Toni Grebla NU demisioneaza de la Curtea Constitutionala. Magistratul intra in concediu de odihna

T.d. | 26.01.2015

Pe aceeași temă

Judecatorul CCR Toni Grebla nu demisioneaza de la Curtea Constitutionala. In schimb, inaltul magistrat urmeaza sa intre in concediu de odihna, incepand de marti, potrivit unui comunicat CCR. Grebla este suspectat de trafic de influenta si luare de mita.


Comunicatul CCR:

"În ziua de 26 ianuarie 2015, Plenul Curţii Constituţionale s-a întrunit pentru a lua act de declaraţia domnului judecător Toni GREBLĂ comunicată Preşedintelui Curţii Constituţionale, domnul Augustin ZEGREAN, în temeiul art. 64 lit. d) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale.

În declaraţia pe propria răspundere, domnul Toni GREBLĂ a afirmat că nu a desfăşurat şi nu desfăşoară activităţi care ar putea atrage incompatibilitatea cu mandatul de judecător al Curţii Constituţionale pe care îl exercită în prezent.

Având în vedere cele declarate, Plenul Curţii Constituţionale a decis că nu sunt incidente dispoziţiile art. 62 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a instanţei constituţionale, potrivit cărora „Judecătorii Curţii Constituţionale răspund disciplinar pentru încălcarea, cu vinovăţie, a dispoziţiilor art. 64 din Legea nr. 47/1992, republicată”, astfel că, împotriva domnului judecător Toni GREBLĂ nu poate fi pornită o acţiune disciplinară.

Ţinând seama de faptul că demisia este un act juridic unilateral, Plenul Curţii Constituţionale nu poate impune unui membru al instanţei constituţionale luarea unei astfel de decizii.

În acest context, domnul judecător Toni GREBLĂ a anunţat că, începând cu data de 27 ianuarie 2015, va intra în concediu legal de odihnă", se arata in comunicatul Curtii Constitutionale.


Vineri, Toni Grebla spunea ca “mediteaza” asupra unei eventuale demisii de la Curtea Constitutionala. Magistratul a mai spus ca banuia faptul ca e supravegheat. Grebla este urmarit penal intr-un dosar, sub acuzatia de trafic de influenta si constituire de grup infractional organizat.

Intrebat daca va renunta la functia de magistrat pe care o are la Curte, fostul senator PSD a raspuns, intr-o interventie telefonica la un post TV, ca mediteaza pe parcursul weekend-ului la acest lucru.

"Meditez, o sa fac la inceputul saptamanii urmatoare un anunt public cu pozitia mea fata de aceasta situatie", a precizat el.
 

Grup infractional organizat pe filiera ruso-turca

Toni Greblă este acuzat că, începând din august 2014, ar fi întreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între omul de afaceri Ion Bîrcină şi Constantin Bartolomeu Săvoiu, cunoscut ca "Generalul". Grupul exporta produse agro-alimentare in Federatia Rusa, cu incalcarea normelor vamale. Turcia era interpusa pentru a eluda embragoul impus de Rusia importului de produse agro-alimentare din UE.

"Împreună cu alte persoane, suspectul Toni Greblă a constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a iniţia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România - Federaţia Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană", au precizat procurorii DNA, în comunicatul de presă.

Anchetatorii susţin că membrii grupului s-au întâlnit de mai multe ori, atât în ţară, cât şi în afara ţării, şi au acţionat coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit."În perioada 2014 - 2015, aceştia au efectuat acte pregătitoare în vederea săvârşirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, prev. de art. 273 din Legea nr. 86/2006 - Codul Vamal", a mai arătat DNA în comunicat.

"Începând cu luna august 2014, judecătorul GREBLĂ TONI a întreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între omul de afaceri BÎRCINĂ ION  CONSTANTIN BARTOLOMEU SĂVOIU, cunoscut ca „Generalul”  au iniţiat raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) şi demersuri în vederea achiziţionării de produse de la diverse societăţi comerciale specializate în prelucrarea şi conservarea cărnii (abatoare), în vederea comercializării acestora în spaţiul ex-sovietic, cereale, materiale de construcţii şi/sau produse de minerit în Federaţia Rusă şi Republica Moldova”, sustin anchetatorii.
 

Parlamentari, masoni, oameni de afaceri - implicati in dosar

Avandu-l in centru pe judecatorul CCR Toni Grebla, dosarul pare sa aiba ramificatii extinse in diferite cercuri politice si economice. Reteaua de crima organizata ar implica parlamentari, oameni de afaceri, dar si masoni.

Toni Greblă este judecător la Curtea Constituţională din decembrie 2013, din partea Senatului, el înlocuind-o atunci pe judecătoarea Iulia Motoc, aleasă magistrat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. După ce a fost numit judecător, Toni Greblă a demisionat din calitatea de senator PSD, deţinută din 2008.
 

(Toni Grebla, la DNA / foto: Agerpres)

Si parlamentarii PSD Iulian Iancu si Lucian Sova sunt vizati in dosarul in care este urmarit penal judecatorul CCR, Toni Grebla. Sova a fost deja adus la DNA joi la pranz. Lucian Sova a fost secretar de stat la Ministerul Economiei.

De altfel, procurorii DNA au inceput urmarirea penala pe numele deputatilor PSD Iulian Iancu si Lucian Sova. Iulian Iancu a mintit la iesirea de la DNA, spunind ca a fost audiat intr-un dosar referitor la transportul membrilor PSD la Bucuresti, in 2012, pentru lansarea candidatilor PSD la alegerile parlamentare.

