spus Barbu.

 

Proiectul de Ordonanță este inițiat de Ministerul Mediului și a fost trimis în circuitul de avizare.

 

În cazul prețului la carburanți se propune o taxă de 2% din valoarea substanțelor periculoase pentru mediu, primele fiind hidrocarburile, ceea ce înseamnă că pentru un litru de benzină taxa reprezintă 12 bani, a mai explicat Sulfina Barbu, citată de Agerpres.

 

Sulfina Barbu mai susține că taxa scumpește și anumite medicamente, precum anestezicele, produsele în care se folosește etanol și reciclarea deșeurilor nereciclabile.

 

"Din punctul nostru de vedere, aceste taxe vor duce la pierderea de locurilor de muncă fiindcă foarte multe firme de reciclare se vor închide, prin neatingerea țintelor privind reciclarea deșeurilor, și la sancțiuni financiare din partea UE", a argumentat deputatul PNL.

 

PNL solicită miniștrilor să nu avizeze acest proiect de Ordonanță, pe motiv că "efectele sunt devastatoare atât pentru mediul economic, cât și pentru protecția mediului".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22