Tarcea, după raportul GRECO: Demisii? Retrageri decente din spațiul public? Ar trebui măcar să tacă

Dora Vulcan | 09.07.2019

Cristina Tarcea se întreabă dacă cei care au susținut modificările legislative care încalcă independența justiției, criticate în raportul GRECO, și le asumă și-și vor da demisia.

Pe aceeași temă

Șefa Instanței Supreme s-a întrebat retoric dacă cei care au susținut modificările legislative care încalcă independența justiției, aspect certificat de raportul GRECO dar publicității marți, își vor da demisia sau vor avea măcar decența de a se retrage din spațiul public.

"Nu pot să nu mă întreb acum, după publicarea raportului, dacă cei care au propus şi susţinut necondiţionat modificări legislative care încalcă independenţa justiţiei îşi vor asuma rezultatul acţiunilor lor. Vom asista la demisii sau măcar la retrageri decente din spaţiul public? Justiţia din România face parte din marea familie a justiţiei europene, iar cei ce nu respectă sau nu pot înţelege valorile europene nu au căderea să se pretindă reformatori. Ar trebui măcar să tacă!”, a spus Cristina Tarcea.

Președintele instanței supreme, Cristina Tarcea, spune că raportul GRECO denotă aceleași preocupări pe care le-a sesizat și Înalta Curte și le-a transmis CCR la verificarea constituționalității modificărilor legislative, agreate de ”o parte” a CSM și criticate și de raportul statelor UE împotriva corupției.

Mai mult, amintește Tarcea, pe toată durata procesului legislativ, în pofida tuturor avertismentelor practicienilor domeniului, se afirma "obsesiv” în spaţiul public că nicio modificare din legile justiţiei nu este de natură să afecteze independenţa magistraţilor.

"Astăzi, prin raportul publicat, GRECO afirmă în termeni lipsiţi de echivoc că este în mod serios îngrijorat de consecinţele nerespectării recomandărilor privind SIIJ asupra independenţei sistemului judiciar şi insistă ca această unitate de parchet să fie desfiinţată. Mai constată GRECO că modificările legilor justiţiei şi deciziile Curţii Constituţionale reprezintă o potenţială ameninţare la adresa independenţei magistraţilor şi că modul în care este reglementată răspunderea magistraţilor reprezintă un risc de presiune asupra judecătorilor si procurorilor”, mai spune Tarcea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22