Toader: Iohannis este obligat s-o numească pe Adina Florea șefă la DNA, fără să se mai opună

Redactia | 07.01.2019

Tudorel Toader afirmă că președintele Klaus Iohannis este obligat de Constituție să o numească pe cea pe care a propus-o, pe Adina Florea în funcția de procuror-șef DNA, și că nu există alternativă.

Pe aceeași temă

Intrebat daca, in ipoteza in care presedintele va respinge din nou numirea Adinei Florea la sefia DNA, va declansa o noua procedura de selectie, ministrul Justitiei a evitat sa dea un raspuns clar, dar a subliniat că procedura nu s-a finalizat.

"Eu reiterez raspunsul. Intrebarile dumneavoastra sunt mestesugite, dar raspunsurile mele cred ca sunt de inteles. Procedura nu s-a incheiat. Nimeni n-are un drept de decizie discretionar dincolo de exigentele Constitutiei", a spus Toader.

In acest context, intrebat daca presedintele Klaus Iohannis este obligat sa o numeasca pe Adina Florea in functie fara a se opune, Toader a raspuns: "Eu ma bucur ca intelegeti, chiar si mai tarziu".

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, in 27 decembrie, ca i-a trimis presedintelui Klaus Iohannis cererea de revocarea din functie a procurorului general si solicitarile privind numirea in functii de conducere a alti cinci procurori, intre care si Adina Florea.

Tudorel Toader a scris, atunci, pe Facebook, ca a transmis catre presedintele Romaniei solicitarea de revocare din functie a procurorului general.

"Am transmis catre presedintele Romaniei si urmatoarele solicitari de numire in functiile conducere:

1. Elena Giorgiana Hosu - procuror sef adjunct DIICOT;

2. Antonia-Eleonora Constantin - procuror sef al Sectiei Judiciare din cadrul PICCJ;

3. Iuliana Nedelcu - procuror sef adjunct al Sectiei Judiciare din cadrul PICCJ;

4. Florena-Esther Sterschi - procuror sef al Sectiei de resurse umane si documentare din cadrul PICCJ;

5. Adina Florea - procuror sef al DNA! Exprimam si speranta faptului ca presdintele va reciti atat art. 132 din Constitutie cat si Decizia CCR nr 358/ 2018!", a mai scris ministrul Justitiei.

Articolul 132 din Constitutie se refera la Statutul procurorilor si prevede ca

" (1) Procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justitiei. (2) Functia de procuror este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior".

Presedintele Klaus Iohannis a respins in 21 noiembrie numirea Adinei Florea la conducerea DNA. De asemenea, seful statului a respins alte patru numiri pentru functii de conducere in Parchetul ICCJ si la DIICOT. In toate cele cinci cazuri, presedintele a considerat ca nu sunt intrunite conditiile de legalitate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22