Pe aceeași temă
Traian Basescu a declarat ca nu va semna Memorandumul guvernului cu FMI din cauza este prevazuta marirea accizei la carburanti cu 7 eurocenti. Seful statului a mai spus ca in afara de acest aspect, mai exista o serie de "minciuni" ale guvernului, peste carre nu poat trece cu vederea deoarece ele afecteaza populatia.
Cele mai importante declaratii ale lui Traian Basescu (Sursa: HotNews.ro)
Subiectul este legat de memorandumul care mi-a fost trimis spre aprobare de catre Guvern, care abordeaza doua teme - aprobarea rezultatului discutiilor purtate cu FMI, UE si BM si cea de-a doua tema a memorandumului este aprobarea semnarii memorandumului de catre dl ministru Chitoiu si dl ministru Voinea.
- Este vorba despre memorandumul despre aprobarea negocierilor purtate de Guvern cu FMI, UE si BM.
- Am decis sa nu aprob acest memorandum, pentru ca pe pagina a treia este facuta mentiunea, la obligatiile pe care si le asuma Guvernul: Majorarea accizei la carburanti cu 7 eurocenti pe litru. Nu imi voi asuma aceasta masura pe care o consider antieconomica impotriva intereselor Romaniei si sanselor de relansare economica.
- Romania nu este dependenta de transe de bani de la FMI. Faptul ca trebuie renegociat memorandumul nu genereaza probleme de finantare pentru Romania.
- Motivul pentru care nu aprob semnarea scrisorii este legat tocmai de relansarea economica.
- Banii care s-ar obtine din acciza suplimentara, care in realitate la pompa se va reflecta in 12 centi. Acciza ajnge la pompta 52 de bani la motorina si 53 de bani la benzina, ceea ce inseamna un cost de 8 la suta a costului combustibilului.
- Efectele vor fi cresterea preturilor, o crestere suplimentara a inflatiei, foarte multe companii de transport care vor intra in insolventa si faliment si cel mai rau efect va fi acela exact la adresa acelora pe care Guvernul spune ca vrea sa ii ajute.
- Aceasta crestere a preturilor carburantilor va afecta pensiile mult mai mult decat cresterea de 3,76 la suta pe care legea obliga Guvernul sa o faca. Cei mai afectati vor fi pensionarii, care vor fi afectati de cresterea preturilor la orice.
- Vor fi afectati toti salariatii, indiferent din ce categorie fac parte.
- Cresterea accizelor va inghiti si cresterea salariului minim pe economie, va inghiti si cresterea salariului medicilor rezidenti.
- Toate facilitatile pe care le povesteste Guvernul de dimineata pana seara vor fi anulate prin efectul cresterii cu 8 la suta pretului carburantilor.
De aceea, consider ca guvernul trebuie sa renunte la cresterea accizei la combustibil, cu atat mai mult cu cat pretul combustibilului e influentat si de cresterea taxelor pe constructii.
Toate rafinariile, sistemele de comercializare a combustibililor, infrastructuria, vor intra in noul sistem de taxe pe constructii, celebra taxa pe stalp.
Benzina si motorina ar primi doua cresteri: taxele pe constructii si cresterea accizei.
Nu eu pot sa fac o evaluare a impactului, dar cred ca numai de la companiile petroliere din Romania guvernul a incasat cel putin vreo 4-500 mil lei, care se vor reflecta in pretul benzinei si motorinei.
Nu voi semna Memorandumul si vreau sa avertizez si guvernul si parlamentul sa renunte la minciuna.
- Guvernul trebuie sa renunte la cresterea accizei la combustibil.
Neaplicarea taxei se recupereaza prin reducerea cheltuielilor cu 1,5 mld lei la ministerul dl Dragnea si am mai vazut un excedent de resursa la plata serviciului datoriei, se pot lua cel putin 600 milioane lei fara nicio problema.
Nu as vrea sa intru in detalii, s-ar putea sa mai gasesc vreo 2 miliarde la care se poate renunta.
