Toni Grebla (CCR) si Lucian Sova (PSD), audiati la DNA in dosarul de TRAFIC DE INFLUENTA si CONTITUIRE DE GRUP INFRACTIONAL

T.d. | 29.01.2015

Pe aceeași temă

Deputatul PSD Lucian Sova este audiat, joi, la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), in dosarul in care este urmarit penal alaturi de judecatorul Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) Toni Grebla. In 22 ianuarie, DNA l-a adus pe Toni Grebla cu mandat pentru cercetari in dosarul in care este cercetat pentru trafic de influenta si constituire de grup infractional, faptele presupus comise ar fi avut loc in perioada 2010-2015. Si Toni Grebla a fost audiat joi la DNA.

Lucian Şova a ajuns la sediul DNA în jurul orei 15.00 şi nu a făcut nicio declaraţie.

La DNA a fost audiat joi şi judecătorul Curţii Constituţionale Toni Greblă, el declarând că a oferit noi lămuriri anchetatorilor în legătură cu acuzaţiile care i se aduc şi va face acest lucru ori de câte ori este nevoie. Greblă a arătat că ştie că situaţia în care se află afectează imaginea Curţii Constituţionale, dar că nu se poate dezice de finul său, Ion Bîrcină.

"Bîrcină este prietenul şi finul meu, şi nu pot acum să mă dezic de el, chiar dacă, din punct de vedere al imaginii, sunt de acord că nu a produs cea mai bună imagine din lume", a spus Toni Greblă, potrivit Mediafax.

Deputatul Lucian Şova, vicepreşedintele PSD Bacău, este urmărit penal în acest dosar pentru folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de alte foloase.

Toni Greblă este urmărit penal pentru trafic de influenţă, constituirea unui grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii de bani sau bunuri necuvenite. Acuzaţiile i-au fost aduse la cunoştinţă în 22 ianuarie, când a fost dus de anchetatori cu mandat la Direcţia Naţională Anticorupţie.
 

Grup infractional organizat pe filiera ruso-turca

Toni Greblă este acuzat că, începând din august 2014, ar fi întreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între omul de afaceri Ion Bîrcină şi Constantin Bartolomeu Săvoiu, cunoscut ca "Generalul". Grupul exporta produse agro-alimentare in Federatia Rusa, cu incalcarea normelor vamale. Turcia era interpusa pentru a eluda embragoul impus de Rusia importului de produse agro-alimentare din UE.

"Împreună cu alte persoane, suspectul Toni Greblă a constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a iniţia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România - Federaţia Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană", au precizat procurorii DNA, în comunicatul de presă.
 

(Toni Grebla, la DNA)

Anchetatorii susţin că membrii grupului s-au întâlnit de mai multe ori, atât în ţară, cât şi în afara ţării, şi au acţionat coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit."În perioada 2014 - 2015, aceştia au efectuat acte pregătitoare în vederea săvârşirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, prev. de art. 273 din Legea nr. 86/2006 - Codul Vamal", a mai arătat DNA în comunicat.

"Începând cu luna august 2014, judecătorul GREBLĂ TONI a întreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între omul de afaceri BÎRCINĂ ION  CONSTANTIN BARTOLOMEU SĂVOIU, cunoscut ca „Generalul”  au iniţiat raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) şi demersuri în vederea achiziţionării de produse de la diverse societăţi comerciale specializate în prelucrarea şi conservarea cărnii (abatoare), în vederea comercializării acestora în spaţiul ex-sovietic, cereale, materiale de construcţii şi/sau produse de minerit în Federaţia Rusă şi Republica Moldova”, sustin anchetatorii.
 

Parlamentari, masoni, oameni de afaceri - implicati in dosar

Avandu-l in centru pe judecatorul CCR Toni Grebla, dosarul pare sa aiba ramificatii extinse in diferite cercuri politice si economice. Reteaua de crima organizata ar implica parlamentari, oameni de afaceri, dar si masoni.

Toni Greblă este judecător la Curtea Constituţională din decembrie 2013, din partea Senatului, el înlocuind-o atunci pe judecătoarea Iulia Motoc, aleasă magistrat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. După ce a fost numit judecător, Toni Greblă a demisionat din calitatea de senator PSD, deţinută din 2008.

