Talibanii au intrat în Kabul. Diplomații SUA sunt evacuați. Președintele a fugit din țară

Laurentiu Gheorghe | 15.08.2021

Trupele islamiste au intrat în capitala Afganistanului, Kabul, duminică dimineață, a declarat ministrul de interne, citat de Reuters. Președintele Ashraf Ghani a fugit din țară.

Pe aceeași temă

UPDATE Președintele a plecat împreună cu Hamdullah Mohib, consilierul său în securitate națională, și un alt apropiat, probabil vice-președintele Amrullah Saleh.

Ghani ar fi fugit către Tadjikistan, conform agenției Reuters. Abdullah Abdullah, președintele Consiliului Național de Reconciliere, a confirmat plecarea lui Ghani într-un videoclip postat pe Facebook.

UPDATE 15:00

Talibanii se așteaptă la o tranziție pașnică a puterii în următoarele câteva zile, a declarat duminică un purtător de cuvânt al grupării, în condițiile în care islamiștii au ajuns în capitala afgană Kabul fără a întâmpina rezistență aproape deloc, transmite Reuters.

Suhail Shaheen a adăugat că gruparea islamistă va respecta drepturile femeilor, la fel libertatea presei și diplomaților.

”Îi asigurăm pe oameni, în special pe cei din orașul Kabul, că proprietățile lor și viețile lor sunt în siguranță”, a afirmat purtătorul de cuvânt al islamiștilor într-un interviu pentru BBC.

”Conducerea noastră a ordonat forțelor noastre să rămână la porțile Kabulului, să nu intre în oraș. Așteptăm un transfer pașnic al puterii” a declarat Suhail Shaheen, precizând că se așteaptă ca acesta să aibă loc în câteva zile.

UPDATE 14:00

Un „transfer paşnic al puterii” către un guvern de tranziţie va avea loc în Afganistan, unde talibanii sunt aproape de a prelua controlul total asupra ţării, a anunţat duminică ministrul de interne afgan, Abdul Sattar Mirzakwal, potrivit AFP şi Reuters.

Președintele afgan Ashraf Ghani va preda puterea în următoarele ore, iar imediat va fi format un nou guvern codus de talibani, potrivit surselor Al Arabiya

UPDATE 13:00

Un oficial din partea președinției a declarat că insurgenții nu au intrat în Kabul. Acesta susține că conflictul din capitală s-a datorat unei încercări de spargere a unei băncii, agenții de pază și militarii staționați în apropiere deschizând focul.

De atunci nu au mai fost semnalate tiruri pe străzile din Kabul. Oficalul afgan a subliniat că talibanii au promis că nu vor invada orașul.

El a mai spus că sunt în curs de desfășurare negocieri cu insurgenții iar președintele în exercițiu se află în palat împreună cu consilierii de securitate și alți înalți demnitari. Americanii și talibanii fac parte dintre „contactele” participante la discuții, fără să precizeze locul unde se desfășoară acestea.

„Scopul nostru este să evităm violențele și vărsările de sânge în Kabul. Țelul este să ne asigurăm că nu vor fi violențe”, a ma spus oficialul afgan citat de CNN.

Stirea inițială:

Oficialul afgan a mai precizat pentru Reuters că talibanii intră în oraș din toate direcțiile, fără a da însă mai multe amănunte.

O postare pe tweeter din interiorul palatului prezidențial afgan relatează că au fost auzite focuri de armă în mai multe puncte din jurul Kabulului, dar că forțele de securitate, în coordonare cu partenerii internaționali, dețin încă controlul orașului.

Oficialii americani au declarat că diplomații sunt transportați de la ambasada situată în cartierul fortificat Wazir Akbar Khan direct la aeroport. Trupele americane trimise să ajute la evacuări au fost suplimentate la 5.000 de militari după ce atacurile fulgerătoare ale talibanilor au condus la cucerirea Kabulului în doar câteva zile.

Luptătorii talibani sunt în trei cartiere din Kabul, au spus trei oficiali afgani pentru Associated Press. Un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat că gruparea islamistă este în negocieri cu guvernul pentru „o predare pașnică” a Kabulului.

Purtătorul de cuvânt a susținut că nu se intenționează nicio răzbunare contra nimănui, toți cei care au servit guvernul și armata vor fi iertați. De asemenea, reprezentantul talibanilor a făcut apel al civili să rămână în țară, să nu plece de frica lor.

Luptătorilor talibani li s-a cerut să stea la punctele de intrare în oraș, mujahedinii nu au ucis sau rănit pe nimeni în Kabul, a declarat și un lider taliban din Doha.

Nu mai departe de săptămâna trecută, serviciile de informații americane estimau că talibanii nu vor ajunge la Kabul pentru cel puțin trei luni.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22