Potrivit unui comunicat al DNA, Iulian Iancu, deputat și membru al Consiliului Național al PSD, este acuzat de săvârșirea infracțiunii de folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere în partid în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de alte foloase.

De aceeași infracțiune este acuzat și Lucian Șova, deputat și vicepreședinte al organizației PSD Bacău.

Si generalul în rezervă Bartolomeu Săvoiu, mason, Mare Maestru al Marii Loji Nationale a Romaniei, a fost adus cu mandat de către anchetatori, joi, la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde a dat declaraţii în acelaşi dosar în care judecătorul Curţii Constituţionale Toni Greblă este suspectat de trafic de influenţă.
 

“Am bani de nu stiu ce sa mai fac cu ei”

In plus, omul de afaceri Ion Bircina, finul judecatorului din cadrul Curtii Constitutionale Toni Grebla, a fost audiat joi la sediul Directiei Nationale Anticoruptie. Ion Bircina a declarat, la sosirea la DNA, ca nu a dat niciodata mita si ca a fost "doar baiat destept", adaugand "am bani de nu stiu ce sa mai fac cu ei". Intrebat daca i-a dat si lui Toni Grebla din banii lui, Bircina a raspuns: "Pai ne dam de la tata la fiu, de la fiu la tata, dumneata nu stii cum e?

“ION BÎRCINĂ sprijinit de Greblă a întreprins demersuri în vederea achiziţionării de produse de la diverse societăţi comerciale specializate în prelucrarea şi conservarea cărnii (abatoare), în vederea comercializării la export, rezultă deci şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, prev. de art.12 lit.a din Legea nr.78/2000 modificată", susţin procurorii DNA.

Zis si Dan Goeru, Ion Bircina nu vine pentru prima data la DNA. In 2014, procurorii anticoruptie l-au trimis in judecata pe Bircina pentru dare mita. Concret. Omul de afaceri ar fi dat mita peste jumatate de milion de euro, impreuna cu trei colaboratori, pentru a primi preferential un contract de furnizare de energie la CEZ Oltenia. Mita ar fi ajuns, in acest caz, la deputatul UDMR Gergely Olosz. Dosarul penal se află în faza de judecată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În perioada mai 2010 - februarie 2011, Ion Bircină, Costin Iliescu, Cătălin Stan şi Ovidiu Ionel Badea s-au asociat cu scopul de a cumpăra influenţa lui Gergely Olosz, în vederea obţinerii de contracte oneroase pentru firmele a căror activitate o coordonau prin asociere, potrivit procurorilor DNA. Astfel, Gergely Olosz, fost preşedinte al ANRE, ar pretins suma de 516.000 de euro, sub formă de contract de consultanţă între SC POWERA PLUS SRL, firmă controlată de grupul Brcină, şi o altă societate comercială tip off shore, arata Gandul.

Ion Bircină controlează mai multe firme din domenii precum energie, transport sau fier vechi. Omul de afaceri are mai multe dosare penale.
 

"O surpriza uriasa" pentru presedintele CCR

Intr-o conferinta de presa sustinuta la putin timp dupa ce Grebla a fost dus cu mandat la DNA, presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) s-a declarat surprins de situatia magistratului Toni Grebla. “O surpriza uriasa”, a spus Zegrean, cu privire la situatia creata.

“Nu ii putem cere demisia lui Grebla, demisia este un act personal. Daca va fi trimis in judecata, va fi suspendat din CCR”, a mai spus Zegrean.

Presedintele CCR a mai spus ca: “Regretam acest eveniment. DNA trebuie sa duca pana la capat cercetarile”, subliniind ca “asupra CCR nu trebuie sa planeze nicio umbra de banuiala”

Presedintele Curtii Constitutionale a mai afirmat ca ii va cere lui Grebla o declaratie de incompatibilitate.

Activitatea noastra nu este afectata. Noi putem judeca daca suntem minimum 6, dar sper sa nu ajungem acolo”, a mai spus Zegrean.
 

Avocat, membru PSD, judecator CCR

Toni Greblă este judecător la Curtea Constituţională din decembrie 2013, din partea Senatului, el înlocuind-o atunci pe judecătoarea Iulia Motoc, aleasă magistrat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. După ce a fost numit judecător, Toni Greblă a demisionat din calitatea de senator PSD, deţinută din 2008.

Grebla este de profesie avocat si a fost de-a lungul timpului presedinte al Comisiei juridice din Senat iar apoi membru in aceasta comisie. Juristul Toni Grebla s-a nascut la 30 decembrie 1953, in comuna Sadova din judetul Dolj. In 1978 a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea Bucuresti.

In perioada 1980-1989 a fost avocat in cadrul Baroului Gorj. A ocupat functia de prefect al judetului Gorj in perioadele 1990-1993 si 2000-2003. Este membru PSD din 1997 si al FSN din 1990.

A fost senator de Gorj, in Colegiul uninominal nr. 2, in legislatura 2008-2012. In urma alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012, a obtinut cel de-al doilea mandat de senator tot in Colegiul nr. 2 din Gorj, pe listele USL (PSD), cu 57,04% (43.048 voturi).

A publicat numeroase articole in ziare si reviste de specialitate. Este casatorit si are doi copii.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22