Tăriceanu: Singura propunere a ALDE pentru șefia Senatului este Ion Popa. Meleșcanu ne-a dezamăgit

Dora Vulcan | 03.09.2019

Singura propunere oficială a ALDE pentru șefia Senatului este Ion Popa, a anunțat președintele partidului, Călin Popescu Tăriceanu, după întrunirea conducerii partidului.

Pe aceeași temă

Tăriceanu a spus că deși Meleșcanu și-a cerut scuze pentru situația creată de acceptarea ofertei primite de la PSD, de a fi șef al Senatulu,i nu a înțeles din atitudinea sa dacă va da înapoi după decizia de marți a ALDE sau va merge mai departe, riscând, astfel, excluderea din partid. Tăriceanu a spus că a fost dezamăgit de Meleșcanu. El a spus că în ședința de marți a ALDE s-a decis excluderea din partid a celor care acceptă funcții în Parlament și guvern fără acceptul partidului. De asemenea, a avertizat PSD că partidul său nu e dispus să întoarcă și celălalt obraz, sugerând astfel că va trece la represalii dacă PSD nu joacă cinstit, cu trimitere evidentă la încercările repetate ale PSD de a racola membri ai ALDE pentru diverse posturi în guvern.

Declarațiile lui Tăriceanu (monitorizare G4Media.ro)

 • Prima decizie e cea referireatoare la susținerea lui Iani Popa pentru președinția Senatului

 • A doua decizie e cea privitoare la pierderea calității de membru ALDE pentru persoanele care acceptă funcții în Parlament și Guvern fără acceptul partidului

 • Ambele decizii au fost luate cu mare majoritate

 • A fost prezent și dl Meleșcanu, care și-a cerut scuze colegilor pentru situația pe care a generat-o

 • Colegii au fost foarte clari că nu putem accepta o asemenea propunere de la PSD

 • La desparțirea de PSD am convenit că vom rămâne în relații civilizate. Noi nu am atacat PSD, dar ei au atacat furibund ALDE. Îi avertizez pe cei din PSD că nu suntem în postura de a întoarce și celălalt obraz. E un război împotriva noastră

 • Dacă cineva acceptă o propunere de la un alt partid suportă rigorile statutului și ale deciziei de azi

 • Meleșcanu nu poate accepta această susținere ca membru ALDE

 • A spus Meleșcanu dacă va accepta propunerea PSD? Nu l-am întrebat

 • ce se întâmplă cu grupul de la Senat dacă Meleșcanu pleacă din ALDE? Ce prevede regulamentul. Soluția grupului mixt e cea pe care o vom aplica dacă pleacă domnul Meleșcanu

 • V-a dezamăgit dl Meleșcanu? Evident

 • Cum ar funcționa un grup comun cu Pro România? Unii dintre colegi azi vorbeau despre analiza unei perspective, alții au alte păreri

 • Despre moțiunea de cenzură: PNL mimează că vrea să depună o moțiune de cenzură. În realitate, nu vrea acest luucru. Lui Iohannis îi convine să existe un guvern PSD condus de Viorica Dăncilă. E adversarul cel mai bun. Din acest motiv mimează încercarea demiterii. calculele arată că există numărul necesar de voturi pentru adoptarea unei moțiuni de cenzură

 • pe mine nu mă sperie alegerile anticipate, nici pe colegii mei

ALDE a anunțat lunea trecută că se retrage de la guvernare și că intră în opoziție dar și că va susține, alături de Pro România, candidatura actorului Mircea Diaconu, fost europarlamentar, la alegerile prezidențiale.

La sfârșitul săptămânii trecute premierul Viorica Dăncilă a spus că unul din vicepreședinții PSD ai Senatului ar putea asigura interimatul și a negat că ar fi discutat cu liderul senatorilor ALDE, Daniel Zamfir, pentru preluarea șefiei Senatului. Cu toate acestea, Daniel Zamfir a făcut luni o postare pe Facebook în care-și exprima nemulțumirea față de deciziile conducerii ALDE în care a scris și că a fost ofertat pentru acest post și că a avut o discuție cu Viorica Dăncilă, dar că a refuzat postul.

Mai puțin fidel, Meleșcanu a anunțat luni că a acceptat oferta social-democraților de preluare a președinției Senatului la inițiativa Vioricăi Dăncilă, care îi preia la bucată pe parlamentarii ALDE.

"Voi fi preşedinte al Senatului imparţial cu toată lumea. (...) Am crezut că este o chestiune foarte importantă şi necesară. (...) ALDE are garanţia că va fi tratat foarte corect, ca şi toţi ceilalţi (...). Eu am acceptat candidatura şi sper să am numărul de voturi necesare. Oricum, e o situaţie în care Parlamentul va avea un rol foarte important", a declarat Meleșcanu înaintea ședinței Biroului Politic al ALDE.

Meleșcanu a avut o întâlnire marți și cu președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care i-ar fi cerut să renunțe la candidatură, dar senatorul l-a refuzat, spune surse din partid.

Grupul parlamentar al PSD a stabilit luni să îl susțină pe fostul ministru de Externe Teodor Meleșcanu pentru funcția de președinte al Senatului a anunțat Viorica Dăncilă, la finalul întrunirii de luni a senatorilor social-democrați.

„Noi îl susţinem pe domnul Teodor Meleşcanu. (…) Sunt multe opţiuni, s-a votat şi îl susţinem pe domnul Teodor Meleşcanu. Nu puteam să fac propunerea fără a avea o discuţie”, a spus Dăncilă după şedinţa grupului parlamentar al PSD de la Senat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22