De altfel, procurorii DNA au inceput urmarirea penala pe numele deputatilor PSD Iulian Iancu si Lucian Sova. Iulian Iancu a mintit la iesirea de la DNA, spunind ca a fost audiat intr-un dosar referitor la transportul membrilor PSD la Bucuresti, in 2012, pentru lansarea candidatilor PSD la alegerile parlamentare.

Potrivit unui comunicat al DNA, Iulian Iancu, deputat și membru al Consiliului Național al PSD, este acuzat de săvârșirea infracțiunii de folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere în partid în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de alte foloase.

De aceeași infracțiune este acuzat și Lucian Șova, deputat și vicepreședinte al organizației PSD Bacău.

Si generalul în rezervă Bartolomeu Săvoiu, mason, Mare Maestru al Marii Loji Nationale a Romaniei, a fost adus cu mandat de către anchetatori la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde a dat declaraţii în acelaşi dosar în care judecătorul Curţii Constituţionale Toni Greblă este suspectat de trafic de influenţă.
 

“Am bani de nu stiu ce sa mai fac cu ei”

In plus, omul de afaceri Ion Bircina, finul judecatorului din cadrul Curtii Constitutionale Toni Grebla, a fost audiat la sediul Directiei Nationale Anticoruptie. Ion Bircina a declarat, la sosirea la DNA, ca nu a dat niciodata mita si ca a fost "doar baiat destept", adaugand "am bani de nu stiu ce sa mai fac cu ei". Intrebat daca i-a dat si lui Toni Grebla din banii lui, Bircina a raspuns: "Pai ne dam de la tata la fiu, de la fiu la tata, dumneata nu stii cum e?

“ION BÎRCINĂ sprijinit de Greblă a întreprins demersuri în vederea achiziţionării de produse de la diverse societăţi comerciale specializate în prelucrarea şi conservarea cărnii (abatoare), în vederea comercializării la export, rezultă deci şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, prev. de art.12 lit.a din Legea nr.78/2000 modificată", susţin procurorii DNA.

Zis si Dan Goeru, Ion Bircina nu vine pentru prima data la DNA. In 2014, procurorii anticoruptie l-au trimis in judecata pe Bircina pentru dare mita. Concret. Omul de afaceri ar fi dat mita peste jumatate de milion de euro, impreuna cu trei colaboratori, pentru a primi preferential un contract de furnizare de energie la CEZ Oltenia. Mita ar fi ajuns, in acest caz, la deputatul UDMR Gergely Olosz. Dosarul penal se află în faza de judecată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În perioada mai 2010 - februarie 2011, Ion Bircină, Costin Iliescu, Cătălin Stan şi Ovidiu Ionel Badea s-au asociat cu scopul de a cumpăra influenţa lui Gergely Olosz, în vederea obţinerii de contracte oneroase pentru firmele a căror activitate o coordonau prin asociere, potrivit procurorilor DNA. Astfel, Gergely Olosz, fost preşedinte al ANRE, ar pretins suma de 516.000 de euro, sub formă de contract de consultanţă între SC POWERA PLUS SRL, firmă controlată de grupul Brcină, şi o altă societate comercială tip off shore, arata Gandul.

Ion Bircină controlează mai multe firme din domenii precum energie, transport sau fier vechi. Omul de afaceri are mai multe dosare penale.
 

Avocat, membru PSD, judecator CCR

Toni Greblă este judecător la Curtea Constituţională din decembrie 2013, din partea Senatului, el înlocuind-o atunci pe judecătoarea Iulia Motoc, aleasă magistrat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. După ce a fost numit judecător, Toni Greblă a demisionat din calitatea de senator PSD, deţinută din 2008.

Grebla este de profesie avocat si a fost de-a lungul timpului presedinte al Comisiei juridice din Senat iar apoi membru in aceasta comisie. Juristul Toni Grebla s-a nascut la 30 decembrie 1953, in comuna Sadova din judetul Dolj. In 1978 a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea Bucuresti.

In perioada 1980-1989 a fost avocat in cadrul Baroului Gorj. A ocupat functia de prefect al judetului Gorj in perioadele 1990-1993 si 2000-2003. Este membru PSD din 1997 si al FSN din 1990.

A fost senator de Gorj, in Colegiul uninominal nr. 2, in legislatura 2008-2012. In urma alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012, a obtinut cel de-al doilea mandat de senator tot in Colegiul nr. 2 din Gorj, pe listele USL (PSD), cu 57,04% (43.048 voturi).

A publicat numeroase articole in ziare si reviste de specialitate. Este casatorit si are doi copii.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22