The Guardian:Coruptia generalizata si ineficienta institutională genereaza proteste masive

Paul Cristescu | 06.11.2015

Ziarul The Guardian descrie protestele care au loc in Romania considerand ca acestea sunt rezultatul coruptiei generalizate existente in Romania. Articolul consemneaza faptul ca Victor Ponta si primarul Sectorului 4, Cristian Piedone, au demisionat in urma protestelor.

Pe aceeași temă

 

"Tragedia produsă într-un club de noapte din Bucureşti a dezlănţuit nemulţumirea publică faţă de corupţie şi faţă de problemele sociale, conducând la demisia premierului Victor Ponta", scrie cotidianul The Guardian într-un editorial intitulat "Explozia de furie justificată din România semnalează o speranţă fragilă", conform Gandul.

 

După moartea a zeci de tineri într-un club de noapte, "mulţi români au ştiut clar cui să atribuie vina – corupţiei generalizate şi aparatului de stat ineficient –, ieşind pe străzi.Aproximativ 25.000 de oameni au pornit în marş prin Bucureşti, iar câteva mii în alte oraşe. După o noapte de proteste, premierul Victor Ponta a demisionat. Însă acest lucru nu i-a convins pe români, astfel că circa 70.000 au ieşit din nou pe străzi, în toată ţara", explică publicaţia britanică.

 

CITITI SI: Proteste: Uniunea Studentilor cere deschiderea balconului Universitatii

 

"Explozia de durere şi furie de după incendiul din club este masivă, dar nu spontană. În iulie, Ponta a fost inculpat pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi conflict de interese. Recent, un agent de poliţie care făcea parte din coloana de însoţire a ministrului de Interne, Gabriel Oprea, a murit într-un accident rutier, circumstanţele deplasării fiind anchetate", aminteşte editorialistul The Guardian.

 

"Însă nu demisia lui Victor Ponta este ştirea reală din România. Important este modul în care românii au transformat tristeţea şi frustrarea în solidaritate şi responsabilitate. (...) În Europa actuală, de furia publică profită frecvent populiştii de centru-dreapta şi de extremă-dreapta. Pe întregul continent, de la premierul Marii Britanii, David Cameron, la cel al Ungariei, Viktor Orbán, frustrarea faţă de situaţia economică precară este canalizată adesea în antipatie faţă de imigranţi. (...) Dar, în România, mişcările spontane au reuşit să concentreze nemulţumirea publică faţă de eşecuri în sensul asumării responsabilităţii pentru viaţa publică. Nu este o situaţie unică în România şi este extrem de fragilă. Dar, pentru o fracţiune de secundă, poate ar trebui să observăm posibilitatea apariţiei unui spirit colectiv din această tragedie teribilă", concluzionează cotidianul The Guardian.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22