In plus, vreau sa atentionez ca bugetul mai cuprinde o minciuna, taxa pe constructii e evaluata ca venit la circa 480 de milioane, ceea ce e o mare minciuna, asa cum e scrisa ordonanta, poate produce orice suma, intre 500 milioane si 15 miliarde.
Eu cred ca o aplicare rezonabila a acestei noi taxe aduce circa 2 miliarde de lei in buget, aici e alta rezerva pe care guvernul Ponta o ascunde.
Resursele de la Ministerul Dezvoltarii sunt pentru baronii si baronetii locali, nu pentru populatie, ce vrea sa faca guvernul cu acesti bani, programe de revitalizare sate, regenerare urbana, toate sunt programe ce se pot face cu bani europeni, numai ca aceia se fura mai greu.
Fiind doua randuri de alegeri, primarii trebuie sa aiba bani pe care nu-i controleaza UE.
1,5 miliarde sunt la Ministerul Dezvoltarii, 600 milioane la plata serviciului datoriei si inca 1,5 miliarde in taxa pe stalp. Cei 7 centi ce devin 12 centi prin inflatie, rata de schimb, reprezinta 2,28 miliarde.
Toata suma poate fi recupareta si nu se afecteaza nici cresterea pensiilor, nici salariul minim, nici medicii rezidenti, nici cresterea cu 5% a venitului minim garantat.
Am vrut sa va motivez de ce nu semnez memorandumul, legal nu poate fi inaintat, e acord international si e obligatorie aprobarea de catre presedinte.
Daca FMI accepta o relatie directa cu guvernul fara viza presedintelui sau daca guvernul vrea asta e problema lor, ei pot modifica legea, si prin ordonanta de urgenta.
Au fost guverne in dificultate si au trebuit sa mareasca fiscalitatea. Dar acest guvern nu e in dificultate, nu e nevoie stringenta de aceasta taxa, ci doar pentru a crea resurse pentru alegerile din 2014, ceea ce e inadmisibil. Guvernul si partidele sa-si faca campania pe banii lor, nu pe ai cetatenilor.
Poate ma intrebati de ce nu am aceeasi abordare legata de constructii. Taxa pe constructii e practic o extindere a bazei de impozitare, nu una noua.
Eu am sustinut tot timpul extinderea bazei de impozitare, care permite reducerea CAS.
Mai mult, in afara de producatorii de combustibili lichizi, daca ne referim la costurile suplimentare de la electricitate si gaze, acestea nu sunt inca pe deplin liberalizate.
E clar ca aici avand inca preturi administrate poate fi absorbita in programul de crestere a preturilor.
De aceea sunt mai putin vehement si exigent, are solutie de absorbtie in pretul viitor pe care obligatoriu trebuie sa-l crestem.
Este fara preccedent, e prima data cand refuz semnarea unui memorandum, si guvernul trebuie sa recunoasca ca a negociat fara sa aiba un mandat, le-as fi spus de la bun incpeut ca nu accept o acciza suplimentara.
Cu atat mai mult, fara sa aiba mandat aprobat de mine, nu-mi pot cere sa validez ce au negociat fara mandat.
Am mai semnat acordul trecut, tot fara mandat, nu fac o chestiune de viata si de moarte daca negociaza fara mandat, cu conditia sa negocieze bine.
Spiritul acordului semnat la inceputul anului respecta motivele pentru care am sustinut un nou acord cu FMI: continuarea programelor de restructurare a aparatului si companiilor de stat, pentru cresterea competitivitatii sectorului de stat, si cresterea economica. Ori introducerea unei astfel de accize nu face decat sa reduca consumul si nu creaza premise de relansare a consumului, a cresterii, dimpotriva. Ori acest lucru mi se pare inacceptabil.
Guvernul isi poate asuma sa trimita fara semnatura mea, dar eu nu semnez o crestere de accize la combustibil.