Tăriceanu anunță înființarea în Senat a unui grup mixt cu Pro România. Ședință de plen cu scântei

Laurentiu Gheorghe | 11.09.2019

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat miercuri în plenul Senatului desființarea grupului ALDE și înființarea unuia nou cu pro România. PSD nu recunoaște însă plecarea lui Meleșcanu din ALDE.

Pe aceeași temă

„Vă rog să luați act oficial de desființarea grupului ALDE prin ieșirea lui Teodor Meleșcanu. Teodor Meleșcanu nu mai este membru ALDE. Anunț reconfigurarea grupului mixt”, a spus Tăriceanu de la tribuna Senatului.

Teodor Meleșcanu a fost exclus din ALDE după ce a acceptat marți să devină președinte al Senatului din partea PSD în locul lui Călin Popescu Tăriceanu, fără să aibă susținerea propriului partid.

Însă, miercuri, președintele de ședință din Senat, Robert Cazanciuc (PSD) spune că Teodor Meleșcanu este membru ALDE, când s-a cerut renegocierea funcțiilor din Biroul permanent din Senat, care conform Regulamentului, se întâmplă după alegerea președintelui și a schimbării componenței politice:

„S-a schimbat componenţa cumva? Domnul preşedinte Meleşcanu nu mai este membru ALDE cumva? Nu am primit la preşedintele Senatului nicio informare din partea grupului ALDE că domnul senator nu ar mai fi membru ALDE. Nu s-a schimbat deocamdată componenţa, deci chestiunea se poate discuta la Comitetul liderilor", a spus senatorul PSD.

Şedinţa de plen a Senatului a fost întreruptă miercuri, după ce reprezentanţii USR, ALDE şi PNL au precizat că în urma alegerii unui nou preşedinte al acestei Camere este necesară şi o negociere privind repartizarea celorlalte funcţii din Biroul permanent, relatează Agerpres.ro.

Astfel, senatorul USR Mihai Goţiu a atras atenţia asupra faptului că art. 31 din Regulamentul Senatului prevede că după alegerea unui nou preşedinte se renegociază, dacă este cazul, repartizarea celorlalte funcţii din Biroul permanent.

Senatorul USR Mihai Goţiu, a arătat și că componenţa politică a fost schimbată încă de săptămâna trecută, odată cu începerea noii sesiuni parlamentare.

„Au fost doi senatori de la PSD care au plecat. Un senator de la ALDE care a plecat. S-a schimbat această componenţă", a afirmat senatorul USR.

Senatorul ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a cerut, la rândul său, introducerea pe ordinea de zi a unui punct suplimentar privind alegerea membrilor Biroului permanent.

„În urmă cu o săptămână la Biroul permanent, care a fost ales într-o formulă provizorie, s-a convenit ca în această săptămână să se reia discuţia după alegerea preşedintelui, pentru configurarea Biroului permanent. De altfel, art. 26 alin. 1 din Regulamentul Senatului vorbeşte foarte clar despre acest lucru: propunerea de repartizare a funcţiilor din Biroul permanent se stabileşte după alegerea preşedintelui, respectând configuraţia politică a Senatului, prin negocieri între reprezentanţii grupurilor. Configuraţia politică s-a schimbat şi ponderea grupurilor s-a schimbat. Dvs, ieri, colegii din PSD, aţi făcut un gest execrabil şi aţi făcut alegerea unui membru din grupul ALDE, în condiţiile în care grupul ALDE a avut propria propunere, încălcând Regulamentul", a arătat Tăriceanu.

„Luaţi stenograma Biroului permanent ca să vedeţi că decizia Biroului permanent al Senatului a fost ca imediat după votul din Senat să discutăm structura noului Birou permanent. (...) Deci în Biroul permanent acest lucru deja e decis", a spus şi Alina Gorghiu (PNL).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22