Tony Blair ofera consultanta Guvernului roman printr-un contract de peste 1 milion de lire sterline semnat cu Banca Mondiala

Fara Autor | 16.06.2015

Pe aceeași temă

Fostul premier britanic Tony Blair, asupra caruia planeaza banuiala unui posibil conflict de interese, ofera servicii de consultanta guvernului roman in cadrul unui contract de peste 1 milion de lire sterline incheiat de firma sa cu Banca Mondiala, scrie The Telegtaph, preluata de Hotnews.

 

Publicatia britanica a publicat miercuri un amplu material in acca vorbeste despre reteau globala creata de Tony Blair si firma sa de consultanta in timp ce era platit de la buget pentru negocieri diplomatice, in calitate de emisar al Cvartetului (Rusia, Statele Unite, UE, ONU) pentru Orientul Mijlociu. Un post din care a  demisionat la sfarsitul lunii mai.

 

Blair ofera in prezent consultanta guvernului Romaniei pentru infiintarea unei asa-numite "delivery unit" (o unitate de coordonare), in cadrul unui contract de 1,1 milioane de lire sterline incheiat de firma sa cu Banca Mondiala.

 

Banca Mondiala a declarat ca firma lui Blair a aratat "o intelegere clara a provocarilor privind implementarea proiectului" si a oferit "cel mai competitiv pret" dintre cele cinci oferte existentee, noteaza Telegraph, preluata de Hotnews.

 

in programul sau de guvernare ca una dintre structurile Guvernului Ponta este coordonata de firma de consultanta a lui Tony Blair. Potrivit documentului PNL, Tony Blair Associates ar coordona o unitate de coordonare (Delivery Unit) lansata de Secretariatul General al Guvernului. In documentul PNL, la capitolul dedicat "Grupurilor strategice la nivelul guvernului" se arata ca "unitatile de coordonare sunt blocate de interese politice si lipsa de coordonare".

 

Reamintim ca Tony Blair si Victor Ponta s-au intalnit de mai multe ori, premierul roman declarand ca ex-premierul britanic ii da sfaturi. Presa britanica a scris despre un contract de consultanta intre firma lui Blair si guvernul roman, dar ambele institutii au respins informatia.

 

In iunie 2014, Financial Times scria ca Tony Blair are contracte de guvernanţa (consiliere pentru autoritati publice) in Romania, citand un apropiat al fostului premier britanic. Ajutorul lui Blair, care nu este numit in articol, a mai spus ca Blair si-ar putea deschide un birou in Abu Dhabi pentru a gestiona contractele existente din Romania si Kazahstan.

 

Informatii despre un posibil contract intre Tony Blair si Victor Ponta au aparut in decembrie 2013 in ziarul britanic Daily Telegraph, care scria ca Blair i l-a prezentat  lui Barack Obama pe premierul roman Victor Ponta, "un posibil viitor client". Intilnirea Blair - Obama - Ponta a avut loc la ceremonia dedicata lui Nelson Mandela de la Johannesburg. La acel moment, un purtator de cuvant al lui Blair spunea ca "Tony Blair nu are niciun contract cu guvernul roman si daca echipa sa ar fi lucrat vreodata acolo ar fi fara niciun cost din partea guvernului roman si fara niciun profit personal pentru Tony Blair".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22