Toni Grebla, vizat de noi acuzatii. FAVORIZAREA FAPTUITORULUI si folosirea de INFORMATII SECRETE in scop personal: Daca e un pericol, ITI AFLU, ITI SPUN EU

T.d. | 03.02.2015

Pe aceeași temă

Toni Grebla este vizat de noi acuzatii. Procurorii DNA extind acuzele in cazul judecatorului Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR). Astfel, daca pana acum Grebla era acuzat de trafic de influenta, efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia si constituirea de grup infractional organizat, anchetatorii vorbesc acum si de favorizarea faptuitorului si folosirea de informatii secrete in scop personal.

In dosarul in care este vizat Grebla apare un nume nou: Vasile Nitescu, patronul Ultex. Potrivit procurorilor, in cadrul unei intalniri directe cu Nitescu, suspect intr-o cauza penala aflata in instrumentare la DNA, Grebla “i-a intarit convingerea ca, in cazul in care ancheta va reprezenta un pericol pentru Vasile Nitescu, va afla acest lucru si ii va comunica, lasandu-l sa creada ca are influenta pentru a obtine aceste informatii de la organelle judiciare”.

"Pornind de la întâlnirea din 2 octombrie 2014 dintre numitul Niţescu Vasile, judecătorul de Curte Constituţională Toni Greblă şi omul de afaceri Prundianu Mihai, pe parcursul căreia judecătorul i-ar fi promis lui Niţescu Vasile (care avea calitatea de suspect într-o cauză penală) că, în cazul în care din ancheta desfăşurată în acea cauză ar rezulta «un pericol», va afla acel lucru şi i-l va spune: «Dacă e un pericol, îţi aflu, îţi spun eu» ", reiese din referatul procurorilor anticorupţie, transmis Senatului, cu solicitarea de avizare a arestării preventive a lui Greblă.
 

Grebla, dus cu mandat

Intr-o actiune in premiera, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) l-a adus in 22 ianuarie pe judecatorul Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) Toni Grebla cu mandat pentru cercetari.

Procurorii il suspecteaza pe inaltul magistrat de trafic de influenta, faptele presupus comise ar fi avut loc in perioada 2010-2015. Grebla este acuzat ca ar fi primit mita de la finul sau, omul de afaceri Ion Bircina, pentru a interveni la functionari publici. In plus, anchetatorii il acuza pe judecatorul CCR ca, incepand din august 2014, ar fi intreprins demersuri pentru intermedierea unor legaturi comerciale de export intre Bircina si Constantin Bartolomeu Savoiu, Mare Maestru al Marii Loji Naţionale Române “1880”. Grupul ar fi exportat produse agro-alimentare in Federatia Rusa, prin Turcia, incalcand normele vamale si embargoul impus de Moscova importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeana.

În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi omul de afaceri Ion Bîrcină, finul lui Toni Greblă şi administratorul mai multor firme, deputatul PSD Iulian Iancu, membru în Consilul Naţional al PSD, Horia Hăhăianu, director la Transelectrica, omul de afaceri din Moldova Victor Dolghi şi generalul în rezervă Constantin Bartolomeu Săvoiu, Mare Maestru al Marii Loji Naţionale Române -1880.

Procurorii DNA au cerut, marţi, aviz de la Senat pentru arestarea preventivă şi trimiterea în judecată a lui Toni Greblă, judecător la Curtea Constituţională, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie.

"Nu mă aşteptam să se întâmple acest lucru. Credeam că voi avea parte de o urmărire penală echitabilă şi fără excese. Dar cum suntem într-o campanie permanentă, trebuie să existe şi pagube colaterale", a spus Toni Greblă, potrivit Mediafax.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22